Yeni bilgisayar

• Konuyu açan Konuyu açan Sys
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 13
  • Gösterim Gösterim 296

Sys

MT Üye
MT Üye
Ticaret Puanı
0
Selam arkadaşlar,

Yaklaşık 4 yıldır aynı sistemi kullanıyorum ve artık yeni nesil yazılımlar, güncel oyunlar ve iş yükleri karşısında mevcut sistemim yetersiz kalmaya başladı. Zamanla teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha stabil, güçlü ve verimli bir sisteme geçme ihtiyacı duydum.

Yeni sistemimdeki önceliğim %60 iş / %30 oyun %10 filim dizi forum :D olacak şekilde:

-Stabilite

-Veri güvenliği

-Yüksek performans

-Geleceğe dönük uyumluluk

Bu doğrultuda kafamda aşağıdaki parçaları toplamaya karar verdim. Sistem hakkında yorum, öneri veya değişiklik fikirlerinizi duymak isterim.

İşlemci (CPU): AMD Ryzen 9 9950X3D

Anakart (Motherboard): ASUS ROG Crosshair X870E Hero (AM5)

RAM (Bellek): G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30

Depolama (SSD): Samsung 990 Pro 2TB NVMe M.2 PCIe 4.0

İkinci Depolama: Seagate Barracuda 4TB 7200RPM HDD

Kasa: NZXT H9 Flow

Güç Kaynağı (PSU): NZXT C1200 Gold (Modüler)

Soğutma (CPU Cooler): NZXT Kraken 360 RGB RL (360mm Sıvı Soğutma)

Ekran Kartı (GPU): 3090'ı kullanmaya devam edeceğim :D sonrasında 5080 işimi görecektir.

Dipnot: Anakartı neden bu kadar üst seviye tutmak istedim ?
Amiral gemisi seviyesinde. Dayanıklı VRM, geniş I/O, hızlı bağlantılar (WiFi 7, USB 4, PCIe 5.0). Geleceğe dönük çok sağlam bir yatırım diye heveslendim diğer modellerde pcı16'yı 8 olarak görme sorunları vs var diye açıkçası çekindim.

Ek olarak:
Ana Monitörüm 2k 360hz
Diğerleri Full HD 165Hz curved

ram artık 64 standart bana kalırsa özellikle yük altında şu an bile tam kapasiteye yakın çalışıyor. 3090 hatta 5080 için bile 1200W bana fazla geldi açıkcası max 1000 yeterli olurdu.

ram artık 64 standart bana kalırsa özellikle yük altında şu an bile tam kapasiteye yakın çalışıyor. 3090 hatta 5080 için bile 1200W bana fazla geldi açıkcası max 1000 yeterli olurdu.
Önceden 3080 ekran kartı kullanırken 850W Gold bir PSU kullanıyordum ve psu kaynaklı sorun yaşamıştım. Bu yüzden PSU konusunda oldukça hassasım.

Önceden 3080 ekran kartı kullanırken 850W Gold bir PSU kullanıyordum ve psu kaynaklı sorun yaşamıştım. Bu yüzden PSU konusunda oldukça hassasım.
kapasite kaynaklı değil ancak psu kaynaklı bir sorun olabilir, 9950x3d + 5080 için bile 850W uygun gözüküyor çünkü

PxNwh3G.png

psu için nzxt için corsair tavsiye ederim.

kapasite kaynaklı değil ancak psu kaynaklı bir sorun olabilir, 9950x3d + 5080 için bile 850W uygun gözüküyor çünkü

PxNwh3G.png

psu için nzxt için corsair tavsiye ederim.
Teşekkür ederim farkındayım. fazla olması göz çıkarmaz :D önerebileceğiniz psu modeli var mı acaba ? diğer parçalardan sadece ram değişikliği yapacağım.

Teşekkür ederim farkındayım. fazla olması göz çıkarmaz :D önerebileceğiniz psu modeli var mı acaba ? diğer parçalardan sadece ram değişikliği yapacağım.

Corsair HX1000
Seasonic Focus GX-1000
Thermaltake G3 1000w
ROG THOR 1000P2

bunlardan birini uygun fiyata bulabilirsen düşünmeden alabilirsin

Hangi kullanım koşulunda 64GB standart?
geliştiricilik, ilk mesajda önceliği işe verdiğini belirttiği için söyledim. şu an sadece tarayıcı açık ve 26gb kullanıyor, bir ide ile birde vs code açsam build aşamasında kullanım %100e kadar geliyor. bunun dışında çok fazla ilgilendiğim bir alan değil ancak yüksek kalite render almam gerektiğinde yaklaşık +15~18gb a kadar bir kullanım oluyor. bunun dışında güncel AAA oyunların önerilen gereksinimlerinede bakılırsa neredeyse artık her alanda üst seviye donanım için 64 standart gibi gözüküyor

ram 64 yapmanı öneririm ben de chrome bile inanılmaz ram yiyor sanallaştırma vs de yapacaksın illa ki 32 sorun olabilir

geliştiricilik, ilk mesajda önceliği işe verdiğini belirttiği için söyledim. şu an sadece tarayıcı açık ve 26gb kullanıyor, bir ide ile birde vs code açsam build aşamasında kullanım %100e kadar geliyor. bunun dışında çok fazla ilgilendiğim bir alan değil ancak yüksek kalite render almam gerektiğinde yaklaşık +15~18gb a kadar bir kullanım oluyor. bunun dışında güncel AAA oyunların önerilen gereksinimlerinede bakılırsa neredeyse artık her alanda üst seviye donanım için 64 standart gibi gözüküyor
Şöyle bir durumda var ama ne kadar yüksek kapasitede ram varsa işletim sistemi buna oranla ram kullanıyor. Örnek 32GB varsa 20 sini kullanır. 64 varsa 50 kullanır gibi gibi aynı iş yüklerinde. Windowsda bu şekilde diğer işletim sistemlerinde durum nasıl bilgim yok.
Normal kullanıcılar için 16 gb standart fakat ileriye dönül olsun denirse 32.

Bundan 15 20 sene önce de Thermaltake kullanıyordum, şimdi de Thermaltake kullanıyorum. Bugüne kadar bir kez olsun sıkıntı çıkarmadı şahsen, böyle durumlarda iyi olan köklü markaları tercih etmek daha doğru bence.

Ayrıca, HDD için WD öneririm. Seagate'den uzak dur.

Bundan 15 20 sene önce de Thermaltake kullanıyordum, şimdi de Thermaltake kullanıyorum. Bugüne kadar bir kez olsun sıkıntı çıkarmadı şahsen, böyle durumlarda iyi olan köklü markaları tercih etmek daha doğru bence.

Ayrıca, HDD için WD öneririm. Seagate'den uzak dur.
Öneri için teşekkür ederim wd de isteklerimi karşılıyor yıllardır seagate kullandım o yüzden tercih etmiştim tekrardan teşekkür ederim. Shader adam 😊

Geri