Katılıyorum ve gerçekten takdir ediyorum. Başarılar dilerim.
Belirttiğim gibi, yalnızca
kritik noktalarda C++ müdahalesi yapmak yeterli olacaktır/bence; çünkü oyun içinde ihtiyaç duyulan pek çok şey zaten
Blueprint üzerinden rahatlıkla çözülebiliyor. Bu nedenle her şeye düşük seviyeden müdahale etmeye gerek yok.
Özellikle MMO tarzı bir projede, yüzlerce farklı sistemin birbiriyle etkileşime girdiği bir yapıda Blueprint'in dağınıklığı ciddi bir bakım yükü oluşturabiliyor.
Ayrıca M2
kitlesinin beklentileri de oldukça net: Oyun özüne sadık kalınması, sadece belirli noktaların modernize edilmesi veya iyileştirilmesi. Çok uçuk, aşırı ekstrem sistemlere gerek olduğunu düşünmüyorum.
Şunu da sorabilirsin peki neden yapıyorsun bunlar zaten yapıldı royale2 mobile2 vs. örnekler verebilirsin
Fakat biz hem pc hem mobil ve diğerlerinden bizi ön plana çıkaracak yenilikler düşünüyoruz ve herşeyin şeffaf şekilde olması sessizlik içine bürünüp diğerleri gibi egoya bürünmeden oluşturulması ve topluluk tarafından değerlendirilmesi ve iz bırakabilmek gibi konular bizi motive ediyor. / Bu gözler kendisi 2 tane özellik başardığı için kendini TANRI olarak gören insanlar gördü
Örneğin balıkçılığın tamamen real bir şekilde yapılması ve videoların paylaşılması ve pazarlanması bile kitleyi oldukça etkileyecek diye düşündük. Tabi bunun gibi bir çok şey düşünüldü sadece şuan notları alındı ileride belki hiç ummadığımız bir şey de olabilir.
Bir diğer motive edici nokta ise telif hakları. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık denebilir. Herkes birşeyler söylüyor herkes GF'den şikayetci herkes m2 ortamından, geliştiricilerinden şikayetci ama kimse elini taşın altına koyup birşeyler yapmayı düşünmüyor. Ve benim bu hayatta en nefret ettiğim insan tipi sürekli şikayet edip zırvalayan tipler. Örneğin bir sistem yapıyorsunuz diyorlarki bu zaten basit buna bu kadar para mı istenir, hocam sen yap sen sat o zaman dediğinizde ise siz kötü insan olarak nitelendiriliyorsunuz.
Onun haricinde zaten bazı adımları çoktan attık. Hukuki açısından ekipte deneyimli bir arkadaşımız var. Ve biz kopyalama yapmıyoruz sadece ilham alıyoruz ve 7 kuralı çiğnemiyoruz ve her zaman yazılım expertizleri tarafından incelenmeye açık olacak veya isterse GF cebindeki paraya kıymayı düşünürse dava açabilir. Ki bu durumu onlarda biliyor. / Telif durumu bile youtube ve benzeri platformlarda oyununuzun videosunun sürekli kalıcı hale dönmesi bile sürekli oyuncu akışını tetikleyebilecek ve algoritmaya tam oturmuş bir oyun haline gelmesi açısından çok iyi bir fırsat.Bunun gibi yüzlerce fırsat sıralanabilir. Hatta gelecek de indieforge ye bir tanıtım göndeririz belki cebindeki paraya kıyıp yatırımcı olmak ister. Diyelimki istediğimiz oyuncu kitlesini yakalayamadık tekrardan tecrübe edindik deriz ve krediye başvururuz seneye açarız. Bir diğer avantaj ise 10 dakikalık bir videoya 20.000 TL isteyen aptal youtuber tayfasıyla uğraşmamak olurdu. Sokaktaki köpeğe mama alıp beslemek daha onurlandırıcı bence. Neymiş neymiş efendim ejderha parası verecekmişim şunları yapacakmışım , onun dedikleri olacakmış .(Bu arada bu tarz şeyler türkiye rekabet hukukuna tamamen aykırı olması halinde hiç bir kişi buna el atmıyor , gerçi türkiye de hukukun varlığı ayrı bir tartışma konusu.)
Zaten GF de geçmişde mobil m2 işine çoktan girmeyi düşündü fakat beceremedi. Bunu press kit google drive de paylaşılan word belgelerinde görebilirsin.
Örneğin BDO sistemleri bunlar m2 oyuncusunun asla tercih etmeyeceği ve bizide olabildiğince yoracak şeyler.
Bu durumu özetlemek için yaşadığım bir hayal kırıklığını paylaşayım:
Bir dönem M2 üzerinde
docker, blue/green deployment, ping-pong update mimarisi gibi güncel teknolojileri kullanarak
anlık güncelleme sistemi geliştirdik ve teknik olarak bunu başardık. Fakat işin sonunda gördük ki, ne oyuncular ne sunucu sahiplerinin büyük kısmı bu tarz ileri seviye teknolojik çözümlerle pek ilgilenmiyor. Oyuncuların tek beklentisi; envanterine sorunsuz bir şekilde item girmesi, oyunda
bug, crash veya dengesizlik olmaması. Sunucu sahiplerinin amacı ise m2 kültürünü daha iyi bir yere taşımak değil ceplerine giren para ilgilendiriyordu. Tabiki de sunucu açıyorsa masraf yapıyorsa kazanacak ama be kardeşim doy artık yaw doy. Zaten bu yüzden GF oyununa tonlarca oyuncu kayıyor. Bu bile m2 nin tamamen aptal insanların ellerinde olduğunu kimsenin bir araya gelip güvenilir bir ortam kuramadığını gösteriyor.
Örnek bu abimiz 40 yaşlarında ve m2 kültürünü seviyor ve ciddi bir yerde oynamak istiyor ama sunucu bulamıyor Şimdi ise benim test sunucuma giriyor
27134 eklentisini görüntüle
Hatta öyle ki, txt üzerinden saatlik olarak ayarlanan basit bir boss bile onlara “yeni sistem” olarak yeterli oluyor. Bu yüzden artık gereksiz teknik süslerden ziyade tamamen
pratik, uygulanabilir ve projeyi hayata geçirmeye odaklı bir çizgide ilerlemek geçmişteki hayal kırıklığımı tedavi ediyor denebilir.
Açık konuşmak gerekirse, bu süreç bizi fazlasıyla yıprattı. O nedenle artık, oyuncunun gerçekten faydasını göreceği noktalara yöneltmenin çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin geçmişte m2 ye gelen bir bineğin uçacak hevesiyle tüm oyuncuların heveslenip GF nin ise bunu oyuna ekledikten sonra tüm oyuncuların hayal kırıklığını deneyimlemiştim. O yüzden ben daha çok bu tarz şeylere odaklanıyorum.
Kaldı ki, kit içerisinde yer alan
AI entegrasyonu bile tek başına topluluğun dikkatini çekmeye ve ilgiyi üzerine toplamaya fazlasıyla yeterli olacaktır.
Hatta geçenlerde server adının ne olacağı hakkında konuşma yaptık bir arkadaş GF binasının bulunduğu semtin adı yap demişti

( Karlsruhe )
İkinci sunucu adını ise derindarbe yap oyuna da iddaa kuponu sistemi ekle diyen de vardı

Yani buralardan da anlayabileceğin gibi amaç tamamen eğlence ve birazcık da olsa boş vaktimizin bulunması nedeniyle giriştik. Yoksa ben diğer alandan devam edecektim ama seni barındırmıyorlar maalesef herkes herkesin hakkında birşeyler söylüyor , birisiyle görüşmek istiyorsun ona yazıyorsun ayrı ayrı triplere giriyor falan filan falan..
Yazı biraz uzun oldu fakat cevap verirken aklında oluşabilecek soruları da cevaplamak istedim
@ggns7