Elektrik çarpması nedir?

Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.

Quaftar

Moderatör
Moderatör
Premium Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Editör
Mesaj
735
Çözümler
55
Beğeni
1.364
Puan
1.179
:mmt-hakkinda:

Elektrik çarpması anında elektrik akımın insan vücudunun üzerinden elektrik yükünü toprağa ileterek deşarj olmasıdır.
Elektrikarpmasının İnsan Üzerindeki Etkileri
Elektrik çarpması esnasında elektrik akımı insan vücudunun sinir sistemini bozarak vücutta kasılma, Solunum Problemleri, kramp, deride yanmalar, düzensiz kalp atışı ve beyin de hasar meydana getirir. Elektrik akımının yüksek oranda olması durumunda ise insan ölümü ile sonuçlanabilir. Çarpılma şiddeti insan vücudundan geçen gerilimin büyüklüğü, akımın şidddeti, çarpılma esnasında akımın insan üzerinden geçme süresi ve bulunduğu ortamda vücudun kuru ve ıslak olması durumuna göre değişiklik göstermektedir.

İnsan vücudunun elektrik direnci neye bağlı ?
Kuru gövde direnci cm2 başına 70k ohm ile 100k ohm arasında değişir. Ancak ıslak vücutta cm2 başına 700 ohm ile 1000 ohm arasında büyük düşüş meydana gelir. Elektrik işleri ile uğraşırken mümkün oldukça sol elimizden çarpılmamaya dikkat etmeliyiz. Bunun sebebi ise kalbimiz sol elimize daha yakın olduğundan dolayı elektrik çarpılması esnasında çarpmanın etkisi kalbe zarar vererek çarpılma daha da tehlikeli olur.

Vücut direnci kaç ohm olmalı ?
Elektrik akımın insan üzerinden belirli miktarda akım gecmektedir; ve insan üzerinden geçen akım değerini Ohm kanunu ile hesaplanır. I=U/R’ dır. Akım ile gerilim doğru orantıda dır. Gerilim yükseldikçe üzerimizden geçen akım miktarıda yükselmektedir. İnsanın vücut dirençi 1000 ohm ile 2000 ohm arasında olmalıdır. Her insanın vücut değeri aynı değildir. Erkeklerin vücut dirençi kadınlara göre daha düşüktür. İnsan vücudunun iç direnci (organlar) dış (deri) direncine göre daha düşüktür.
Örneğin: 9 voltluk pili elimiz ile (+)(-) kutuplarına dokunduğumuzda hiç bir şekilde etkilenmeyiz buda vücudumuzun dış direncinin yüksek olmasını göstermektedir. Pilin (+) ve (-) kutuplarına dilimiz ile dokunduğumuz zaman dilimiz etkilenir buda iç direncimizin düşük olduğunu göstermektedir.

Akım Seviyesinin İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri
Elektrik akımı (1s için temas) etkileri

  • 1mA: Algı seviyesi. Vücutta hafif karıncalanma hissi
  • 5mA: Rahatsız edici şok hissi
  • 6-25mA (kadınlar): Ağrılı şoklar. Kas kontrolü kaybı
  • 9-30 mA (erkek): Güçlü istemsiz reaksiyon istemsiz yaralanmalara neden olabilir.
  • 50-150 mA: Aşırı ağrı. Solunum durması. Kas reaksiyonları. Olası Ölüm.
  • 1-4,3 A: Kalbin fibrilasyonu. Kas kasılması ve sinir hasarı meydana gelir. Muhtemelen ölüm.
  • 10 A: Ciddi yanıklar. Ölüm muhtemeldir.

İnsanı Gerilim Mi Çarpar Yoksa Akım Mı ?
Gerilim ile akım bir birleri ile ilişkilidir. İnsan vücudunun belirli bir voltaja dayanma gücü vardır. Voltaj çarpar akım ise öldürür. Bunu bir örnek ile açıklayalım.
Örneğin: kendimizi savunmak amaçlı yanımızda bulundurduğumuz şok cihazları insanı çarpar ama öldürmez bunun nedeni ise gerilim yüksek akım değeri ise düşüktür. 75 volt üzeri kalp hastaları için risklidir. Normal insan için bu değer 90 volt’ dur.

Kaç mili amper insanı öldürür ?
220 voltta vücuttan kaç amper geçer bunu da ohm kanunuyla hesaplayabiliriz 220/1000=0.22 amper yani 220 miliamper dir ve öldürücüdür.
Bazı dünya ülkelerinde şebeke gerilimi 110 volttur bunun nedeni ise insanların çarpılmadan çok fazla etkilenmemeleri için şebeke voltajı düşüktür.

Elektrik Çarpılması Esnasında Ve Sonrasında Alınacak Önlemler
Başka birine elektrik çarpması anında hem onlara yardım etmek hem de kendinizi güvende tutmak için birkaç şeyi aklınızda bulundurun:
  • Elektrik kaynağı ile hala temas halinde olmaları durumunda şok olmuş birine dokunmayın.
  • Daha fazla şok tehlikesi taşımadığı sürece şok olmuş birini hareket ettirmeyin.
  • Mümkünse elektrik akışını kapatın. Yapamıyorsanız, elektrik kaynağını iletken olmayan bir nesne kullanan kişiden uzaklaştırın. Ahşap ve kauçuk iyi bir seçenektir. Sadece ıslak veya metal bazlı bir şey kullanmadığınızdan emin olun.
  • Kişi nefes almakta zorlanıyorsa, bilincini kaybediyorsa, nöbetleri varsa, kas ağrısı veya uyuşukluğu varsa veya hızlı bir kalp atışı da dahil olmak üzere kalp sorununun belirtilerini hissediyorsa 112’i veya yerel acil servisleri arayın.
  • Kişi kusma veya soluk veya çok soluk olma gibi şok belirtileri gösteriyorsa , çok fazla ağrıya neden olmadıkça bacaklarını ve ayaklarını hafifçe kaldırın.
  • Mümkünse yanıkları steril gazlı bezle örtün. Yara bandı veya yanıklara yapışabilecek başka bir şey kullanmayın
 
Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.
Geri
Üst