Gregtech 5 ve Gregtech 6 arasındaki farklar

Whistle

Luntar
Site yetkilisi
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.618
Çözümler
551
Beğeni
12.418
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
Her iki modu da end-game'a kadar bitiren birisi olarak aynı modun iki farklı sürümü arasındaki farkları daha net açıklayabilirim. Böylelikle önce hangisini oynamak istediğinizi daha net karar verebilirsiniz. Yazımın sonunda kendi görüşümü de paylaşacağım.

Gregtech 5'in bir sürü farklı sürümleri vardır. En bilindiklerinden bir tanesi ise GregoriusT tarafından geliştirilmesi sonlandırılan Gregtech 5'i, Gregtech 5 Unofficial adıyla BloodAsp devamını getirmiştir. Damıtma kulesinden, fusion reactor'e kadar birçok eklemeleri yapmıştır. Github:
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.


Günümüzde güncel olarak Gregtech 5 Unofficial geliştirilmektedir. Ancak bunu artık Gregtech New Horizons ekibi gerçekleştiriyor. Güncel sürüm:
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.


GTNH ekibi bir sürü yeni makinalar ve devasa multiblocklar eklemiştir. Gregtech 5 Unofficial'da fusion ötesine yapılacak bir sürü şey vardır. Dyson küresi, uzay madenciliği, stargate vb.

Gregtech 6 ise GregoriusT tarafından uzun süredir geliştirilmeye devam edildi. Günümüzde halen hata düzeltmeleri için güncellemeler yayınlamaktadır. Github:
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.


yuesha_yc tarafından Gregtech 6 unofficial sürümü yayınlandı ve moda bir sürü yeni makinalar eklemişti. Fakat uzun süredir güncellenmediği için GregoriusT'in yaptığı ekleme ve hata düzeltmelerini içermemektedir.

Bu yüzden Gregtech 6 ve Gregtech 5 arasındaki farkları kıyaslarken Gregtech 5 Unofficial GTNH sürümü ve Gregtech 6'nın ise GregoriusT sürümünü ele alacağım.

Yapısal Farklar​

Enerji Birimleri​

Gregtech 5'de makinalar yapacak işi olmadığında kendiliğinden durur ve verilen enerjiyi harcamaz. Gregtech 6'da ise enerji verildiği sürece makina boşta çalışmaya devam eder. Bu yüzden Gregtech 6'da aluminium elde edene kadar otomasyon sistemleri kurmak güçtür. Elektrik çağına tam anlamıyla geçiş Tungsten ve Aluminium işleme zincirini kurduktan sonra başlar.

Gregtech 5'de temel olarak iki enerji birimi vardır. Bronz çağı için Steam, diğer elektrik çağları için EU
Gregtech 6'da ise çok fazla enerji birimi vardır. HU, RU, LU, QU, EU, MU, KU vb. Şu konudan detaylıca bakabilirsiniz: Gregtech 6 Enerji Türleri

Gregtech 6'da makinaların istediği enerji birimi farklıdır. Bu yüzden ilgili makinayı çalıştırmak için istediği enerji birimini üreten cihazı kullanmak gerekir. Gregtech 5'de ise böyle bir şeye gerek yoktur. Makina ne olursa olsun sadece elektrik enerjisi ile çalışır.

Tek Bloklu Makina Yüzeyleri ve Çıktıları​

Gregtech 6'da makinanın her yüzeyi belirli görevler için ayrılmıştır. Kimi makinalar eşyaları sağ'dan otomatik alırken soldan otomatik çıkartır. Sıvı'yı yukarıdan alırken arkadan otomatik çıkartır. Kimisi enerjiyi üstten, alttan veya arkadan alır. Gregtech 6'nın makinalarında tooltip bilgisinde hangi yüzeyin ne işe yaradığı detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Gregtech 6 Electrolyzer tooltip info.jpeg

Bu yüzden makinaları çalıştırmak ve üretim hattı otomasyonlarını kurmak Gregtech 5'de daha az yer kaplar. Gregtech 6'da bunlar daha spesifiktir. Gregtech 5 ve Gregtech 6'da conveyor belt, pump ile makinaların herhangi bir yüzeyinden yine çıktı alınabilir. Fakat Gregtech 5'de her tekli makinanın tek bir çıktı noktası bulunur ve bu çıktı noktasını serbest biçimde hangi yöne bakacağınızı ayarlabilirsiniz ayrıca Gregtech 5'de enerjiyi herhangi bir yüzünden verebilirsiniz.

Geçmişte GT5U için açtığım şu konuya bakabilirsiniz: Gregtech 5U Enerji Sistemi ve Makineların Çalışma Prensibi

Multiblocklar ve Çıktıları​

Gregtech 6'daki multiblock'lar Gregtech 5'e göre daha basittir. Gregtech 5'de input bus, output bus, input hatch, outpu hatch, energy hatch, muffle hatch gibi multiblock parçasını oluşturan bloklarla girdi ve çıktıları multiblock'un istediğimiz yüzeyinde olmasını sağlayabilirsiniz. (Bazı multiblocklarda belirli yerlere konulabileceği uyarıları mevcuttur.)

Gregtech 6'da ise multiblocklar için bu tarz parçalar bulunmaz. Multiblock'u oluşturduğunuzda yapısal olarak girdi ve çıktı yerleri hazırdır.
Gregtech 5'de multiblocklar Maintenance Hatch ile bakıma ihtiyaç duyarken Gregtech 6'da böyle bir şey yoktur. Gregtech 5'de multiblock tarifleri işlenirken enerji yetmemesi veya arıza durumunda işlem sırasında harcadığı materyalleri yok ederken Gregtech 6'da böyle bir şey yoktur. Bu yüzden multiblocklar açısında daha detaylı olan sürüm Gregtech 5'dir.

Alaşım Yapımı​

Gregtech 5'de toz halindeki elementleri birleştirerek alaşıma çevirebilirken Gregtech 6'da Crucible ile madenleri eritip birleşme sıcaklığına kadar beklemek gereklidir. Ya da erimiş madenleri mixer ile karıştırabilirsiniz.


Oyun Aşamaları​

Erken Aşama​

Gregtech 5 ve Gregtech 6'da elektrik çağına geçmeden önce bir dizi ilkel çağı atlatmak gerekiyor. Taş çağından, bronze & buhar çağına kadar.
Gregtech 5'de elektrik çağına geçiş süreci daha hızlıdır. Steel ürettikten sonra elektrik çağına hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Gregtech 6'da elektrik çağına geçiş süreci daha uzundur. Ayrıca madenleri eritmek ve kalıba dökme süreçleri vardır. Birçok oyuncu terrafirmacraft'a benzetmektedir.
Gregtech 6'da elektrik çağına tam anlamıyla geçişi Aluminium ve Tungsten ürettikten sonra olur. Çünkü Gregtech 6 makinaları kendilerine enerji verildiği sürece yapılacak işi olmasa bile enerjiyi harcamaya devam edecektir. Aluminium elde ettikten sonra Auto Machine Switch cover ile makinaların Gregtech 5'deki gibi yapılacak işi olduğunda enerjiyi tüketmesi sağlanır.

Gregtech 6 erken aşama hakkında detaylı bilgiyi şuradan edinebilirsiniz: Gregtech 6 Başlangıç Rehberi

Elektrik Çağı​

Gregtech 5'de birçok çağı atlamanın en önemli kriteri Electric Blast Furnuce'dur. Sonraki çağ için gerekli olan bir dizi materyali elde etmek için blast furnuce'un aldığı tik başına enerji miktarını ve coil ısısını arttırmak gerekli. Aluminium, Titanium, Tungsten gibi madenleri pişirmek için Electric Blast Furnuce kullanılır.

Gregtech 6'da ise Electric Blast Furnuce yoktur. Eritme kabı yapıldığı malzemeye göre maksimum ısı derecesi artmaktadır. Gregtech 6'da bir üst seviye için gereken malzemeyi elde etmek için Crucible yükseltmek gereklidir. Bu yüzden Gregtech 6’da sonraki elektrik tier geçişi çok daha kolaydır.

End Game ve İlerisi​

Gregtech 5'de fusion reactor ve sonrası için eklenen birçok aşama vardır. Bu yüzden daha uzun süreli oyun saati sunmaktadır.


Maden İşleme​

Gregtech 5 ve Gregtech 6'da maden işleme süreçleri karmaşıktır. Fakat Gregtech 6'nın temel düzeyde daha detaylı maden işleme süreçleri vardır.
Bileşik halde bulunan bazı elementleri işlemesi ve saflaştırma süreçleri her iki modda da detaylıdır. Fakat Gregtech 5'de ise end game sürecine çok fazla yeni cihazlar eklendiği için ilerledikçe daha karmaşık işlem zincirleri kurmaya itecek. Platline, Naquadah vb.

Gregtech 6'da en karışık işlem zincirlerinden birisi Uraninite işlemidir.

Kimya İşlemleri​

Gregtech 6'da kimya otomasyonları kurmak zevklidir. Fakat Gregtech 5'deki kadar çok detaylı kimyasal işlem süreci bulunmamaktadır. Ayrıca Gregtech 5'deki Oil işleme ve bir sürü plastik üretim süreçleri daha karmaşıktır.

Fission Reactor​

Gregtech 5'de fission reactor bulunmaz. IC2'nin nükleer reaktörlerini kullanır. Gregtech 6'nın ise kendi Fission Reactor'ü vardır. Gregtech 6'daki Fission Reactor daha detaylıdır.

Fusion Reactor​

Gregtech 5'de fusion reaktörler tierli yapıdadır. Fakat gregtech 6'da sadece bir tane fusion reactor bulunuyor. Füzyon işlemleri için Gregtech 5 daha detaylıdır.
Her iki mod için hazırladığım şu rehberlere göz atabilirsiniz;

GT5: Gregtech 5 Fusion Reactor (Bu rehber geçmişten olduğu için GTNH sürümlerini kapsamaz.)
GT6: Gregtech 6 Fusion Reactor Rehberi

Son Değerlendirmeler​

Özetle Gregtech 5 ve Gregtech 6 teknoloji modudur. Arasında yapısal farklar fazladır. Gregtech 5'in birçok alanda daha karmaşık süreçler sunmasının sebebi ilerleme aşamasına çok fazla yeni şeylerin eklenmesidir. Gregtech 6 mevcut haliyle en fazla Fusion'a kadar ulaşıldığı için daha az oyun saati sunmaktadır.

Gregtech 6'nın erken aşaması detaylı olduğu için henüz bu tarz modlara başlayan birisi için tavsiye etmem. İlk önce Gregtech 5'i oynayıp ondan sonra Gregtech 6'ya başlamalarını tavsiye ederim.

Bu konu aracılığıyla böyle güzel bir modu sunan başta GregoriusT olmak üzere tüm geliştiricilere teşekkür ederim. Minecraft oyununu daha eğlenceli hale getirdikleri için de teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
yeter minecraft adam
 
Geri
Üst