Ön Uç ve Arka Uç Geliştirme: Fark Nedir?

EsatOfficial

MT Üye
MT Üye
Mesaj
184
Beğeni
111
Puan
706
Bootcamp deneyiminize hazırlanırken ve ne tür bir mühendis olmak istediğinizi düşünmeye başladığınızda , üzerinde çalışmak istediğiniz programlama türünü de düşünmek önemlidir. Görsel tasarıma ve son kullanıcı deneyimine mi odaklanıyorsunuz? Ya da belki perde arkasında kalmayı tercih ediyor ve web uygulamalarının mimarisinden etkileniyorsunuz. Programlamanın hangi yönlerinin sizin için en çekici olduğuna bağlı olarak, özel ilgi alanlarınıza daha uygun çeşitli roller, programlar ve diller olduğunu göreceksiniz.

Ön Uç ve Arka Uç Geliştirme​

Büyük olasılıkla, eğitim kampları ve mühendislik araştırmalarınızda tam yığın, ön uç ve arka uç geliştirme terimleriyle zaten karşılaşmışsınızdır. Ama tam olarak ne anlama geliyorlar? Ön ve arka uç geliştiriciler, tam yığın geliştiricilerden nasıl farklıdır? Bilginizi genişletip eğitiminize devam ettikçe, her birinin neyi gerektirdiğine dair net bir anlayış oluşturmaya başlayacaksınız. Ne tür bir web geliştirme yapmak istediğinizi keşfetme yolunda size yardımcı olmak için iki ana alana atlıyoruz: ön uç geliştirme ve arka uç geliştirme.

Arka Uç Geliştirme Nedir?​

Arka uç mühendisleri, teknolojinin perde arkası mimarlarıdır. Web sitesini veya uygulamayı desteklemek için hizmetleri ve sistemleri ve veri katmanlarını tasarlamaya ve oluşturmaya odaklanırlar.

Örneğin Netflix'i ele alalım. Hizmet, kullanıcılara ilgi alanlarına ve daha önce izledikleri videolara göre önerilen içerik sağlama konusunda uzmanlaşmıştır. Bir arka uç geliştiricisi için bu, kullanıcıların zevklerini öğrenmek ve kuyruklarında başka hangi filmlerin veya şovların gösterileceğini hesaplamak için tasarlanmış algoritmalar üzerinde çalışmayı içerir.

Arka Uç Araçları ve Becerileri​

Tüm geliştiriciler, HTTP istekleri, kod depoları (GitHub gibi) ve hizmet olarak platformlar (AWS gibi) hakkında temel bir anlayışa sahip olacaktır. Ancak ön uç ve arka uç geliştiricilerin çeşitli ve genellikle ayrı bir dizi program kullanması şaşırtıcı değildir.

Arka uç yazılımı çok çeşitli farklı sistemlerde çalışabildiğinden, arka uç geliştiricilerin öğrenebileceği çok çeşitli araçlar ve beceriler vardır. İşte başlıca diller:

  • Python : Python ön uç mu yoksa arka uç mu? Basit cevap evet : Python, hem ön uç hem de arka uç geliştirme için kullanılabilir. Bununla birlikte, ulaşılabilir sözdizimi ve yaygın sunucu tarafı kullanımı, Python'u arka uç geliştirme için temel bir programlama dili yapar. Front-end Python duyulmamış bir şey değil, sadece genellikle tercih edilmiyor. Python açık kaynak kodludur ve Flask ve Django web çerçeveleriyle çalışır.
  • Ruby : Python'a benzer şekilde, Ruby'nin açık sözdizimi ve yapısı vardır. Çerçevesi Ruby on Rails'dir ve mantığa farklı bir yaklaşım sunar.
  • JavaScript (ayrıca bir Ön Uç Programlama Dili): Node.js ile eşleştirilen JavaScript, arka uç kodu yazmak için de kullanılabilir. JavaScript, tek ön uç programlama dilidir. JavaScript kodunu tamamlayan HTML ve CSS biçimlendirme dilleriyle birlikte kullanılır.
  • PHP : PHP, genel amaçlı programlama için tasarlanmış sunucu taraflı bir dildir.
Veri kümeleri ve algoritmalar da arka uçta kodlamanın önemli bir bileşenidir, bu nedenle SQL'in veritabanı teknolojisi varyantları, veritabanı sorguları yazmak ve modeller oluşturmak için çok değerli hale gelir.


Ön Uç Geliştirme Nedir?​

Ön uç mühendisleri, bir uygulamanın veya web sitesinin görsel, müşteriye yönelik yönleri üzerinde çalışır - kullanıcı arayüzü ve ilgili. Bu programcılar, son kullanıcı deneyimine odaklanacak ve HTML, CSS, JavaScript ve geliştirmenin etkileşimli öğelerini uygulamak için gereken çeşitli API'lerde uzmanlaşacak.

Örnek olarak Netflix ile devam edeceğiz. Arka uç mühendisi, her kullanıcının hangi içeriği görmesi gerektiğini belirlemek için algoritma üzerinde çalıştıysa, bu bilgiyi almaktan ve bireysel kullanıcı için en iyi, en çekici şekilde görüntülemekten ön uç geliştirici sorumludur.

Ön uç geliştirmenin görsel bileşeni nedeniyle, ön uç mühendislerinin rolleri bazen web tasarımı ile karıştırılır. Ve kesinlikle bazı benzerlikler var. Ancak ön uç geliştiricileri diğerlerinden ayıran bir dizi farklı program ve beceri vardır.

Ön Uç Araçları ve Becerileri​

Ön uç geliştiricilerin herhangi bir rolde kullanacağı neredeyse evrensel üç teknoloji vardır:

  • HTML : HTML – veya Köprü Metni Biçimlendirme Dili – web sayfaları ve web uygulamaları oluşturmak için standart biçimlendirme dilidir. CSS ve JavaScript ile birlikte kullanıldığında, ön uç dillerin üçlüsünden biridir. En yaygın olarak kullanılan programlama dillerinden biri olan HTML, içeriği kitaplaştıran köşeli parantezlerle işaretlenmiş <tags> ile tanımlanır.
  • CSS : CSS – Basamaklı Stil Sayfaları – HTML gibi bir biçimlendirme dilinde yazılmış bir belgenin sunumunu tanımlamak için kullanılan bir stil sayfası dilidir. Üçlünün ikinci kısmı olan CSS, geliştiricilerin bir sayfa veya web uygulamasının içeriği boyunca kural katmanları veya yazı tipleri, renkler ve düzenler gibi tasarım özellikleri uygulamasına olanak tanır.
  • JavaScript : JavaScript, tek gerçek ön uç kodlama dilidir. Tamamlayıcı biçimlendirme dilleri olarak kullanılan HTML ve CSS ile, ön uç dillerin üçlüsünün direğidir.
Birçok modern web uygulaması, karmaşık ve dinamik ön uç özellikler oluşturmak için tarayıcı tarafında çalışan asenkron kod olan React veya Angular gibi güçlü JavaScript kitaplıkları kullanır.

İstemci tarafı kodlamayı öğrenmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi bir ön uç geliştirme eğitimini tamamlamayı düşünün .

Peki ya Full-Stack?​

Çoğu bootcamp ve kodlama üniversite programı tam bir yığın öğretecek - yani hem ön hem de arka uç programlamanın temellerini öğreneceksiniz. Eğitim kampından sonra veya yeni bir işte eğitiminize devam ederken, ön uç, arka uç veya tam yığın geliştirici olarak özgeçmişinizi destekleyebilecek çeşitli yeni diller ve beceriler edineceksiniz.
 
Front-End : Görünebilen her şeyi geliştirenler.
Back-End : Dinamik işlemlerle ilgili her şey
Full-Stack : Hepsini yapabilen.
 
Geri
Üst