Asıl sorun artık insanların çok kolay sıkılması, yetişkin bir gamer bir oturuşta bir mmorpg yi bitiriyor. Örnek, newworld ve t&l hatta diabloda gösterilebilir. (Lost ark biraz kırdı bunu ki istisna sayıyorum.)
Tasarlanması yapılması yıllar süren oyunlar bunlar, ancak 1 hafta sonunda oyuncusu neredeyse bitme noktasına gelen oyunlar aynı zamanda.
Eskiye özlem bitmeyecek, yer yer ihtiyaçda doğuruyor ancak yenilik yapmamak mmorpgnin doğasına aykırı.
En iyi grafikleride yapsanız malesef birşeyler değişmeyecek,, mesela kendimden örnek vereyim, t&l'yi şahsen yıllarca bekledim, çıktığı hafta oynadım, sonrasında sildim. Çünkü bende dahil insanların alışkanlıkları değişti.
Günümüzde bu yüzden yeni yapımlarda popülizmden faydalanmak büyük risk oluşturuyor, insanlar tamamen bir sürü piskolojisine bürünüyor.
Bu yüzden uzun soloklu yapımlara baktığınızda genellikle popülizmden faydalanmayan yapımlar olduğunu görüyoruz.
Örnek hunt showdown, apex legends gibi.
Crytek firmasını herkes crysis serisiyle bilir ancak, bu gün şirketi ayakta tutan hunt. Geliri çok iyi değil, ama süreğen.
Başka bir örnek pubg nin en popüler olduğu dönemde apexin 5-10k oyuncusu bulunuyordu, krafton kaç kez küçülmeye gitti, oyunu ücresiz yaptı vesaire, ancak apex ve kitlesi sürekli büyüdü. Kitlesi sadık, popülizmle haraket etmiyor. Bi kaç arkadaşıma zorla başlatmıştım, ben bıraktım onlar hala oynuyor.
Populizmde bir diğer risk, insanlar diğer kötü görüşlerden anında etkilenebiliyor, bir anda ortalık dislike'a boğulabiliyor, buna en iyi örnek concord.
Temel dinamiklerinin iyi olduğu optimizasyon sorunlarının olmadığı söylenen sonynin oyunu, ancak kimse şans dahi vermedi 2 günde kapandı kaç senede geliştirilen oyun bildiğiniz gibi.
Popülizmden lehine faydalanan birileri yokmu var, hatta tam istedikleri şey, ancak, süreğen modelde değil, one time publish yapımlar. (Oyun özelinde örneğin vurkaç sunucuları, reklam bas, herkes indirsin, 1 ay sonra ortadan kaybol)
(Alakasız , mobil tarafı ) Bu işin analitik kısmı uzar gider, ben şahsen karmaşık bilgisayar oyunlarının mobile doğrudan aktarılmasının bile doğru olmadığını düşünüyorum, neden derseniz ortalama bir bilgisayar oyuncusu ~116IQ iken, mobilde ~95. Herşeyi herkese pazarlamazsınız, bu yüzden sağa sola kaydırmalı bize göre "aptal oyunu" denecek yapımlar mobilde para basıyor. Bu yüzden bu n ebiçim arayüz diye kızdığımız yapımlar mobilde berbat kocaman arayüzler tasarlıyor.
Dolunay - KDP düşürmek.
At madalyonu düşürmek.
At görevleri yapmak.
Madencilik yapmak.
Balık tutmak.
Bunlarının tamamının ortak noktası kolay olması. Eline bi olta al ve muhabbet et. Kafanda balık işareti çıkınca çek.
Sevilmeyen sistemlere bakıyoruz, emek ve bilgi isteyen şeyler.
Çocukken kdp farmı yapardım, altında ortalama zarar diye şey olduğunu bile bilmezdim, bi kezde çaldırdım geleneksel olarak, bildiğim şey kdp nin para ediyor olmasıydı, o kadar.