Metin unreal engine 5 projesi hakkında

• Konuyu açan Konuyu açan hexe
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 16
  • Gösterim Gösterim 424

hexe

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
M2 UNREALENGİNE.webp

h367a.webp

h487s.webp

- Karakterler Tamamen Aktarıldı

Tüm ana karakter sınıfları başarılı şekilde UE5 ortamına taşındı.
Animasyon, mesh ve materyal düzenlemeleri tamamlandı, geliştirme süreci sorunsuz ilerliyor.

- Karakter İskelet (Bone) Yapıları Tekrardan Düzenlendi

Her karakter için:
  • Kemik yapısı çıkarıldı
  • Saldırı, koşu, idle ve sınıfa özel animasyonlar düzgün şekilde yeniden bağlandı
  • Yeni animasyon sistemiyle uyumlu hale getirildi.

- Saldırı Animasyonları ve Beceriler Aktarıldı

Temel ataklar ve sınıflara özel çeşitli saldırılar Unreal Engine üzerinde başarıyla yeniden kurgulandı.
Şu anda:
  • Atak tetikleme sistemi
  • Hasar temasları
  • Combo bağlantıları
  • Tüm Beceriler oynanabilir şekilde çalışıyor. ( Videolar yasal adımlardan sonra burada yayınlanacak)

- Tüm Haritalar ve Canavarlar Unreal Engine’e Aktarıldı

Oyundaki ana bölgeler ve yan bölgeler dahil tüm haritalar motor üzerinde yeniden inşa edildi ve UE5’e aktarıldı.
  • Aydınlatma
  • Malzeme uyarlamaları ve objelerin poligonları üzerinde çalışmalar devam ediyor.
  • Çevresel detay optimizasyonları

- Amacımız ; nostaljik ruhunu koruyarak, olabildiğince unreal engine 5 oyun motorunun nimetlerinden faydalanıp hem mobil hem pc versiyonuyla birlikte yeni bir seviyeye taşımak.”

Projenin tamamlanması için 1 ila 2 yıllık bir plan belirledik. Normal şartlarda hedefimiz, yaklaşık 1.5 yıl içinde tamamen oynanabilir ve modernize edilmiş bir sürüm ortaya çıkarmak.

Oyuncuların yıllardır yaşadığı zorlukları şeytan şirketin(GF) yaptığı politikaları yakından bildiğimiz için:
  • Oyun orijinal ruhunu koruyacak
  • Unreal Engine 5’in tüm modern ve gerçekçi özellikleri kullanılacak ve yıllar sonra hak ettiği teknik kaliteye taşımayı umuyoruz.

- Telif Süreci ve Yasal Adımlar

Bu proje tamamen:
  • Telif süreçleri araştırılmış
  • Yasal gereklilikler dikkate alınmış
  • Gerekli adımlar atılmış şekilde yürütülmektedir.
    Bu nedenle içerikler üzerinde güvenle ve sürdürülebilir biçimde devam ediyoruz. Oynanış videoları gerekli belgelerden sonra burada yayınlanacak.

- MMO Starter Kit %70 tekrardan özelleştirildi.

Projede başlangıç olarak hazır MMO kit altyapısı kullanıldı ve şu özellikler aktif:
  • Karakter oluşturma
  • Multiplayer hareket sistemi
  • Temel combat
  • Sunucu – istemci etkileşimi
  • UI altyapısı

- Tüm eleştirilere ve katkı sağlayacak tüm yorumlara açığız , proje sunucu kısmında playfab üzerinde karar kıldık ama daha iyi seçenekler varsa her zaman önerilere açığız.
- Projeye katkı sağlamak isteyen, yeteneklerini göstermek ve bu yolculukta bizimle birlikte yer almak isteyen gönüllü destekçi olmak isteyenler bizimle iletişime geçebilir.

Kullanılacak model ve ui'ye gelince orijinal oyunun harita yollarını hiç bir şekilde değiştirmeden (oyuncuların yabancılık çekmemesi için) şimdilik korean tasarımlı modeller düşünüyoruz ;

Son düzenleme:
- Kamera sistemi, orijinaline tamamen uygun olacak şekilde güncellendi. Artık F ve R tuşlarıyla yakınlaştırma/uzaklaştırma yapılabiliyor ve fare imleciyle serbest kamera hareketi sağlanıyor.

- Fare imleci davranışı orijinaline göre optimize edildi. Karakterin etrafında dönme ve ileri–geri hareketler W, A, S, D tuşlarıyla birebir orijinaline uygun çalışıyor.

Bu yeniliklerle birlikte, kontroller çok daha akıcı, kamera takibi ise daha stabil ve kullanıcı dostu hale getirildi; böylece genel oyun hissiyatı önemli ölçüde iyileştirildi.

Canavarların yaptığı davranış animasyonları 1-1 şekilde aktarıldı, artık yabani köpek ardını rahatlıkla kaşıyabiliyor. Canavarlar aynı kalmayacak sadece köpeğin kıçını kaşıması animasyonu vb aynı olacak, onun haricinde tüm canavarlar ue5 in verdiği realistik hissiyatıyla dokuları hepsi değiştirilecek. Sadece Örnek bir doku ;

Mevcut Pickup u beğenmediğimiz ve oyunu realistiğe yakın yapmayı planladığımız için , artık karakterler item toplarken animasyon sergileyecek. Aynısını ata binme inme animasyonların da da realistiğe uygun şekilde düşünüyoruz. ( Örneğin at çağırma ikonunu kullanan oyuncunun karakteri önce bir animasyon sergileyecek bir ıslık çalacak ve at uzaktan ona koşarak gelecek )

Bir diğer konu meteor taşlarının düşme animasyonu ise , her haritada uçan ejderhalar bulunacak ve bunlar yere yumurtlayacak ve deprem etkisi yaratacak , şimdilik böyle düşünüldü yumurtlama mantığı saçma olabilir :D Daha iyi fikir olursa değiştirilebilir.

Sıradaki adım ;

1- İnventory sisteminin ve uilerin giydirilmesi

2- Oyun içerisindeki tüm sistemlerin blueprint ile yapılması , yapılamadığı taktirde c++ ile blueprinte çevrilmesi.

3- İlk aktarılacak olan sistem ; Orijinal oyundan ilham alınarak karakter statü sisteminin (HP, SP, DEX vb.) birebir doğrulukla yeniden oluşturulması. Tüm karakter özelliklerinin artış değerleri, seviyeye bağlı değişimleri ve hesaplama mantıkları orijinalindeki yapıya tamamen sadık kalınarak uygulanacaktır.

status:
Genişlet Daralt Kopyala
typedef struct SJobInitialPoints
{
  int32_t st, ht, dx, iq;
  int32_t max_hp, max_sp;
  int32_t hp_per_ht, sp_per_iq;
  int32_t hp_per_lv_begin, hp_per_lv_end;
  int32_t sp_per_lv_begin, sp_per_lv_end;
  int32_t max_stamina;
  int32_t stamina_per_con;
  int32_t stamina_per_lv_begin, stamina_per_lv_end;
} TJobInitialPoints;

TJobInitialPoints JobInitialPoints[JOB_MAX_NUM] =
/*
{
  int32_t st, ht, dx, iq;
  int32_t max_hp, max_sp;
  int32_t hp_per_ht, sp_per_iq;
  int32_t hp_per_lv_begin, hp_per_lv_end;
  int32_t sp_per_lv_begin, sp_per_lv_end;
  int32_t max_stamina;
  int32_t stamina_per_con;
  int32_t stamina_per_lv_begin, stamina_per_lv_end;
}
*/
{
  // str con dex int32_t Initial HP Initial SP CON/HP INT/SP HP Random/lv MP Random/lv Initial stam stam/con stam/lv
  {   6,  4,  3,  3,  600,   200,     40,    20,    36, 44,     18, 22,     800,      5,      1, 3  }, // JOB_WARRIOR  16
  {   4,  3,  6,  3,  650,   200,     40,    20,    36, 44,     18, 22,     800,      5,      1, 3  }, // JOB_ASSASSIN 16
  {   5,  3,  3,  5,  650,   200,     40,    20,    36, 44,     18, 22,     800,      5,      1, 3  }, // JOB_SURA   16
  {   3,  4,  3,  6,  700,   200,     40,    20,    36, 44,     18, 22,     800,      5,      1, 3  }, // JOB_SHAMAN   16
#ifdef ENABLE_GURTADAM_CHARACTER
  {   2,  6,  6,  2,  600,   200,     40,    20,    36, 44,     18, 22,     800,      5,      1, 3  }, // JOB_WOLFMAN   16
#endif
};

iMaxHP = JobInitialPoints[GetJob()].max_hp + m_points.iRandomHP + GetPoint(POINT_HT) * JobInitialPoints[GetJob()].hp_per_ht;

const int32_t iHP = number(JobInitialPoints[GetJob()].hp_per_lv_begin, JobInitialPoints[GetJob()].hp_per_lv_end);
m_points.iRandomHP += iHP;

case POINT_MAX_HP:
    {
      SetPoint(type, GetPoint(type) + amount);

//SetMaxHP(GetMaxHP() + amount);
      // Max Life = (Base Max Life + Additional) * Max Life%
      const int32_t hp = GetRealPoint(POINT_MAX_HP);
      int32_t add_hp = MIN(3500, hp * GetPoint(POINT_MAX_HP_PCT) / 100);
      add_hp += GetPoint(POINT_MAX_HP);
      add_hp += GetPoint(POINT_PARTY_TANKER_BONUS);

SetMaxHP(hp + add_hp);
      val = GetMaxHP();
    }
    break;

Son düzenleme:
Gerçekten zor ve takdir edilesi bir proje, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Güzel ilerliyor, ellerinize sağlık 👏🏻

Neden bp hocam?
Bide efektleri aktarabildiniz mi acaba?
C++ tarafında bazı güncellemelerin Windows ve Visual Studio toolchain’e bağlı olması. Yani C++ ile çalıştığınızda, derleme ve bazı özellikleri kullanabilmek için Microsoft’un araçlarının güncel olmasını beklemek gerekebiliyor
  • Blueprint görsel bir sistem olduğu için derleme veya SDK bağımlılığı yok.
  • Prototip geliştirme veya hızlı iterasyon için daha esnek ve güvenli.

Ayrıca, Epic Games’in Microsoft ile güçlü iş birlikleri var; bu nedenle engine güncellemeleri genellikle Windows platformu ile uyumlu şekilde çıkarılıyor. Yani benim çok bilgim yok bu konuda yanlış yorum yapmak istemem ama bana böyle söylendi :D

Bizim en büyük sorun olabileceğini düşündüğümüz şey optimizasyon ve mobil uyumluluk konusunda aslında , zaten bu konuda ileride sadece kritik şeyleri c++ ile yapacağız dendi. Onun haricinde m2 de zaten ekstrem birşey yok. Normal bir starter kit in kendisi tamamen m2 yi içeriyor bence :D

Örneğin konuda belirttiğim ata binme ve inme animasyonu ve ıslık çalması blueprint ile 20 dakikamızı aldı , bunu c++ ile yapsaydık daha uzun sürerdi ve bir çok sorun bağımlılık ... vs vs. Bu nedenle, hızlı prototipleme ve sorunsuz geliştirme için Blueprint kullanmak bu tür oyun akışları için bence oldukça avantajlı @ggns7

j47asa.webp

Evet efektleri biz aktardık sorunsuz buna dair tonlarca yazı geldi zaten, hocam göstersene hocam satsana hocam 100 bin tl verelim ver bize sen yalan atıyorsun aktaramadınız ki göstersene bize nasıl aktardın göster inanalım dediler. Bende kanıtlama derdim yok ve satmıyorum dedim görsel gönderdim , sonra gitmiş bunu bir çok kişiye atmış 3 kişi bana ulaştı saçma saçma konuşanlar vardı. O yüzden bazı şeyleri gizli tutuyorum.

Son düzenleme:
gayet güzel ilerliyor umarım istediğiniz sonuçları alırsınız, unreal engine olduğu için sistem gereksinimi ve optimizasyon bencede en büyük sorun olacak umarım aşabilirsiniz hepsini

gayet güzel ilerliyor umarım istediğiniz sonuçları alırsınız, unreal engine olduğu için sistem gereksinimi ve optimizasyon bencede en büyük sorun olacak umarım aşabilirsiniz hepsini
Teşekkürler <3

Sadece optimizasyon için 6 ay süre gibi bir toplantı yaptık sistemler vb bunlar için 2 ay belirlendi optimizasyon sorunu bizi çok düşündürüyor ama olmayacak şey değil bence hastalık vb. olmazsa ve istekli şekilde gerçekten projeye kendini adayarak yapılırsa herşey yapılır gözüyle
bakıyorum.

Çünkü UE5 gerçekten çok güçlü bir motor ve size sunduğu fizik motoru, görsel efektler (Niagara), animasyon sistemi (Control Rig ve Sequencer), yüksek kaliteli rendering ve ışıklandırma (Lumen), gerçek zamanlı global illumination, ses yönetimi ve AI/Navigation sistemleri ile sürekli olarak projeyi geliştirme konusunda motive ediyor.

Neden unreal seçimi yaptınız acaba ? Sadece bp kolaylığı olduğundan mı yoksa tecrübeli olduğunuz engine olduğu için mi ? Çok eski bir oyunda unreal seçimi özellikle eski donanım kullanıcısı epey yüksek olduğundan optimizasyon konusunda çok başınızı ağrıtabilir. Birde meraktan soruyorum benimde bu tarz bir girişimim olabilir, networking olarak nasıl yol izleyeceksiniz. ? Playfab concurrent oyuncu sayısı konusunda yetersiz kalacaktır diye düşünüyorum. Server kısmını özel olarak kendiniz kodlamanız daha mantıklı olabilir.

Neden unreal seçimi yaptınız acaba ? Sadece bp kolaylığı olduğundan mı yoksa tecrübeli olduğunuz engine olduğu için mi ? Çok eski bir oyunda unreal seçimi özellikle eski donanım kullanıcısı epey yüksek olduğundan optimizasyon konusunda çok başınızı ağrıtabilir. Birde meraktan soruyorum benimde bu tarz bir girişimim olabilir, networking olarak nasıl yol izleyeceksiniz. ? Playfab concurrent oyuncu sayısı konusunda yetersiz kalacaktır diye düşünüyorum. Server kısmını özel olarak kendiniz kodlamanız daha mantıklı olabilir.
- Neden unity veya başka motorları seçelim ki bizim ekip tamamen c++ kısmında çok iyi ve unreal engine 5 bilen var benim ue5 hakkında çok bilgim yok temel bilgilerle yapıyorum baş geliştirici 52 yaşında ve UE5'de çok deneyimli bir çok şirket altyapısında halen faaliyet gösteriyor, yapılacaklar konusunda bizi yönlendiriyor ve her hafta sonu bir toplantı yapılıyor yapılanlar raporlanıyor ve gelecek hafta tamamlanması gerekenler listeleniyor vb vb.. bu şekilde ilerleniyor. ve bizce ue5 diğer motorlara göre teknik açıdan çok güçlü tabi bu projeye göre farklılık gösterir burası ayrı konu. Mobilde unity nin daha iyi olduğunu biliyorum ama teknik açıdan biz ue5 i daha güçlü bulduk ve Temel bilgimiz olduğu için hiç birşey bilmeden bile ue5 ile biraz kurcalama yapmaya başladığınızda kendinizi çok birşey biliyor gibi hissediyorsunuz. Ek olarak c# ve c++ yani perfomans ve güç bakımından kıyaslama yapsak bu konuyu 2 saat tartışırız :D

- Eski donanım kullanıcısı açıkcası çok dikkate alabileceğimiz bir şey değil ( Çünkü elimizden birşey gelmiyor, belki olursa 1-2 seneye türkiye ekonomisi uçuşa geçer :D ) ve zaten m2 nin mmorpg pazarında wow ve elder scrools online gibi oyunlar varken avrupa rekabet komisyonu bile m2yi pazarda %1 lik etkisinin olduğunu bile düşünmüyor. Çünkü m2 kitlesi çok niş bir kitle. ( M2 sadece Türkiye pazarında çok güçlü)

- Optimizasyon konusuna gelince buna dair elimizden birşey gelmiyor , kullanıcılara ekran kartı veya işlemci gönderimi yapamam. Ama olabildiğince iyi optimize ve minumum sistemlerle oynatma şansı sunabiliriz diye düşündük. ( Optimizasyon konusuna kesinlikle katılıyorum baş ağrıtacak , uykular bölünecek) ( Şimdiden kulağımda yapacağınız oyunun taa... lafları yankılanıyor ama sorun yok ısrarlı şekilde devam edip yapacağız.)

- Girişimin varsa yapabilirsin istersen bizle birlikte de çalışabilirsin , özelden yazabilirsin sana örnek bir sözleşme metni göndereyim okuyup imzaladıktan sonra ıslak imzan ile bize gönderirsin notere tasdikletiriz yedeğini saklarsın ve daha sonra bizle birlikte geliştirebilirsin. Açıkcası buna ihtiyacımız var. Bir çok kişi sözleşmeden çekiniyor veya bilmiyor.

- Playfab konusunda ise biz sadece playfabı destekleyici servis olarak görüyoruz ve playfab de ben sadece kullandıkça öde mantığından ve online açısından zarar görürüz diye düşünüyorum o yüzden destekleyici servis olarak kalabilir bunları bizde çok uzunca konuştuk ve gerekirse kendimiz yaparız dedik önce projeye başlansın denildi herkes bu konuların çok tartışmalı olduğunu ve çok fazla seçeneğimizin olduğu söylenildi yani playfab olarak söylendi ve öyle kaldı açıkcası.

- Diyelim ki teoride düşünülenlerin hiç biri umduğumuz gibi gerçekleşmedi , o zaman projeyi 5 ay daha uzatırız bir yolu bulunur. Kolay değil evet bunu biliyorum ama m2 classic bir mmo yapısında olan oyun. Örneğin fabde başlangıç kitlerini inceleyin başlangıç kitleri tamamen m2yi içerdiğini görebilirsin.

o da olmadı mı paldır küldür lokantası gibi bir iş yaparız olur biter :D @cosion

Son düzenleme:
@hexe yazdığınız sistem çok bir iş yapmadığında blueprint tercih edebilirsiniz ama yine de neredeyse tamamını c++'da yazmak daha mantıklı geliyor ve ben öyle yapıyorum şahsen. Tüm olayı c++'da yazıp blueprint'e sadece bir ImplementableEvent seçeneği sunuyorum veya yeri geliyor NativeEvent tanımlıyorum, bp'de veya c++'da nerede implemente edildiyse o çalışıyor. Bilgiler editörden geliyor ve olaylar arkada dönüyor kısaca. Proje büyüdükçe bu seçenek daha fazla kontrol sağlıyor bp'ye nazaran.
Bp'yi sadece ui tasarımında ve editördeki küçük bir işlem için c++'da yeni class tanımlamaktan vs kaçınmak için kullanıyorum.
ve dediğiniz doğru, m2 tipik bir mmorpg olduğu için fab'deki herhangi bir hazır kit oyunun kendisi olabiliyor. Fakat gözlemlediğim kadarıyla siz ham yapısına sadık kalarak üzerine fazlasını koymayı ve modern mekanikler eklemeyi planlıyorsunuz. Özellikle de bu noktada bence c++ daha iyi tercih bence. Proje çok büyüyecek çünkü : ) )

Son düzenleme:
@hexe yazdığınız sistem çok bir iş yapmadığında blueprint tercih edebilirsiniz ama yine de neredeyse tamamını c++'da yazmak daha mantıklı geliyor ve ben öyle yapıyorum şahsen. Tüm olayı c++'da yazıp blueprint'e sadece bir ImplementableEvent seçeneği sunuyorum veya yeri geliyor NativeEvent tanımlıyorum, bp'de veya c++'da nerede implemente edildiyse o çalışıyor. Bilgiler editörden geliyor ve olaylar arkada dönüyor kısaca. Proje büyüdükçe bu seçenek daha fazla kontrol sağlıyor bp'ye nazaran.
Bp'yi sadece ui tasarımında ve editördeki küçük bir işlem için c++'da yeni class tanımlamaktan vs kaçınmak için kullanıyorum.
ve dediğiniz doğru, m2 tipik bir mmorpg olduğu için fab'deki herhangi bir hazır kit oyunun kendisi olabiliyor. Fakat gözlemlediğim kadarıyla siz ham yapısına sadık kalarak üzerine fazlasını koymayı ve modern mekanikler eklemeyi planlıyorsunuz. Özellikle de bu noktada bence c++ daha iyi tercih bence. Proje çok büyüyecek çünkü : ) )
Katılıyorum ve gerçekten takdir ediyorum. Başarılar dilerim.
Belirttiğim gibi, yalnızca kritik noktalarda C++ müdahalesi yapmak yeterli olacaktır/bence; çünkü oyun içinde ihtiyaç duyulan pek çok şey zaten Blueprint üzerinden rahatlıkla çözülebiliyor. Bu nedenle her şeye düşük seviyeden müdahale etmeye gerek yok.

Özellikle MMO tarzı bir projede, yüzlerce farklı sistemin birbiriyle etkileşime girdiği bir yapıda Blueprint'in dağınıklığı ciddi bir bakım yükü oluşturabiliyor.

Ayrıca M2 kitlesinin beklentileri de oldukça net: Oyun özüne sadık kalınması, sadece belirli noktaların modernize edilmesi veya iyileştirilmesi. Çok uçuk, aşırı ekstrem sistemlere gerek olduğunu düşünmüyorum.
Şunu da sorabilirsin peki neden yapıyorsun bunlar zaten yapıldı royale2 mobile2 vs. örnekler verebilirsin

Fakat biz hem pc hem mobil ve diğerlerinden bizi ön plana çıkaracak yenilikler düşünüyoruz ve herşeyin şeffaf şekilde olması sessizlik içine bürünüp diğerleri gibi egoya bürünmeden oluşturulması ve topluluk tarafından değerlendirilmesi ve iz bırakabilmek gibi konular bizi motive ediyor. / Bu gözler kendisi 2 tane özellik başardığı için kendini TANRI olarak gören insanlar gördü :D

Örneğin balıkçılığın tamamen real bir şekilde yapılması ve videoların paylaşılması ve pazarlanması bile kitleyi oldukça etkileyecek diye düşündük. Tabi bunun gibi bir çok şey düşünüldü sadece şuan notları alındı ileride belki hiç ummadığımız bir şey de olabilir.

Bir diğer motive edici nokta ise telif hakları. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık denebilir. Herkes birşeyler söylüyor herkes GF'den şikayetci herkes m2 ortamından, geliştiricilerinden şikayetci ama kimse elini taşın altına koyup birşeyler yapmayı düşünmüyor. Ve benim bu hayatta en nefret ettiğim insan tipi sürekli şikayet edip zırvalayan tipler. Örneğin bir sistem yapıyorsunuz diyorlarki bu zaten basit buna bu kadar para mı istenir, hocam sen yap sen sat o zaman dediğinizde ise siz kötü insan olarak nitelendiriliyorsunuz.

Onun haricinde zaten bazı adımları çoktan attık. Hukuki açısından ekipte deneyimli bir arkadaşımız var. Ve biz kopyalama yapmıyoruz sadece ilham alıyoruz ve 7 kuralı çiğnemiyoruz ve her zaman yazılım expertizleri tarafından incelenmeye açık olacak veya isterse GF cebindeki paraya kıymayı düşünürse dava açabilir. Ki bu durumu onlarda biliyor. / Telif durumu bile youtube ve benzeri platformlarda oyununuzun videosunun sürekli kalıcı hale dönmesi bile sürekli oyuncu akışını tetikleyebilecek ve algoritmaya tam oturmuş bir oyun haline gelmesi açısından çok iyi bir fırsat.Bunun gibi yüzlerce fırsat sıralanabilir. Hatta gelecek de indieforge ye bir tanıtım göndeririz belki cebindeki paraya kıyıp yatırımcı olmak ister. Diyelimki istediğimiz oyuncu kitlesini yakalayamadık tekrardan tecrübe edindik deriz ve krediye başvururuz seneye açarız. Bir diğer avantaj ise 10 dakikalık bir videoya 20.000 TL isteyen aptal youtuber tayfasıyla uğraşmamak olurdu. Sokaktaki köpeğe mama alıp beslemek daha onurlandırıcı bence. Neymiş neymiş efendim ejderha parası verecekmişim şunları yapacakmışım , onun dedikleri olacakmış .(Bu arada bu tarz şeyler türkiye rekabet hukukuna tamamen aykırı olması halinde hiç bir kişi buna el atmıyor , gerçi türkiye de hukukun varlığı ayrı bir tartışma konusu.)

Zaten GF de geçmişde mobil m2 işine çoktan girmeyi düşündü fakat beceremedi. Bunu press kit google drive de paylaşılan word belgelerinde görebilirsin.

Örneğin BDO sistemleri bunlar m2 oyuncusunun asla tercih etmeyeceği ve bizide olabildiğince yoracak şeyler.
Bu durumu özetlemek için yaşadığım bir hayal kırıklığını paylaşayım:
Bir dönem M2 üzerinde docker, blue/green deployment, ping-pong update mimarisi gibi güncel teknolojileri kullanarak anlık güncelleme sistemi geliştirdik ve teknik olarak bunu başardık. Fakat işin sonunda gördük ki, ne oyuncular ne sunucu sahiplerinin büyük kısmı bu tarz ileri seviye teknolojik çözümlerle pek ilgilenmiyor. Oyuncuların tek beklentisi; envanterine sorunsuz bir şekilde item girmesi, oyunda bug, crash veya dengesizlik olmaması. Sunucu sahiplerinin amacı ise m2 kültürünü daha iyi bir yere taşımak değil ceplerine giren para ilgilendiriyordu. Tabiki de sunucu açıyorsa masraf yapıyorsa kazanacak ama be kardeşim doy artık yaw doy. Zaten bu yüzden GF oyununa tonlarca oyuncu kayıyor. Bu bile m2 nin tamamen aptal insanların ellerinde olduğunu kimsenin bir araya gelip güvenilir bir ortam kuramadığını gösteriyor.

Örnek bu abimiz 40 yaşlarında ve m2 kültürünü seviyor ve ciddi bir yerde oynamak istiyor ama sunucu bulamıyor Şimdi ise benim test sunucuma giriyor :D

h437sa.webp

Hatta öyle ki, txt üzerinden saatlik olarak ayarlanan basit bir boss bile onlara “yeni sistem” olarak yeterli oluyor. Bu yüzden artık gereksiz teknik süslerden ziyade tamamen pratik, uygulanabilir ve projeyi hayata geçirmeye odaklı bir çizgide ilerlemek geçmişteki hayal kırıklığımı tedavi ediyor denebilir.

Açık konuşmak gerekirse, bu süreç bizi fazlasıyla yıprattı. O nedenle artık, oyuncunun gerçekten faydasını göreceği noktalara yöneltmenin çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin geçmişte m2 ye gelen bir bineğin uçacak hevesiyle tüm oyuncuların heveslenip GF nin ise bunu oyuna ekledikten sonra tüm oyuncuların hayal kırıklığını deneyimlemiştim. O yüzden ben daha çok bu tarz şeylere odaklanıyorum.

Kaldı ki, kit içerisinde yer alan AI entegrasyonu bile tek başına topluluğun dikkatini çekmeye ve ilgiyi üzerine toplamaya fazlasıyla yeterli olacaktır.

Hatta geçenlerde server adının ne olacağı hakkında konuşma yaptık bir arkadaş GF binasının bulunduğu semtin adı yap demişti :D ( Karlsruhe )

İkinci sunucu adını ise derindarbe yap oyuna da iddaa kuponu sistemi ekle diyen de vardı :D Yani buralardan da anlayabileceğin gibi amaç tamamen eğlence ve birazcık da olsa boş vaktimizin bulunması nedeniyle giriştik. Yoksa ben diğer alandan devam edecektim ama seni barındırmıyorlar maalesef herkes herkesin hakkında birşeyler söylüyor , birisiyle görüşmek istiyorsun ona yazıyorsun ayrı ayrı triplere giriyor falan filan falan..

Yazı biraz uzun oldu fakat cevap verirken aklında oluşabilecek soruları da cevaplamak istedim :) @ggns7

Son düzenleme:
Her şey fazlasıyla düşünülmüş, en kötü senaryoda bile kazandıracağı tecrübe inanılmaz özgüven verecektir. Cesurca hareket, başarılar diliyorum.

Başarılar.
Umarım sonunu getirebilirsiniz.

Katılıyorum ve gerçekten takdir ediyorum. Başarılar dilerim.
Belirttiğim gibi, yalnızca kritik noktalarda C++ müdahalesi yapmak yeterli olacaktır/bence; çünkü oyun içinde ihtiyaç duyulan pek çok şey zaten Blueprint üzerinden rahatlıkla çözülebiliyor. Bu nedenle her şeye düşük seviyeden müdahale etmeye gerek yok.

Özellikle MMO tarzı bir projede, yüzlerce farklı sistemin birbiriyle etkileşime girdiği bir yapıda Blueprint'in dağınıklığı ciddi bir bakım yükü oluşturabiliyor.

Ayrıca M2 kitlesinin beklentileri de oldukça net: Oyun özüne sadık kalınması, sadece belirli noktaların modernize edilmesi veya iyileştirilmesi. Çok uçuk, aşırı ekstrem sistemlere gerek olduğunu düşünmüyorum.
Şunu da sorabilirsin peki neden yapıyorsun bunlar zaten yapıldı royale2 mobile2 vs. örnekler verebilirsin

Fakat biz hem pc hem mobil ve diğerlerinden bizi ön plana çıkaracak yenilikler düşünüyoruz ve herşeyin şeffaf şekilde olması sessizlik içine bürünüp diğerleri gibi egoya bürünmeden oluşturulması ve topluluk tarafından değerlendirilmesi ve iz bırakabilmek gibi konular bizi motive ediyor. / Bu gözler kendisi 2 tane özellik başardığı için kendini TANRI olarak gören insanlar gördü :D

Örneğin balıkçılığın tamamen real bir şekilde yapılması ve videoların paylaşılması ve pazarlanması bile kitleyi oldukça etkileyecek diye düşündük. Tabi bunun gibi bir çok şey düşünüldü sadece şuan notları alındı ileride belki hiç ummadığımız bir şey de olabilir.

Bir diğer motive edici nokta ise telif hakları. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık denebilir. Herkes birşeyler söylüyor herkes GF'den şikayetci herkes m2 ortamından, geliştiricilerinden şikayetci ama kimse elini taşın altına koyup birşeyler yapmayı düşünmüyor. Ve benim bu hayatta en nefret ettiğim insan tipi sürekli şikayet edip zırvalayan tipler. Örneğin bir sistem yapıyorsunuz diyorlarki bu zaten basit buna bu kadar para mı istenir, hocam sen yap sen sat o zaman dediğinizde ise siz kötü insan olarak nitelendiriliyorsunuz.

Onun haricinde zaten bazı adımları çoktan attık. Hukuki açısından ekipte deneyimli bir arkadaşımız var. Ve biz kopyalama yapmıyoruz sadece ilham alıyoruz ve 7 kuralı çiğnemiyoruz ve her zaman yazılım expertizleri tarafından incelenmeye açık olacak veya isterse GF cebindeki paraya kıymayı düşünürse dava açabilir. Ki bu durumu onlarda biliyor. / Telif durumu bile youtube ve benzeri platformlarda oyununuzun videosunun sürekli kalıcı hale dönmesi bile sürekli oyuncu akışını tetikleyebilecek ve algoritmaya tam oturmuş bir oyun haline gelmesi açısından çok iyi bir fırsat.Bunun gibi yüzlerce fırsat sıralanabilir. Hatta gelecek de indieforge ye bir tanıtım göndeririz belki cebindeki paraya kıyıp yatırımcı olmak ister. Diyelimki istediğimiz oyuncu kitlesini yakalayamadık tekrardan tecrübe edindik deriz ve krediye başvururuz seneye açarız. Bir diğer avantaj ise 10 dakikalık bir videoya 20.000 TL isteyen aptal youtuber tayfasıyla uğraşmamak olurdu. Sokaktaki köpeğe mama alıp beslemek daha onurlandırıcı bence. Neymiş neymiş efendim ejderha parası verecekmişim şunları yapacakmışım , onun dedikleri olacakmış .(Bu arada bu tarz şeyler türkiye rekabet hukukuna tamamen aykırı olması halinde hiç bir kişi buna el atmıyor , gerçi türkiye de hukukun varlığı ayrı bir tartışma konusu.)

Zaten GF de geçmişde mobil m2 işine çoktan girmeyi düşündü fakat beceremedi. Bunu press kit google drive de paylaşılan word belgelerinde görebilirsin.

Örneğin BDO sistemleri bunlar m2 oyuncusunun asla tercih etmeyeceği ve bizide olabildiğince yoracak şeyler.
Bu durumu özetlemek için yaşadığım bir hayal kırıklığını paylaşayım:
Bir dönem M2 üzerinde docker, blue/green deployment, ping-pong update mimarisi gibi güncel teknolojileri kullanarak anlık güncelleme sistemi geliştirdik ve teknik olarak bunu başardık. Fakat işin sonunda gördük ki, ne oyuncular ne sunucu sahiplerinin büyük kısmı bu tarz ileri seviye teknolojik çözümlerle pek ilgilenmiyor. Oyuncuların tek beklentisi; envanterine sorunsuz bir şekilde item girmesi, oyunda bug, crash veya dengesizlik olmaması. Sunucu sahiplerinin amacı ise m2 kültürünü daha iyi bir yere taşımak değil ceplerine giren para ilgilendiriyordu. Tabiki de sunucu açıyorsa masraf yapıyorsa kazanacak ama be kardeşim doy artık yaw doy. Zaten bu yüzden GF oyununa tonlarca oyuncu kayıyor. Bu bile m2 nin tamamen aptal insanların ellerinde olduğunu kimsenin bir araya gelip güvenilir bir ortam kuramadığını gösteriyor.

Örnek bu abimiz 40 yaşlarında ve m2 kültürünü seviyor ve ciddi bir yerde oynamak istiyor ama sunucu bulamıyor Şimdi ise benim test sunucuma giriyor :D

27134 eklentisini görüntüle

Hatta öyle ki, txt üzerinden saatlik olarak ayarlanan basit bir boss bile onlara “yeni sistem” olarak yeterli oluyor. Bu yüzden artık gereksiz teknik süslerden ziyade tamamen pratik, uygulanabilir ve projeyi hayata geçirmeye odaklı bir çizgide ilerlemek geçmişteki hayal kırıklığımı tedavi ediyor denebilir.

Açık konuşmak gerekirse, bu süreç bizi fazlasıyla yıprattı. O nedenle artık, oyuncunun gerçekten faydasını göreceği noktalara yöneltmenin çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin geçmişte m2 ye gelen bir bineğin uçacak hevesiyle tüm oyuncuların heveslenip GF nin ise bunu oyuna ekledikten sonra tüm oyuncuların hayal kırıklığını deneyimlemiştim. O yüzden ben daha çok bu tarz şeylere odaklanıyorum.

Kaldı ki, kit içerisinde yer alan AI entegrasyonu bile tek başına topluluğun dikkatini çekmeye ve ilgiyi üzerine toplamaya fazlasıyla yeterli olacaktır.

Hatta geçenlerde server adının ne olacağı hakkında konuşma yaptık bir arkadaş GF binasının bulunduğu semtin adı yap demişti :D ( Karlsruhe )

İkinci sunucu adını ise derindarbe yap oyuna da iddaa kuponu sistemi ekle diyen de vardı :D Yani buralardan da anlayabileceğin gibi amaç tamamen eğlence ve birazcık da olsa boş vaktimizin bulunması nedeniyle giriştik. Yoksa ben diğer alandan devam edecektim ama seni barındırmıyorlar maalesef herkes herkesin hakkında birşeyler söylüyor , birisiyle görüşmek istiyorsun ona yazıyorsun ayrı ayrı triplere giriyor falan filan falan..

Yazı biraz uzun oldu fakat cevap verirken aklında oluşabilecek soruları da cevaplamak istedim :) @ggns7

Doğrusu her bir satırı keyifle okudum. Bir zamanlar benimde bu tarz bi hevesim olmuştu. Tek olduğum için herhangi bir ilerleme olmadı, ancak sizin çok güzel bir ekibiniz var anladığım kadarıyla, tam da mmorpgyi zirveye taşıyacak bilgi tecrübeniz var. Videolarda şahane düşünce de öyle peki insan şunu sorguluyor. Neden metin2yi kopyalıyorsunuz. Neden yeni bir mmorpg çıkartmıyorsunuz. Gerçekten şuana kadar muazzam ilerlemişsiniz. Video seyirleride çok güzel görünüyor. Yazdıklarınıza görede çoğu şeyi reele benzetmeye çalışıyosunuz. Balık tutma animasyonları gibi ya da yere düşen itemi almak gibi. Bunları metin2 yerine ondan alınmış daha optimize daha güncel bir oyunda görmeyi çok isterdim. Mesela sadece 4 karekter değilde bayrağına ırkına göre 1 den fazla karekter ya da böyle 8 10 karekter olucak her birinin ayrı görevleri ve ayrı yetenekleri olacak gibi ne biliyim mt2 dende örnek alabilirsiniz. Mesela çeşit çeşit map var seriyong vadisi farklı bir tema çöl farklı bir tema sohan dağı farklı bir tema mesela sohanda adam üşüyecek can kaybedecek ama oraya ait bir ırk olan karekter daha dayanaklı olacak, mesela doyumda adam durdukça ısınıcak yanacak can kaybedicek oraya ait olan bir ırk olan karekter oraya daha dayanıklı olucak zırhlarında ona göre etkileri olacak vs vs. Bu durum arıtırılda gider. Hatta iksirlerde üretilicek mapa göre o sıcaklığı azaltmak için vs. Sonuçta mmorpg çok büyük ve geniş bir dünya klasik metin2ye sabit kalmak ya da oradaki mekanikleri değiştirmek oyuncu açısından farklı gelse de yine dönüp dolaşıp klasik metin2ye dönücekler. Şahsen bu güzel ekipden metin2den ilham alınmış yeni bir mmorpg beklerdim. Yinede şahane gidiyorsunuz ellerinize sağlık. İzlemesi takip etmesi çok güzel.

başarılar dilerimm dostum güzel ilerliyor sonunu merak ediyorum takipteyim++++

Doğrusu her bir satırı keyifle okudum. Bir zamanlar benimde bu tarz bi hevesim olmuştu. Tek olduğum için herhangi bir ilerleme olmadı, ancak sizin çok güzel bir ekibiniz var anladığım kadarıyla, tam da mmorpgyi zirveye taşıyacak bilgi tecrübeniz var. Videolarda şahane düşünce de öyle peki insan şunu sorguluyor. Neden metin2yi kopyalıyorsunuz. Neden yeni bir mmorpg çıkartmıyorsunuz. Gerçekten şuana kadar muazzam ilerlemişsiniz. Video seyirleride çok güzel görünüyor. Yazdıklarınıza görede çoğu şeyi reele benzetmeye çalışıyosunuz. Balık tutma animasyonları gibi ya da yere düşen itemi almak gibi. Bunları metin2 yerine ondan alınmış daha optimize daha güncel bir oyunda görmeyi çok isterdim. Mesela sadece 4 karekter değilde bayrağına ırkına göre 1 den fazla karekter ya da böyle 8 10 karekter olucak her birinin ayrı görevleri ve ayrı yetenekleri olacak gibi ne biliyim mt2 dende örnek alabilirsiniz. Mesela çeşit çeşit map var seriyong vadisi farklı bir tema çöl farklı bir tema sohan dağı farklı bir tema mesela sohanda adam üşüyecek can kaybedecek ama oraya ait bir ırk olan karekter daha dayanaklı olacak, mesela doyumda adam durdukça ısınıcak yanacak can kaybedicek oraya ait olan bir ırk olan karekter oraya daha dayanıklı olucak zırhlarında ona göre etkileri olacak vs vs. Bu durum arıtırılda gider. Hatta iksirlerde üretilicek mapa göre o sıcaklığı azaltmak için vs. Sonuçta mmorpg çok büyük ve geniş bir dünya klasik metin2ye sabit kalmak ya da oradaki mekanikleri değiştirmek oyuncu açısından farklı gelse de yine dönüp dolaşıp klasik metin2ye dönücekler. Şahsen bu güzel ekipden metin2den ilham alınmış yeni bir mmorpg beklerdim. Yinede şahane gidiyorsunuz ellerinize sağlık. İzlemesi takip etmesi çok güzel.
Sağolasın.. Evet dediklerine katılıyorum zaten bazı saydığınız şeyler ue5 e göre çok basit şeyler ve hazır olarak bulunuyor.

Kopyalama yapmıyoruz asla, telif hakları bu şekilde işlemiyor , örnek vermek gerekirse ,ki zaten UE5 in hizmet sözleşmesi bambaşka bir seviye. Onu da geçtim , 15 yıldır aktif korsan sunucuların bulunması ve bunlara dair adımların atılmaması veya atılmak istenmemesi ve lisans haklarının kötüye kullanımı nedeniyle davanın düşmesini sağlayabilecek çok büyük nedenler. Yani önce GF nin hesap vermesi gerekiyor, yıllarca sen bu kişilere karşı olan adımı neden atmadın ? Şimdi senin oyununu kopyaladığını iddaa ettiğin kişiler senin kodlarınla hakkı ihlal edecek kadar benzerlikleri bulunmamasına rağmen neden bunlara dava açıyorsun ? / Yoksa GF'nin amacı lisans hakkını kötüye kullanıp tekelliği elde edip , tekelliğinin bitmesinin üzerine olan korkuları mı ? ( ui vb, karakter isimleri bu kısımlara girmiyorum bu kısımlar 7 kural a göre bambaşka işliyor tabi türkiye de farklı işliyor , bana da ekipteki arkadaş anlatıyor yaşadıkları olayları ve dava dosyalarını gösterdiği için söylediği tüm herşey mantıklı)

- Örneğin bir oyun şirketi düşünün epin sağlayıcılarına hem ejderha parası kodu versin hem de onların m2 hilesini sattıklarını bildiği halde :rolleyes:

Örneğin ; “Bu durum bizim rekabet avantajımıza hizmet etmiyor.”“Pirate sunucular bizim gelirlerimizi azaltıyor, bu nedenle onlardan fayda sağlamamız mantıksız.” diyebilirler.

Ama;

Görünürde olan gelir kaybınızı yıllara göre özetleyin ve mali raporu sunun, gerçekte Gameforge bu sunucular sayesinde Metin2 markasının sürekli popüler kalmasından dolaylı kazanç elde ediyor. Ayrıca, yeni oyuncular genellikle pirate sunuculardan resmi sunucuya geçiyor. Bu “free marketing” etkisidir. Sektördeki dava örnekleri ve verilen kararlar da kamuya yansımıştır gibi gibi.

- Örneğin ; Şirket dilediği zaman adım atıyor , lisans hakkını korumakla yükümlüsün , ben kapatıyorum onlar türüyor demek geçerli bir sebep
değildir. Bu sektördeki ve pazardaki bir çok geliştiriciyi etkiliyorsa ve tüketiciyi yanıltıyorsa buna dair ekip kuracaksınız ve gerekirse saatlik kanal kapatacaksınız. / Örnek WOW , ardı yiyen varsa korsan sunucuyu açsın 1 yıl aktif tutsun ve microsoftun bundan haberi olsun görelim :D

Gibi gibi medyaya yansımış tonlarca bulabilirsin veya şunu da düşünebilirsin ulan bu wow m2 den iyi olmasına rağmen neden m2 kadar korsan sunucusu yok.

- O yüzden ; “Ben kapatıyorum ama yenisi çıkıyor”, yasal olarak gerçekten mazeret değildir. Bu durum özellikle trademark law (marka hukuku) açısından önemlidir:

- Biz etkili süreci yönetiyoruz zaten tonlarca youtube kanalı , tw , kick kapattık diyebilir ; sende şunu söyleyebilirsin ; Eğer Gameforge gerçekten etkili süreç yürütseydi, aynı sunucu alan adları 12 yıl boyunca aktif kalmazdı. ( Örnek WoM2 ve bildikleri 5 e yakın aktif sunucu) Geliştiricilerin ve sunucu sahiplerinin nerede yaşadığına dair linkedin hesaplarını dahi biliyorlar :)

- Kanıt olması açısından Jettyx i herkes biliyor değil mi ? GF ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor :) GF bu durumu bilmiyor mu gerçekten ? :D

j8s.webp

Hadi bunların hepsini geçtim , royale2 ye dair 1 tane kapatılan video gördünüz mü ? Buna dair çok konuşmak istemiyorum ama royale2 de içerisinde 7 yıl boyunca GF de pazarlama kısmında çalışmış bir abi de yer alıyor :D

Çünkü fayda sağladılar.. Veya ortada belki kartel anlaşmaları vardı ? Dijital oyun sektörü Avrupa da çok farklı işliyor örneğin bir hızlı müzayede sisteminin dahi Avrupada bir çok yerde yasaklandığını ve hukuki davalara neden olduğuna dair medyaya yansımış haberler bulabilirsin.

Bunlar haricinde ;

Ve inanın bana gf herşeyi biliyor, forumlarda saha araştırma ekibi lideri dahil bir çok kişi giriyor ve raporlar hazırlıyor. Çünkü gf çok sessiz ve bu konuda zarar görmemek için tüm herşeyi raporluyor ve ileride oluşabilecek sorunlardan dolayı bahanesini hazırlıyor. işini çok temiz yapıyor ama bazı konularda da Allah'a emanet ilerliyor :D Düşünebiliyor musun korsan sunucu sahibinin webzen tarafından yatırım almasını. Onun haricinde webzen in oyun umrunda değil. Çünkü sektörün tamamen mobil odaklı olduğunu biliyor ve stratejisini sürekli buna göre değiştiriyor ve farklı oyunlar yapıyorlar.

Bu konular çok ama çok dipsiz kuyular. O yüzden bu konuyu yukarıda böyle bırakıyorum.

Şimdi gelelim dediğin özelliklere , hepsine katılıyorum ve saygı duyuyorum ama biz sıfırdan oyun yapmak isteseydik ilham alıyoruz mantığıyla ilerlemezdik. Örneğin paragon karakterleri o kadar canlı ve o kadar temiz ki bunları oyuna aktarabilirsiniz ve bir çoğu optimize edilmişlerini bulabilirseniz çok iyi kullanışlı ve raven2 adında bir oyun bunu kullanıyor ve yaptıkları iş gerçekten harika.

Mesela sadece 4 karekter değilde bayrağına ırkına göre 1 den fazla karekter ya da böyle 8 10 karekter olucak her birinin ayrı görevleri ve ayrı yetenekleri olacak gibi ne biliyim :
BU FİKİR ÇOK GÜZEL FAKAT BUNU HEDEF KİTLEYE NİŞ KİTLEYE ANLATABİLMEK İÇİN AYRI BİR EKİP GEREKİYOR :D Yani bu söylediğiniz şeyler UE5 de benim gördüğüm ve deneyimlediğim kadarıyla , çok ekstrem şeyler değil klasör sürüklüyorsunuz sadece ve daha sonra gerekli adımları tamamlıyorsun vs vs. ama... bir senaryo hikaye ekibim olsaydı bu tarz şeylere zaten çoktan girerdim , biz kendi çapımızda olabildiğince alçakgönüllükle beynimizin algıladığı yaratıcılığımızın kapasitesi kadarını yapmak bile motive ediyor :D

Sağolasın.. Evet dediklerine katılıyorum zaten bazı saydığınız şeyler ue5 e göre çok basit şeyler ve hazır olarak bulunuyor.

Kopyalama yapmıyoruz asla, telif hakları bu şekilde işlemiyor , örnek vermek gerekirse ,ki zaten UE5 in hizmet sözleşmesi bambaşka bir seviye. Onu da geçtim , 15 yıldır aktif korsan sunucuların bulunması ve bunlara dair adımların atılmaması veya atılmak istenmemesi ve lisans haklarının kötüye kullanımı nedeniyle davanın düşmesini sağlayabilecek çok büyük nedenler. Yani önce GF nin hesap vermesi gerekiyor, yıllarca sen bu kişilere karşı olan adımı neden atmadın ? Şimdi senin oyununu kopyaladığını iddaa ettiğin kişiler senin kodlarınla hakkı ihlal edecek kadar benzerlikleri bulunmamasına rağmen neden bunlara dava açıyorsun ? / Yoksa GF'nin amacı lisans hakkını kötüye kullanıp tekelliği elde edip , tekelliğinin bitmesinin üzerine olan korkuları mı ? ( ui vb, karakter isimleri bu kısımlara girmiyorum bu kısımlar 7 kural a göre bambaşka işliyor tabi türkiye de farklı işliyor , bana da ekipteki arkadaş anlatıyor yaşadıkları olayları ve dava dosyalarını gösterdiği için söylediği tüm herşey mantıklı)

- Örneğin bir oyun şirketi düşünün epin sağlayıcılarına hem ejderha parası kodu versin hem de onların m2 hilesini sattıklarını bildiği halde :rolleyes:

Örneğin ; “Bu durum bizim rekabet avantajımıza hizmet etmiyor.”“Pirate sunucular bizim gelirlerimizi azaltıyor, bu nedenle onlardan fayda sağlamamız mantıksız.” diyebilirler.

Ama;

Görünürde olan gelir kaybınızı yıllara göre özetleyin ve mali raporu sunun, gerçekte Gameforge bu sunucular sayesinde Metin2 markasının sürekli popüler kalmasından dolaylı kazanç elde ediyor. Ayrıca, yeni oyuncular genellikle pirate sunuculardan resmi sunucuya geçiyor. Bu “free marketing” etkisidir. Sektördeki dava örnekleri ve verilen kararlar da kamuya yansımıştır gibi gibi.

- Örneğin ; Şirket dilediği zaman adım atıyor , lisans hakkını korumakla yükümlüsün , ben kapatıyorum onlar türüyor demek geçerli bir sebep
değildir. Bu sektördeki ve pazardaki bir çok geliştiriciyi etkiliyorsa ve tüketiciyi yanıltıyorsa buna dair ekip kuracaksınız ve gerekirse saatlik kanal kapatacaksınız. / Örnek WOW , ardı yiyen varsa korsan sunucuyu açsın 1 yıl aktif tutsun ve microsoftun bundan haberi olsun görelim :D

Gibi gibi medyaya yansımış tonlarca bulabilirsin veya şunu da düşünebilirsin ulan bu wow m2 den iyi olmasına rağmen neden m2 kadar korsan sunucusu yok.

- O yüzden ; “Ben kapatıyorum ama yenisi çıkıyor”, yasal olarak gerçekten mazeret değildir. Bu durum özellikle trademark law (marka hukuku) açısından önemlidir:

- Biz etkili süreci yönetiyoruz zaten tonlarca youtube kanalı , tw , kick kapattık diyebilir ; sende şunu söyleyebilirsin ; Eğer Gameforge gerçekten etkili süreç yürütseydi, aynı sunucu alan adları 12 yıl boyunca aktif kalmazdı. ( Örnek WoM2 ve bildikleri 5 e yakın aktif sunucu) Geliştiricilerin ve sunucu sahiplerinin nerede yaşadığına dair linkedin hesaplarını dahi biliyorlar :)

- Kanıt olması açısından Jettyx i herkes biliyor değil mi ? GF ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor :) GF bu durumu bilmiyor mu gerçekten ? :D

27137 eklentisini görüntüle
Hadi bunların hepsini geçtim , royale2 ye dair 1 tane kapatılan video gördünüz mü ? Buna dair çok konuşmak istemiyorum ama royale2 de içerisinde 7 yıl boyunca GF de pazarlama kısmında çalışmış bir abi de yer alıyor :D

Çünkü fayda sağladılar.. Veya ortada belki kartel anlaşmaları vardı ? Dijital oyun sektörü Avrupa da çok farklı işliyor örneğin bir hızlı müzayede sisteminin dahi Avrupada bir çok yerde yasaklandığını ve hukuki davalara neden olduğuna dair medyaya yansımış haberler bulabilirsin.

Bunlar haricinde ;

Ve inanın bana gf herşeyi biliyor, forumlarda saha araştırma ekibi lideri dahil bir çok kişi giriyor ve raporlar hazırlıyor. Çünkü gf çok sessiz ve bu konuda zarar görmemek için tüm herşeyi raporluyor ve ileride oluşabilecek sorunlardan dolayı bahanesini hazırlıyor. işini çok temiz yapıyor ama bazı konularda da Allah'a emanet ilerliyor :D Düşünebiliyor musun korsan sunucu sahibinin webzen tarafından yatırım almasını. Onun haricinde webzen in oyun umrunda değil. Çünkü sektörün tamamen mobil odaklı olduğunu biliyor ve stratejisini sürekli buna göre değiştiriyor ve farklı oyunlar yapıyorlar.

Bu konular çok ama çok dipsiz kuyular. O yüzden bu konuyu yukarıda böyle bırakıyorum.

Şimdi gelelim dediğin özelliklere , hepsine katılıyorum ve saygı duyuyorum ama biz sıfırdan oyun yapmak isteseydik ilham alıyoruz mantığıyla ilerlemezdik. Örneğin paragon karakterleri o kadar canlı ve o kadar temiz ki bunları oyuna aktarabilirsiniz ve bir çoğu optimize edilmişlerini bulabilirseniz çok iyi kullanışlı ve raven2 adında bir oyun bunu kullanıyor ve yaptıkları iş gerçekten harika.

Mesela sadece 4 karekter değilde bayrağına ırkına göre 1 den fazla karekter ya da böyle 8 10 karekter olucak her birinin ayrı görevleri ve ayrı yetenekleri olacak gibi ne biliyim :
BU FİKİR ÇOK GÜZEL FAKAT BUNU HEDEF KİTLEYE NİŞ KİTLEYE ANLATABİLMEK İÇİN AYRI BİR EKİP GEREKİYOR :D Yani bu söylediğiniz şeyler UE5 de benim gördüğüm ve deneyimlediğim kadarıyla , çok ekstrem şeyler değil klasör sürüklüyorsunuz sadece ve daha sonra gerekli adımları tamamlıyorsun vs vs. ama... bir senaryo hikaye ekibim olsaydı bu tarz şeylere zaten çoktan girerdim , biz kendi çapımızda olabildiğince alçakgönüllükle beynimizin algıladığı yaratıcılığımızın kapasitesi kadarını yapmak bile motive ediyor :D
Açıkcası gf açıklamalarınıda okudum ama pekde umrumda değil, zira zaten gf izin vermese pvp sektörüne şuan belki mt2 oynayan kalmazdı. Hatta kapanır giderdi. Elbette bence de metin2yi ayakta tutan kesinlikle pvp sektörünün olması. Yoksa ne mobili geliştirildi ne de pvp sektörü bu hale gelirdi. Neyse pek bilgim yok araştırmadım da ama gördüğüm kadarıyla gereksiz telifler atıyorlar. Sanki biz burdayız demek gibi ama...
Ue5den sonra büyük kapsamlı haritalarda optimizasyon çok daha kolaylaştı. Kullanılan haritalar, textureler vs. İlk çıktığı zaman tanıtım yapıyorlardı. Milyonlarca obje olmasına rağmen çok daha akıcı ve güzel sahneler yapabiliyorlardı. Sizinde ue5 ve c++ üzerinde birçok yeteneğinizi olduğunu kim olsa anlar. Şahsen bu dediğim tarzda belkide çok farklı tarzlarda görmek gerçekten hoş olurdu. Yinede belki yaparsınız. 😂😂😂
Ümitle farklılıkları bekliyor olacağım.
Çok fazla ayrıntıya girmediğiniz sürece eminim bi kaç denemede hemen adapte olurlar. Zaten sürekli açılıp kapanan sunuculardan ve şebnemleri bile takınca sistem zanneden insanlar aşırı sevecek ve oynamak isteyeceklerini düşünüyorum. Ama dediğim gibi farklılık olsun diye aşırı özellik ya da karmaşık olmadan. Eminim metin2 kitlesi çok sevecektir.

Son düzenleme:
Geri