Metin2'nin Gerçek Geliştiricileri ve Ymir'in İlk Ekibi

Kaiser

⋞ 〈 ☪ 〉 ⋟
Site yetkilisi
Admin
Premium Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
3.696
Çözümler
345
Beğeni
3.590
Puan
1.849
Ticaret Puanı
0
Videoyu tesadüfen buldum ve hayretle izledim. O bilgisayarlarla ve teknolojilerle bu kadar işi nasıl yaptılar insan merak ediyor.
Modelleme işlemleri ve özellikle world editorde harita tasarlamak gibi işlemler günümüzde bile bir çok bilgisayarı zorlayabiliyor. Benim eski laptopum world editorda bir harita açınca yanlardan kalorifer gibi sıcak hafa üflüyordu.. Ama o yıllarda tüplü bilgisayarlarla bunları ve daha fazlasını başarmışlar. Her ne kadar kaynak kodlarında vs. zaman zaman mantık dışı içerikler görüyor olsak da yapılan iş gerçekten takdir edilesi.



Video hakkında biraz araştırma yaptım ve röportaj'ı türkçeye çevirdim. Keşke daha uzun olsaydı, sıkılmadan okurdum..
Metin 2, gösterişli hareketleri ve benzersiz oynanışı nedeniyle geçtiğimiz yılın ortalarında oyuncular arasında kulaktan kulağa hızla popülerlik kazandı, ancak belki de ani popülaritesinden dolayı, sunucu ve oyun sistemindeki çeşitli sorunlar nedeniyle aniden zorluklar yaşamaya başladı.
Üstelik son dönemde Çin'e odaklanarak yurt içi işlerden vazgeçip vazgeçmediklerini sorgulamaya başladı. Metin 2 gerçekten Kore'de başarısız olan talihsiz bir oyun mu olacak?
Geliştirme ekibi lideri Song Young-jin soruları cevaplıyor.

Soru: Geçen yaz birçok oyunseverin büyük tepkisi ve beklentisiyle lansmanına çıkan Game Mecca: Metin 2, uzun süre kayda değer bir sonuç üretemeden sessiz kaldı. Neden sessizdi ve son zamanlarda neler yapıyorsunuz?

Song Young-jin: Geçen yıl açık beta testi sırasındaki muazzam tepkiyi hatırlayan birçok kişiye yeni ve farklı bir şey sunana kadar harici faaliyetlerden son derece kaçındık. Uzun zamandır çok sessiz kaldığım için kendimi yük altında hissediyorum ve hafızamdan silinebileceğimden endişeleniyorum.
Ama yerinde durmadı. Son zamanlarda ata binme sistemini, görevleri, lonca savaşlarını ve lonca üssü inşa sistemlerini mükemmelleştirmeye odaklanıyoruz. Umarız Metin 2'yi hatırlayanlarınız, aradaki boşluğu doldurup sizlere sunarken oyunu geliştirmek için harcadığımız zamanı ve çabayı takdir edeceklerdir.


Soru: Metin 2 sessizken, çok sayıda MMORPG zaten piyasaya çıktı. Metin 2'nin mevcut oyunlara göre sunabileceği avantajlar ve rekabet gücü nelerdir?

Song Young-jin: Metin 2, güçlü bir vurma ve avlanma duygusuyla heyecan verici aksiyonu hedefleyen bir oyundur. Vurulma hissi ile.(muhtemelen hit effectten bahsediyor)
Bunu vurgulayan mevcut oyunlar var ama tek atış becerileriyle birden fazla canavarı yenme hissinin sadece Metin 2'de bulunan eşsiz bir çekicilik olduğunu düşünüyorum
Ayrıca gelecekte yayınlanacak lonca üssü inşa sistemi, lonca üyelerine tek bir alan sağlamanın yanı sıra önemli faydalar ve işlevler sunarak Metin 2'nin öne çıkan özelliği olacak.

Soru: Peki mevcut Metin 2'de geçen yılın açık beta testine göre neler değişti?

Song Young-jin: O dönemde sunulan konsept, sürü avcılığı yoluyla oyundan kolaylıkla keyif alabilmenin avantajıydı ancak düşünürseniz bunun dışında keyif alınacak içerik eksikliği vardı. Mevcut Metin 2, oyuncuların lonca savaşlarından keyif almasını ve avlanmanın dışında keyif almasını sağlayan bir sistemle balık tutma sistemini güçlendirdi. Ayrıca bölüm sonu canavarları ve zindanlar gibi üst düzey oyunculara yönelik içerikler de eklenecek.

Soru: Görevler, WOW'un açılışından bu yana kullanıcıların ana ilgi alanı gibi görünüyor. Metin 2'nin arayışı şimdi ve gelecekte nasıl olacak?

Song Young-jin: WOW'un görevleri genişlik, bağlantı ve sistem açısından harikadır, ancak zor olabilirler çünkü gereksiz yere uzun mesafeler kat etmekten başka seçeneğiniz yoktur ve görevleri tamamlamak, oyunu oynamanın yanı sıra önemli miktarda bilgi ve öğrenme gerektirir.
Metin 2 temel olarak kolay ve tanıdık görevler sunuyor ancak oynadıkça gerilimi ikiye katlamayı planlıyoruz. Tek oyunculu görevler ve parti oyunu aracılığıyla göreve katılan tüm kullanıcıların maksimum memnuniyetini sağlamak için çeşitli görev türleri tanıtılacak.

Soru: Açık beta testi başlayalı 8 ay oldu. Birçok kişi ücretli bir plan sunmanın zamanının geldiğini düşünüyor.

Youngjin Song: Ücretli plana henüz karar verilmedi. Ancak uzun süre keyif alsalar bile kullanıcılara yük getirmeyen, ücretli bir modele yönelme prensibi var. Uygun zaman geldiğinde duyuru yapılacaktır.

Soru: Ücretli oyun çıktıktan sonra oyunseverlere sunulacak güncelleme planlarının olup olmadığını merak ediyorum.

Youngjin Song: Daha önce de söylediğim gibi önce binicilik sistemi ve görevlerin bir kısmı eklenecek, ardından lonca üssü inşa sistemi tanıtılacak. Kullanıcılara ulaşabilecek temel içerik lonca savaşları ve lonca üssü inşaatı olacak, diğer önemli eksenler ise zindanlar ve görevler olacak.

Soru: Son olarak oyunseverlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Youngjin Song: Metin 1'in geliştirme durumu ile Metin 2'nin mevcut geliştirme durumu çok farklı. O zamanlar bunu sadece tutku ve çabayla tamamlamak mümkündü ama artık geliştirmenin dışındaki ortam o kadar değişti ki, o zamana göre çok daha zor bir işti.
Zor bir görevi tamamlama sürecinde olduğumuz için sadece şu anda değil gelecekte de Metin 2'yi yükseltmeye odaklanmayı planlıyoruz. Bu sadece geliştirme ekibinin değil aynı zamanda Ymir Entertainment'ın da temel pozisyonudur. Bir sonraki projemi Metin 2 sabit bir yörüngeye girdikten sonra düşüneceğim.

Metin 2'nin geliştirilmesindeki motto, insanların konsol oyunlarında yaşadıkları aksiyonun tadını online olarak çıkarabilmeleriydi ve bu mottodan bir santim bile sapmadan ellerinden geleni yapıyorlar. Sonrasında Metin 2'yi vuruşu ve aksiyonuyla hatırlanacak şekilde geliştirmeye devam edeceğiz.
 
valla ilginç bir ortam. kahvehane gibi :D
 
Yıllar önce ilk defa bu videoya denk geldiğim de bende yaptıkları işin ne kadar ilkel şartlarda yapıldığını görünce şaşırmıştım ama bu videoyu izledikten sonra kodlardaki bazı saçmalıkların da mantıklı bir zemine oturması çok daha kolay oldu, yapılan iş ve çalışanlar belli standartlarda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışlar, 2004 yılına göre de genel olarak çok güzel bir iş ortaya koymuşlar fakat optimizasyon ve kontroller yeterince düşünülmeden, farklı kişiler tarafından parça parça yapılınca 10 yıllarca sürecek bir açıktan faydalanma kervanı başlamış oldu. Sadece basit Null pointer kontrollerini ve işlem esnasında özellikle gold kontrollerini doğru şekilde ekleyecek bir geliştiricileri olsaydı seneler içinde ortaya çıkan bir çok fiyasko bug hiç yaşanmamış olabilirdi ama olmadı ve eldeki ev yapımı TCP Paket sistemi, zayıf kodlama ve birbirinin yaptıklarından habersiz devlerin işleri göz önüne alınınca dertlerin ardı arkası kesilmedi. Bu kadar yüksek potansiyelli bir oyun bence çok daha başarılı olabilirdi. (Zaten oldu ama daha fazlası mümkündü bana göre, çıkış yaptığı yıla göre combat, vuruş hissi, grafikler muazzam seviyede)

Şuan resmi sunucularda hala çok fazla memory leak ve paket hatası var, yıllar içinde sürekli değişen geliştirici ekipte bir önceki dev'in neyi neden yaptığını bilmediği ve kod çalıştığı için radikal değişiklikler yapmaktan çekiniyor bence, o yüzden sürekli pansuman yaparak devam ediyorlar zaten işin açıkçası ömrünün şaşalı günlerini tamamlamış bir MMORPG için yüksek yatırım ve iş gücü ayırıp böyle radikal değişiklikler yapmak şirketler için gereksiz geliyor, musluk aktığı kadar kovayı doldurmaya devam edecekler.
 
ya sanırsam senior olan 2 tane dev varmış ekipte. oyunun temelini bu 2 kişiye yazdırıp diğerlerini juniorlara yazdırmışlar gibi. bu gözlüklü arkadaş hala metin2'yi geliştiriyor bu arada, linkedin hesabını bulmuştum bunun ve hala aynı tip gözlük kullanıyor :s18:
 
beta map ler ve o mapler deki yaratık külliyatı metin3 için tasarlanmıştı ama metin3 projesinden vazgeçilip metin2 ye güncellemeyle beraber eklendi. Daha iyi bir bütçeyle ve daha iyi imkanlarla metin3 'ü yapsalar ortaya nasıl bir şey çıkarırlardı acaba :unsure:

metin3 ün yapım kararı metin2 nin kaynak kodlarının sızdırılmasından önce alınmıştı diye biliyorum yani bu karardan vazgeçilmeyip devam edilseydi bugün metin3 ün kaynak kodlarıyla uğraşıyor olabilirdik :D
 
Son düzenleme:
beta map ler ve o mapler deki yaratık külliyatı metin3 için tasarlanmıştı ama metin3 projesinden vazgeçildi ve metin2 ye güncellemeyle beraber eklendi. Daha iyi bir bütçeyle ve daha iyi imkanlarla metin3 'ü yapsalar ortaya nasıl bir şey çıkarırlardı acaba :unsure:

metin3 ün yapım kararı metin2 nin kaynak kodlarının sızdırılmasından önce alınmıştı diye biliyorum yani bu karardan vazgeçilmeyip devam edilseydi bugün metin3 ün kaynak kodlarıyla uğraşıyor olabilirdik :D
belki 200gblik sızdırılan dosyalarda metin3 altyapısı var :D
 
belki 200gblik sızdırılan dosyalarda metin3 altyapısı var :D
metin3 ile alakalı sadece konsept çalışmaları var yani o ihtimal biraz zor ama imkansızda değil en azından metin3 ile alakalı bir kaç şey olma ihtimali yüksek.
 
Son düzenleme:
Yıllar önce ilk defa bu videoya denk geldiğim de bende yaptıkları işin ne kadar ilkel şartlarda yapıldığını görünce şaşırmıştım ama bu videoyu izledikten sonra kodlardaki bazı saçmalıkların da mantıklı bir zemine oturması çok daha kolay oldu, yapılan iş ve çalışanlar belli standartlarda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışlar, 2004 yılına göre de genel olarak çok güzel bir iş ortaya koymuşlar fakat optimizasyon ve kontroller yeterince düşünülmeden, farklı kişiler tarafından parça parça yapılınca 10 yıllarca sürecek bir açıktan faydalanma kervanı başlamış oldu. Sadece basit Null pointer kontrollerini ve işlem esnasında özellikle gold kontrollerini doğru şekilde ekleyecek bir geliştiricileri olsaydı seneler içinde ortaya çıkan bir çok fiyasko bug hiç yaşanmamış olabilirdi ama olmadı ve eldeki ev yapımı TCP Paket sistemi, zayıf kodlama ve birbirinin yaptıklarından habersiz devlerin işleri göz önüne alınınca dertlerin ardı arkası kesilmedi. Bu kadar yüksek potansiyelli bir oyun bence çok daha başarılı olabilirdi. (Zaten oldu ama daha fazlası mümkündü bana göre, çıkış yaptığı yıla göre combat, vuruş hissi, grafikler muazzam seviyede)

Şuan resmi sunucularda hala çok fazla memory leak ve paket hatası var, yıllar içinde sürekli değişen geliştirici ekipte bir önceki dev'in neyi neden yaptığını bilmediği ve kod çalıştığı için radikal değişiklikler yapmaktan çekiniyor bence, o yüzden sürekli pansuman yaparak devam ediyorlar zaten işin açıkçası ömrünün şaşalı günlerini tamamlamış bir MMORPG için yüksek yatırım ve iş gücü ayırıp böyle radikal değişiklikler yapmak şirketler için gereksiz geliyor, musluk aktığı kadar kovayı doldurmaya devam edecekler.
Bence de metin2 daha iyi bir şekilde yapılıp sunulabilirdi ama olan olmuş artık. İlk açılışta patlama yaşayan diğer bir çok oyun gibi metin2 de kelimenin tam anlamıyla ilk zamanlar patladı. Günümüzdeki modern oyunlarda bile hala örnekleri yaşanıyor.
Aslına bakacak olursak metin2 konsept olarak köklü bir hikayeye sahip. Bir zamanlar Ymir tarafından paylaşılmış olan metin2 nin anime dergisini bulmuştum internette, aşağı yukarı 200-250 sayfaydı ancak tamamen korece olduğu için bir şey anlayamadım tabi. İngilizce olsaydı üşenmeyip hepsini çevirirdim ama korece sıkıntı..
Hikayeyi mizah ile ele alan güzel bir dergiydi.. elimde sadece tek sayfası var şu an.(2008)
01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg
 
Bence de metin2 daha iyi bir şekilde yapılıp sunulabilirdi ama olan olmuş artık. İlk açılışta patlama yaşayan diğer bir çok oyun gibi metin2 de kelimenin tam anlamıyla ilk zamanlar patladı. Günümüzdeki modern oyunlarda bile hala örnekleri yaşanıyor.
Aslına bakacak olursak metin2 konsept olarak köklü bir hikayeye sahip. Bir zamanlar Ymir tarafından paylaşılmış olan metin2 nin anime dergisini bulmuştum internette, aşağı yukarı 200-250 sayfaydı ancak tamamen korece olduğu için bir şey anlayamadım tabi. İngilizce olsaydı üşenmeyip hepsini çevirirdim ama korece sıkıntı..
Hikayeyi mizah ile ele alan güzel bir dergiydi.. elimde sadece tek sayfası var şu an.(2008)
16123 eklentisini görüntüle
16124 eklentisini görüntüle
16125 eklentisini görüntüle
16126 eklentisini görüntüle
16127 eklentisini görüntüle


Evet dergi çok başarılıydı, bir ara çok fazla uğraştım dergiyi bulup not almıştım konuyu görünce kontrol edeyim dedim hala link duruyor. İsteyen bu linkten göz atabilir

Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
 
Bence de metin2 daha iyi bir şekilde yapılıp sunulabilirdi ama olan olmuş artık. İlk açılışta patlama yaşayan diğer bir çok oyun gibi metin2 de kelimenin tam anlamıyla ilk zamanlar patladı. Günümüzdeki modern oyunlarda bile hala örnekleri yaşanıyor.
Aslına bakacak olursak metin2 konsept olarak köklü bir hikayeye sahip. Bir zamanlar Ymir tarafından paylaşılmış olan metin2 nin anime dergisini bulmuştum internette, aşağı yukarı 200-250 sayfaydı ancak tamamen korece olduğu için bir şey anlayamadım tabi. İngilizce olsaydı üşenmeyip hepsini çevirirdim ama korece sıkıntı..
Hikayeyi mizah ile ele alan güzel bir dergiydi.. elimde sadece tek sayfası var şu an.(2008)
16123 eklentisini görüntüle
16124 eklentisini görüntüle
16125 eklentisini görüntüle
16126 eklentisini görüntüle
16127 eklentisini görüntüle

Oyunun geçmişini araştırmayı seviyorum, nostaljik şeyler ilgimi çekiyor o yüzden bunu da bulup arşivlemiştim belki vakit olursa resimden çeviri yapan translate uygulamalarıyla çeviririm diye ama o vakit hiç olmadı tabii. :LOL: Belki bir gönüllü çıkar bu iş için.

ya sanırsam senior olan 2 tane dev varmış ekipte. oyunun temelini bu 2 kişiye yazdırıp diğerlerini juniorlara yazdırmışlar gibi. bu gözlüklü arkadaş hala metin2'yi geliştiriyor bu arada, linkedin hesabını bulmuştum bunun ve hala aynı tip gözlük kullanıyor :s18:

Bir ekleme de ben yapayım o zaman, videonun başında ilk röportaja başlayan ve geliştirici ekibin lideri olarak tanıtılan abimiz kaynak kodlarından aşina olduğumuz myevan. Herkesten fazla adının geçmesi ve genel olarak en eski comment satırlarının ona ait olmasından geliştirici ekibin lideri olduğu az çok tahmin edilebilir. Bende ismiyle bir araştırma yaptım bir ara, myevan'ın twitter hesabını buldum, sitesi falan var hala aynı nicki kullanıyor. :D Bir takip ile kendisini neşelendirmek isteyenlere
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
.
 
Heyecanlı konularım arasına eklendi gerçekten o zamanın teknolojisine göre hayret verici ama şöyle bir düşündüğümde metin1 ve metin2 arasında ki farka baktığımda metin3 ünde ismindende anlaşılacağı üzere 3 boyutlu olmalı diye düşünüyorum günümüz oyunalr gibi ve dahası Twitterden baktığıma göre sanırım baya seviyodu gelişim aşamasını myevan. Gerçekten takdir edilesi o zamanın kod dili ve teknolojisi ile günümüz oyununu yapmak ve hala oynanılabilr halde olması ilgi çekici şuanki bilinen fixlerin bugların olmasının sebebi sanırım ekip olarak çalışmak konuda okuduğuma göre 2 tane senior tüm iskeleti oluşturmuş anladığım kadarıyla ne kadar doğru bilemem ama kalan kısımlarınıda juniorlar yaptığı için sanırım yaparken ya bilgisizlikten fixlemeyi unuttular yada yetiştirmek için hızlı yapıp göz ardı ettiler. Her ne olduysa bence oyuna zarar vermiş olsada aslından birşey kaybettirmemiş diye düşünüyorum. Bu forumun kendi çalışması olan 3 imparatorluk geliştirme konusunun devam etmesini çok isterdim çünkü o zaman böyle oyun motorları yoktu malum ha birde olsa bile bu kadar işlev değildi zira unreal 5in motor yapısını okuyan ve hala geliştirenler ne demek istediğimi anlayacaktır. Dediğime gelcek olursak güncel oyun motorlarıyla geliştirilse şu haliyle ve 3d boyuta geçirilebilse kim bilir nasıl bir oyun olurdu şuan hayal edemiyorum. Çünkü metin2 öyle bir hikayesi varki ne kadar sıkılsanda illaki geri dönüp oynuyosun.Naçizane fikrimi söyledim katılan olur olmaz ama şunu çok isterim durdurulmuş olan geliştirmeyi sayın geliştiricilerden çok istiyorum. Sadece ben değil eminim birçok arkadaşımda merakla bekliyodur. Bu konu onlara seslenişimiz olsun. Sayın mmotutkunları ailesinin 3 imparatorluk geliştirici kitlesi/grubu lütfen kaldığınız yerden devam edin 😅😅
 
Metin2 uzak doğu kültürünü her haliyle yansıtan köklü bir oyun. Dinamikleri bu kadar kuvvetli olmasa zamanımıza kadar gelmesi mümkün değildi. Arkadaşlar şu çin japonya kore burada ki insanların hayatında oyun kültürü denen bir şey var. Örneğin bizde büyüklerimiz oyuna pek iyi bakmazlar. Ama bu adamlar bu işi yapıyor özellikle oyun çizgi film ve anime sektöründe. Oraları gidip gezmek istiyorum insanların yaşam stili bizdekinden çok farklı :D
 
Geri
Üst