- Ticaret Puanı
- 0
Merhaba, android cihazlarda gömülü olarak gelen ve sürekli çalışarak şarj arkaplanda şarj tüketen uygulamaları root izni olmadan çoğu zaman kaldıramıyoruz.
İnternette tesadüfen bir yöntem keşfettim, meşhur adb shell... ve denedikten sonra burada da ihtiyaç sahipleri için paylaşmak istedim. Bu yöntem rootsuz olduğu için bir tık zahmetlidir ancak talimatları düzgünce takip ettiğinizde 10 dakikadan fazla zamanınızı almayacaktır. Uzatmadan anlatıma geçiyorum, takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.
BURADA ANLATILAN "SİLME" İŞLEMİNİN GERİ DÖNÜŞÜ YOKTUR. EĞER YANLIŞ BİR SİSTEM UYGULAMASINI SİLERSENİZ TELEFONUNUZDA CİDDİ SORUNLAR OLUŞABİLİR / FORMATLIK HALE GELEBİLİR.
LÜTFEN SADECE NE YAPTIĞINIZI BİLİYORSANIZ BUNLARI UYGULAYIN. SORUMLULUK KULLANICIYA AİTTİR.
Gereksinimler:
- Bilgisayar
- Telefon
- USB Kablosu
Hazırlık:
- Öncelikle
- Daha sonra telefonunuzdan play store'a girin ve
- Eğer telefonunuzda geliştirici seçenekleri aktif değilse : Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Android Sürümü/MIUI Sürümü kısmına "Artık geliştiricisiniz" yazısını görene kadar ardı ardına tıklayın.
- Daha sonra Ayarlar ekranına "Geliştirici Seçenekleri" diye bir menü geldiğini göreceksiniz. Oraya girin ve aşağıdaki 3 ayarı aktifleştirdiğinizden emin olun. (Bu ayarları açarken android sistemi emin olup olmadığınız konusunda sizi birkaç defa uyarabilir, hepsine onay verin.)
Uygulama adımları:
Konu anlatımı bu kadardı. Ekstra olarak şunu eklemek isterim;
Ben Xiaomi kullandığım için birkaç rahatsız edici sistem uygulamasını bu yöntemle sildim.
Bunlar:
msa: Xiaomi telefonlarda sistemin sağında solunda / dosya yöneticisinde falan sürekli reklam gösteren ve arkaplanda sürekli reklam sunucuları ile iletişim halinde bir servis.
MIUI Deamon: Bu da aynı şekilde arkaplanda sürekli aktif çalışarak telefon kullanım alışkanlıklarını/kullanım verilerini xiaomiye raporlayan bir servis.
GetApps: Xiaomi'nin kendi Apps uygulaması. Pek çoğumuz Play Store kullandığı için buna da ihtiyaç yoktur genellikle.
Xiaomi kullanıcıları azından bu 3 uygulamayı güvenle silebilirler. Mobil işlemlere çok yatkın olmadığımdan daha fazla uygulama araştırması yapmadım. Eğer sizlerin de "çöp" diyebileceğiniz sistem uygulamaları varsa konu altından belirtebilirsiniz.
İnternette tesadüfen bir yöntem keşfettim, meşhur adb shell... ve denedikten sonra burada da ihtiyaç sahipleri için paylaşmak istedim. Bu yöntem rootsuz olduğu için bir tık zahmetlidir ancak talimatları düzgünce takip ettiğinizde 10 dakikadan fazla zamanınızı almayacaktır. Uzatmadan anlatıma geçiyorum, takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.
BURADA ANLATILAN "SİLME" İŞLEMİNİN GERİ DÖNÜŞÜ YOKTUR. EĞER YANLIŞ BİR SİSTEM UYGULAMASINI SİLERSENİZ TELEFONUNUZDA CİDDİ SORUNLAR OLUŞABİLİR / FORMATLIK HALE GELEBİLİR.
LÜTFEN SADECE NE YAPTIĞINIZI BİLİYORSANIZ BUNLARI UYGULAYIN. SORUMLULUK KULLANICIYA AİTTİR.
Gereksinimler:
- Bilgisayar
- Telefon
- USB Kablosu
Hazırlık:
- Öncelikle
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
Minimal ADB Driver'ı indirin ve bilgisayarınıza yükleyin.(Masaüstü kısayol oluştur.)- Daha sonra telefonunuzdan play store'a girin ve
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
ve
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
uygulamalarını cihazınıza yükleyin. (Canta uygulaması Shizuku'ya ihtiyaç duyar.)- Eğer telefonunuzda geliştirici seçenekleri aktif değilse : Ayarlar -> Telefon Hakkında -> Android Sürümü/MIUI Sürümü kısmına "Artık geliştiricisiniz" yazısını görene kadar ardı ardına tıklayın.
- Daha sonra Ayarlar ekranına "Geliştirici Seçenekleri" diye bir menü geldiğini göreceksiniz. Oraya girin ve aşağıdaki 3 ayarı aktifleştirdiğinizden emin olun. (Bu ayarları açarken android sistemi emin olup olmadığınız konusunda sizi birkaç defa uyarabilir, hepsine onay verin.)
Uygulama adımları:
- Yukarıdaki bütün işlemleri tamamladıktan sonra telefonunuzu USB ile bilgisayara bağlayın ve Shizuku uygulamasını açın. (Shizuku çalışmıyor yazısını görebilirsiniz.)
- Shizuku'yu açtıktan sonra bilgisayara yüklediğimiz Minimal ADB Driver'ı açın ve şu komutu girin:
Kod:adb shell sh /storage/emulated/0/Android/data/moe.shizuku.privileged.api/start.sh - Yukarıdaki ekran görüntüsünde gösterdiğim ayarları aktif ettiyseniz bu komutu girdikten sonra Shizuku aktif hale gelecektir. Aksi halde hata verecektir.
- Şimdi Canta uygulamasını açın ve kaldırmak istediğiniz uygulamayı seçip sağ alttaki çöp kutusuna tıklayın. Shizuku'yu yükle - Shizuku'yu başlat - Shizuku'ya Canta için izin ver şeklinde 3 tane şart bulunan ekranla karşılaşacaksınız. İlk ikisini zaten yaptığımız için son olarak bu ekrandan Shizuku'ya Canta iznini verin ve işlem tamamdır.
- Bu noktadan sonra Canta uygulaması ile karşınızda listelenen uygulamalardan istediğinizi silebilirsiniz.
Konu anlatımı bu kadardı. Ekstra olarak şunu eklemek isterim;
Ben Xiaomi kullandığım için birkaç rahatsız edici sistem uygulamasını bu yöntemle sildim.
Bunlar:
msa: Xiaomi telefonlarda sistemin sağında solunda / dosya yöneticisinde falan sürekli reklam gösteren ve arkaplanda sürekli reklam sunucuları ile iletişim halinde bir servis.
MIUI Deamon: Bu da aynı şekilde arkaplanda sürekli aktif çalışarak telefon kullanım alışkanlıklarını/kullanım verilerini xiaomiye raporlayan bir servis.
GetApps: Xiaomi'nin kendi Apps uygulaması. Pek çoğumuz Play Store kullandığı için buna da ihtiyaç yoktur genellikle.
Xiaomi kullanıcıları azından bu 3 uygulamayı güvenle silebilirler. Mobil işlemlere çok yatkın olmadığımdan daha fazla uygulama araştırması yapmadım. Eğer sizlerin de "çöp" diyebileceğiniz sistem uygulamaları varsa konu altından belirtebilirsiniz.