Geleceğimiz Hakkında Konuşalım

• Konuyu açan Konuyu açan Whistle
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 22
  • Gösterim Gösterim 490

Whistle

Darth Admin
Kurucu
Süper Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Ticaret Puanı
2
Neredeyse beş senedir üzerinde düşündüğüm ama bir şekilde hayata geçirmeye fırsat bulamadığım bir sebepten ötürü sizlerin fikrini almak için bu konuyu açıyorum. Forum sitesini ilk kurduğum dönem ile şimdiki dönem arasında dağlar kadar fark var. Bu yüzden forum sitemizde bir dizi köklü değişiklik yapmayı planlıyoruz. Peki bunlar nelerdir?

• İçerik çeşitliliği arttırmak (webmaster, genel yazılım, teknoloji, bilgisayarla ilgili diğer alanlar ve ticaret bölümünün detaylanması)
  • Forum temasının değişmesi
  • Kategori sisteminin baştan ele alınarak düzenlenmesi yeni içerik türüne göre değişecek
  • Yeni içerik türleri için belirli alanlarda ilgisi ve bilgi birikimi olan üyelerimizin yönetime dahil edilmesi
  • Değişim ile beraber ranklarda düzenleme gidilmesi vb.

Tüm bunları yapabilmek için site adında değişikliğe gitmek, yeni logo ve marka ile dönüşüm sürecini tamamlamak.

Bu kararı almamızın sebebi sitemizin mevcut haliyle daha fazla büyümesinin önünde engel olması ve değişen zamana ayak uyduramamaktan kaynaklanmaktadır. Önümüzde iki seçenek var. Ya olduğu şekilde devam edeceğiz ve 10 sene kadar aynı şekilde devam edeceğiz ya da dönüşeceğiz ve daha iyisini yapmak için çabalayacağız.

Yönetim ekibiyle de bu düşüncemi paylaştım. Düşünmek için süre istediler. Bizde bir sonraki toplantıyı yapıp yol haritasını belirleyene kadar üyelerimizin düşüncelerini de almak istemeye karar verdik. Bu ön konu olacaktır. Yol haritası belirlendikten sonra tekrardan sizlerin düşüncesi ve rızası alınacaktır.

Lütfen şu sorulara yanıt verecek şekilde konuya katılım sağlayınız.
1. İstediğiniz içerik çeşitliliği nelerdir?
2. İstediğiniz tema nasıl bir olmalı. Örnek verebilirsiniz.
3. Kategori sistemi sizce nasıl olmalı?
4. Site adı konusunda görüşünüz nedir? Eğer yeni bir marka ismine sıcak bakıyorsanız sizce nasıl bir ad olmalı?
5. Ek özellikler neler olmalıdır?

forum kendi kendini idare ettiriyosa sanada para bırakıyosa gerisine karışma şuan iyi gidiyo isim tema vb değişiklikkere gerek yok

Eğer dediğiniz gibi farklı içeriklere yönelik kategori vs. eklenecekse bence daha genel bir isim olmalı. Forumun şuanki hali MMO üzerine olduğu için diğer kategori ile ilgilenecek potansiyel üyeleri engelliyor.
Forum teması olarak xenforo ile çok bir seçenek olmuyor maalesef ancak yapısal olarak ragezone teması hoşuma gidiyor.

Eğer yeni kitle çekeceksek diğer oyunların gelişticileri üzerinden yürümek daha makul duruyor şuan ve bence bunun için isim veya tema değişikliğine gerek yok

İsim değişikliği ve logo değişikliğine gerek yok bence tema belki yenilenebilir siyah renk kalmak şartıyla fakat benim önerim metin2 paylaşımlarının daha rahat bulunabilmesi adına kategorilere ayrılması:
-3D Paylaşımlar
--map paylaşımları
--kostüm/zırh paylaşımları
--binek paylaşımları
--pet paylaşımları
--3D program ve araç paylaşımları

-metin2 yazılım
--sistem paylaşımları[c++/py/lua içerikli sistemler]
--quest patlaşımları
--yazım IDE vb programların paylaşımları
--kolaylaştırıcı script paylaşımları(otomatik metin taşı atma programı vb)

Şeklinde kategoriler bsdler vs ayrı ayrı paylaşabilmeli.
Geliştirici günlüklerinde de files geliştirme/sistem geliştirme/tasarım günlüğü gibi alt kategoriler eklenebilir.

1. Forum sticky barında ilan sayfası açılabilir hizmet almak isteyen veya vermek isteyenler için .
  2. Market alanı oluşturulabilir (Ticaret konularından ayrı olarak).
  3. Yine sticky barda ToolSearch adında (isim önemli degil) foruma eklenmiş tüm dosyaların (soru cevap kategorisi hariç) listelenebileceği ve arama yapabileceğimiz ayrı bir site geliştirilebilir (virustotal taramasından forum konu linkine kadar bilgileri gösterebilir ). Ve bunun için ayrı bir hosting tutulursa eğer burası vip olanlara özel olabilir (şahsen paralı olsa manuel ararım) forum masraflarını (hosting depolama) gidermesi için.
  4. Rank sistemi haricinde forum coin olsa ve sadece çözüm başına coin kazanımı olabilir ve bu coinlerle vip üyelik alınabilir 1 hafta 1 ay'ı geçmemek şartı ile .
  5. Yapılabilirse gemini notebooklm vs entegre edilebilirse ki efsane olur sadece forum içerisinde tüm kategori ve konuları dahil ederek detaylı bir arama ile hata fix bug gibi konularda yardımcı olabilir . Çözemediği yerde zaten geliştiriciler devreye girer ki buda coin'i değerli yapar herkes kazanamaz herkes vip alamaz
  6. Forum teması bence gayet iyi diğer forumlara girince içim kararıyor . Şuan ki tema gözü yormuyor.

Mantıklı değil foruma sadece metin2 çiler giriyor yeni Domain metin2 ile olacaksa mantıklı harici olursa r10 ile rekabet etmek imkansız niche alan şart

O zaman ağa ne derse o
Aga diyor ki forum değişecek :djsmile:

Fakat bunlar hala düşünce aşamasında olduğunu ve bu konuya gelen her yorumun dikkate alınacağını bilmenizi isterim.

Mantıklı değil foruma sadece metin2 çiler giriyor yeni Domain metin2 ile olacaksa mantıklı harici olursa r10 ile rekabet etmek imkansız niche alan şart
Siteyi ilk kurduğumda aslında genelde oyunlarla alakalı şeyler paylaşmaktı fakat o dönem bende o alanla ilgilendiğim için ve o dönem rehber konuları çok azdı. Daha ileri seviye konuları işleyen yoktu. Ai 'da yoktu zaten. Kendimi birden içerikleri hazırlarken buldum. Taa lise zamanından kalmaydı. Bunun etkisiyle sitemizin aktifliği bu alanda çoğaldı fakat 2020 yılında bu içeriğe olan desteği sonlandırdıktan sonra diğer alanlarla ilgili içerik ürettikten sonra fark ettim ki yeni gelenler oldu. Fakat bunu çok kısa süre sürdürebilmiştim daha sonra iş derken yine salmıştım. Özetle atıl duruma gelmişti.

Ana konuda bahsettiğim şey buydu aslında 2014, 2020 ve 2026 internetin geldiği dönem açısından sürekli değişkenlik gösterdi.
2014 yılından sonra sosyal medya ve video platformları trafiği aldılar ve insanlar oralarda vakit geçirmeye başladı. 2020 den sonra ai gelişimi ile beraber artık insanlar araştırıp, rehber videoları izlemek yerine her şeyi ai dan yanıt alacak seviyeye getirdiler. Zaten fark ettiyseniz son dönemde aktiflik fazla olmasına rağmen soru - cevap konularında azalma oldu.

Peki ne yapabiliriz? İnsanlar hala yeni projeler üretmeye devam ediyor. Bunları duyurabilecekleri ve paylaşabilecekleri yerler lazım. Ayrıca ticaret yapan üyelerimizin de hizmetlerini duyurmaya devam etmesi lazım.

Bu yüzden forumu sadece oyun içeriğinden alıp genel bi kategoriye taşıyacağız. Niş bir alandan genel seviyeye taşıyacağız. Sıfırdan forum tutturmak zor ancak mevcut bir forumu mevcut içerikleri ile beraber dönüştürmek zor değil. Geçiş süreci biraz sıkıntılı olabilir ama birkaç sene sonra bunun olumlu etkilerini alacağımızı düşünüyoruz.

Ayrıca bahsettiğiniz site ile rekabet etmek elbette zor. Fakat bu forumu kurarken de birçok kişi x site ile rekabet edemezsin boşuna açık tutuyorsun diyenler olmuştu. Fakat kaliteli içerikler ve seviyeli bir ortam arayanlar kendisini burada buldu. Kaliteyi bozmadan devam etmek istiyoruz.

Öne alacağımız şeyler;
- genel yazılım ve ai
- Server ve sunucu işleri
- webmaster
- Oyun ve oyun geliştirme
- İşletim sistemleri
- Sosyal medya / içerik üretimi

Aslında bu sıraladığımız tüm konular sitemizde işleniyor fakat belirttiğiniz gibi sadece niche alanda sıkışıp kaldı

Ölü kategorileri canlandırmak için proje yapabilirsiniz. Sadece programlama ve geliştiricilik değil kültür sanat anime manga bilim teknoloji vs.

Açıkçası değişim fikrine olumlu bakıyorum. Forumun eskiye göre daha geniş bir kitleye hitap etmesi için içerik çeşitliliğinin artması çok mantıklı. Özellikle yazılım, teknoloji ve ticaret gibi alanların eklenmesi aktifliği ciddi artırabilir.
Tema tarafında da modern, sade ama mobil uyumlu bir tasarım önemli olur. Kategori sistemi ise çok dağılmadan ama aradığını kolay bulabileceğimiz şekilde düzenlenirse güzel olur.
İsim değişikliği konusunda ise riskli ama doğru yapılırsa markayı büyütebilir. Kısacası kontrollü bir dönüşüm forumu ileri taşır diye düşünüyorum.

En ufak değişiklikte ziyaretçi kaybına ve algoritma kaybına sebep vereceği için hiçbir değişiklik yapmamanızı tavsiye ederim.

Ölü kategorileri canlandırmak için proje yapabilirsiniz. Sadece programlama ve geliştiricilik değil kültür sanat anime manga bilim teknoloji vs.
coin sistemini buna bağlayabilirseniz forumun mesela bilgilendirici kartlar felan olabilir random bir kartı açınca diyelim ki frida kahlo, tesla veya salvador dali daha bir çok şey satın aldığımızda bazı özel kartlarda bardak kupa tişört gibi şeyler hediye etsin hoş ama ince detaylar gerçi bir kaç deneme olarak yapmıştım

1776184877337.webp

1776184917247.webp

1776184927588.webp

veya şöyle şeyler de hediye edilebilir

1776184961814.webp

broşür de olabilir bu arada

1776185411708.webp

1776185436495.webp

Son düzenleme:
Metin2 kitlesini çekecek tek şey lisanslı filesler sistemler çıkarıp ücretsiz ortaya sunmak olacaktır. Örnek: @pasha37 mobil projesinin ilk adınıda MMO Tutkunları yapcan giriş hesaplarınıda buraya başlayacaksın. 😄

Bunu gören pasha.

Çoğu öneri sadece metin2 üzerine olmuş ancak @Whistle ninde belirttiği gibi farklı alanlara yönelmemiz gerekiyor arkadaşlar. Diğer türlü max 2 seneye forum üzerinde paylaşım olacak ne doğru düzgün konu açılır, ne kitle kalır. Çünkü artık çoğu şeyleri yapay zeka ile çözebiliyoruz. Birde artık metin2 tarafında bulunan içerikler bence kısır döngüye girmeye başlıyor şahsen. Bundan dolayı yeni alanlar eklememiz gerekiyor ancak forum ismimiz gereği game tarafından farklı alanlara açılmamız çok fazla mümkün olmamaktadır. Genel bir isim bulunarak yeni domaine kademeli olarak geçiş yapılması ve içeriklerin taşınması. Bu geçiş esnasında pasif olan kategoriler silinecek ve bizlere/sizlere faydası olabilecek yeni kategoriler eklenmesi gerekmektedir. Bu değişimle birlikte aklımızda bazı yeni geliştirmeler mevcut. Bu geliştirmeleri @Whistle ile birlikte artılarını ve eksilerini düşünerek planlama içerisine dahil etmeye çalışıyoruz. Bu konuda sizlerden de yeni eklenebilecek özellikler/kategoriler konusunda fikirlerinizi almak istiyoruz.

Çoğu forum zaten ticaret amaçlı kullanılıyor. Metin2 yada wep kategori çoğaltmanın ciddi bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi, yapay zekâ nedeniyle yardım konuları zaten azalmış durumda ve artık neredeyse her alana girmiş durumda.

Bu noktada asıl önemli olan, ticaret yaparken kullanıcıya burada bana kazık atılmaz güvenini verebilmek. %90 ticaret için burda yada başka forumda kimisi öğrenip oyun açayım para kazanayım işi bilenlerde yaptığı işleri satma peşinde burda dünyanın en iyi içerikleri olsa 15 dk sonra başka forumda paylaşılmış olur zaten içerik zenginleştirmenin pek katkısı olmaz.

Çoğu forum zaten ticaret amaçlı kullanılıyor. Metin2 yada wep kategori çoğaltmanın ciddi bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi, yapay zekâ nedeniyle yardım konuları zaten azalmış durumda ve artık neredeyse her alana girmiş durumda.

Bu noktada asıl önemli olan, ticaret yaparken kullanıcıya burada bana kazık atılmaz güvenini verebilmek. %90 ticaret için burda yada başka forumda kimisi öğrenip oyun açayım para kazanayım işi bilenlerde yaptığı işleri satma peşinde burda dünyanın en iyi içerikleri olsa 15 dk sonra başka forumda paylaşılmış olur zaten içerik zenginleştirmenin pek katkısı olmaz.
Çok arkadaşım öneri sunmuş. Güzel önerilerde var, kötüleride. Bu söyleminize katılıyorum. Paylaşılan herhangi bir şey saatler sonra diğer forumlarda bulabiliyorsun. Özgünlüğün kalmıyor ki, adam kaynak göstermeden sahipleniyor bide.
Konumuza gelecek olursak, yazılım alanında geniş bir rehber hazırlama fikrim vardı. Ama gördümki forumda metin2 alanında en ufak bir paylaşımın benim konularımdaki 10 içeriğin gördüğü hite saatler içinde ulaşması gerçekten üzüyordu. Forum geçmişten bugüne metin2 üzerine geldi. Son dönemde yapay zekanın gelişmesiyle yeni alanlar açıldı. Dolayısıyla bu alanlara gelen kullanıcı sayısıda ve metin2 nin sistemleri yapısı bile artık sürekli kendini tekrar eden bir sürece girdiği için millet sıkıldı ve farklı alanlara yönelmeye başladı. Gerçekten bunu çok isterim. Yeni alanlar, yeni gelişmeler çok iyi gelir. Belki yeni bir heyecan bulup rehberime devam eder ve sonucunda birçok proje üretip forumumuza katkı sağlayabilirim. Aksi halde dedikleri gibi 1 2 yıl sonra artık içerik üretilemeyecek. Forum ölü bir bedene dönüşecek. Diğer yandan forumun bi ismi var alışagelmiş. Bence isminin değişmesi markaya zarar verir diye düşünüyorum. En bilindik fox bile now olduğunda kullanıcılar ilk başlarda hoş karşılamadılar. Zorla alıştırdılar millete. 😂
Logo genel bir şeye dönüşebilir. Ama isminin değişmesine bence gerek yok.

Artık forum kültürünün ve bu tarz genel toplulukların eskisi kadar alıcısı olmuyor, insanlar discord gibi daha gruplaşan topluluklara yöneliyor. Özellikle lokal olarak ve sadece Metin2 yada mmorpg geliştirme gibi niş bir alan hedef alındığında bu ileriye dönük bir kazanç sağlamayacağı için forumun geleceği açısından bazı değişimler yapılması şart.

Metin2 kitlesini çekecek tek şey lisanslı filesler sistemler çıkarıp ücretsiz ortaya sunmak olacaktır. Örnek: @pasha37 mobil projesinin ilk adınıda mmo tutkunları yapcan giriş hesaplarınıda buraya başlayacaksın. 😄

Bunu gören pasha.

😆 Şakası bir yana, bu tarz fikirlerde değerlendirilebilir. Satış, tanıtım, oyun platformu gibi daha genele hitap eden platformların faydası olabilir.

Geri