Yanlış Bildiğimiz Doğrular: Uyuşturucu

Whistle

Ruhsuz Filozof
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.494
Çözümler
546
Beğeni
12.051
Puan
5.864
MarijuanaPlants640.jpg

Uzun zamandır bir yazı konusu bulamamamın üzerine kanaldaki kutu açım videosuna gelen bir yorum ile aklıma birden bire bu fikir geldi. Gelen yorum, hiçbir kelimesine dokunulmadan, “o değil de bu vidoyu izleyen gençler var. Bu şekil uyuşturucunun güzel hali filan var gibisinden konuşmanız bence hiç doğru değil …” idi. Peki buradaki olay ne? Gayet iyi niyetli, ve mantıklı bir yorum gibi görünüyor. İyi niyetli kısmı zaten tartışılamaz ama mantıklı kısmında biraz problemimiz var. Problem ise uyuşturucu hakkında bize yanlış aktarılan bilgiler. En azından belli başlı uyuşturucular. Öncelikli olarak bu yazının meth ya da ucuz kesimin yeni gözdesi bonzai gibi zararı konusunda tartışma ihtiyacı bile duymadığımız uyuşturucular değil, başta esrar, diğer adı ile kenevir ya da marijuana, olmak üzere sanılanın aksine hiçbir zararı olmayan uyuşturucuların yasallaştırılmasının topluma uyuşturucu zararlarının azalması, ekonomi ve ruh sağlığı gibi konularda nasıl yararlı olacağı üzerine olduğunu belirteyim.

Öncelikli olarak bu yazıdaki örnekler, hali hazırda en zararsızı ve en faydalısı olduğu için kenevir, yani esrar üzerinden gidecektir. Ayrıca bu yazı bir bilimsel araştırma ya da bilimsel makale değil, benim neden uyuşturucunun yasallaştırılması konusundaki düşüncelerimi aktaran kısa bir derleme yazısıdır. Bu belirtmeyi yapmamızın üzerine yazıya başlıyorum.

Sağlık:
İlk olarak belirtilmesi gerekilen ögelerden biri esrarın bağımlılık yapma konusu. Bunun üzerine yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlar çıkıyor. Bir süre esrar kullandırılan deneklerin %10 ile %30 arasındaki bir oranı düzenli bir esrar türketimi isterken %9’luk bir kısım ciddi bir bağımlılık geliştiriyor. Diğer kısım ise hiçbir şekilde bir bağımlılık ya da kullanma ihtiyacı geliştirmiyor. Peki bu oran bize neyi açıklıyor? Biraz bakıldığında gayet bağımlılık yapıcı gibi görünse de bu oran kolanın yapacağı bağımlılıktan düşük bir oran. Hele hele sigaraya olan ciddi bağımlılık oranının %32 olduğunu hesaba kattığımız taktirde esrarın bağımlılık oranı göze bir hiç gibi görünüyor. Doğruya doğru, bir bağımlılık oranı var, fakat bu insanların abarttığı gibi bir bağımlılık oranı değil ve şu an yasal olan pek çok şeyden daha düşük bir oran. Ayriyetten bu bağımlılığın sigara ya da kokaindeki gibi biyolojik bir istekten doğan bir bağımlılık değil, beynin o rahatlık hissine karşı hissettiği bir bağımlılık olduğu, ve kurtulmanın daha kolay olduğunu da belitrmemiz lazım.

weed_c2ac20_2291714.jpg

Esrar vs. Alkol

Bunun yanı sıra sağlığa zarar kısmına değinelim. Eğer benim gevezeliğim tutmazsa kısa bir paragraf olacak. Çünkü esrarın bilinen iki zararı var. Birincisi kullanım esnasında kısa süreli bir hafıza zayıflığı. Kullanıldığı esnadaki olaylar çok net bir biçimde hatırlanmıyor. Diğer zararı ise tütün gibi tüketildiği taktirde oluşan, duman soluma sonucu ortaya çıkan ciğer zararı. Ama bu oran sigara ile kıyaslanamayacak kadar düşük bir oran ve bu sorun diğer tüketim yollarında geçerli değil. Doz aşımı ya da esrardan ölüm oranına da değinelim biraz. Öncelikli olarak esrar doz aşımından ölmek için tüketilmesi gerekilen oran o kadar büyük ki, bunu zamana yayarak tüketeceksen zaten vücut çoğundan kurtulmuş olacağı için hiçbir şekilde etkilenmeyecek, bir anda da tüketeceksen de esrar doz aşımından daha büyük dertlerin olacaktır, ciğer ya da mide patlaması gibi… Ayrıca bilinen esrar yüzünden ölüm oranı da biraz komik bir sayı, %0. Bilinen bir ölüm yok yani. Alkolden dolayı ölümleri aklınıza getirin sadece…

Biraz da sağlık yararlarına değinelim. Öncelikli olarak güçlü ve uzun vadeli hiçbir yan etkisi olmayan bir ağrı kesici ve antidepresan olarak kullanılabiliyor. Bu sebepten de belli başlı ülkeler ve pek çok Amerikan eyaletinde medikal şekilde esrar kullanımı yaygın bir uygulama. Bunun yanı sıra en sık gözlemlenen faydalarından biri de alzheimer riskini azaltması olabilir. Her ne kadar kullanıldığı esnadaki hafızaları bulanıklaştırsa da düzenli kullanımı uzun dönemde hafızanın dayanıklılığını arttırıyor. Bunun yanı sıra ciğerlere her ne kadar duman etkisi verse de bu verdiği zararlar, artıları yüzünden gözükmüyor ve kullanan çoğu kişinin ciğer kapasitesinin artması gibi bir sonuç gözlemleniyor. Bunu Jamaika’nın spordaki başarısı ile gözlemleyebiliriz… Bunun yanı sıra getirdiği bazı sağlık artıları arasında kanser, parkinson, eklem iltihab, depresyon riskini azaltmak, mide bulantısını azaltmak, epilepsi etkilerini azaltmak gibi birkaç fayda gösterilebilir.

Marijuana-Deaths.jpg

Esrar ile doz aşımı…

Ekonomi ve Sosyal Düzen:
Gel gelelim benim favori kısmıma… Esrarın yasallaştırılmasının ekonomik faydaları. Burada sadece esrardan değil, diğer sağlığa zararsız uyuşturucular için de aynı durum geçerli. İlk olarak değinmemiz gereken nokta şu, uyuşturucuları yasadışı tutmak için harcanan para gerçekten uçuk bir miktar. Kısa bir araştırma ile net bir sayı elde edemediğim için bu kısımda eğer bir sayı kullanırsam bunların hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur, sadece aklınızda durumu daha rahat canlandırmak için kullanmışımdır. Peki esrarın yasallaştırılması bu miktarı nasıl düşürecek? Fazla basit bir soru aslında. İnsanlar yeraltı uyuşturucu pazarına yasal yollarla elde edemediği için ulaşıyor. Bu pazarda da esrar gibi zararsız doğal uyuşturucular yasal sebeplerden dolayı pahalı olduğu için şu an Türkiye’nin en büyük narkotik problemi olan bonzai gibi uyuşturucular doğuyor ve insanların sağlığını tehlikeye atıyor. Eğer esrar gibi uyuşturucular yasallaştırılırsa hem esrar üretimi kolaylaşıp ucuzlayacağı, hem de insanlar kolay yoldan erişebileceği için yeraltı pazarından vazgeçip yasal pazardan zararsız uyuşturucuları almaya yöneleceği, bu sayede uyuşturucuların zararlı etkilerinin önüne büyük oranda geçmiş olup hem de küçülen yeraltı pazarı dolayısıyla bununla başa çıkmak için gereken savunma gücünün azalması sayesinde ciddi bir toplumsal ve ekonomik fayda sağlanacağı kolayca öngörülebilir bir durum. Üstüne üstlük daha burada devletin bu yasal satımlardan kazanacağı miktarı eklemedik bile. Bunu esrarın yasallaştırıldığı pek çok Amerikan eyaletinin ekonomik açıklamalarından görebiliriz.

Yasa Dışı Tutmak Yeraltı Pazarını Destekliyor:
İnsanlığın temel bir kuralı vardır; yasaklar çiğnenmek içinir. Bu her ne kadar kulağa çocukça gelse de aslında fazlasıyla gerçek bir durum. Bir şeyi ne kadar yasaklarsan insanlara o kadar çekici gelir ve ona erişmek için daha riskli yöntemler denerler. Bunu zamanında yapılan alkol yasakları ile de görebiliriz. Alkolün yasaklandığı ülkelerde insanlar kendi bodrumlarında, daha sağlıksız ortamlarda ve daha kalitesiz malzemelerle, hızlı ve ucuz bir biçimde alkoller üretmeye başlıyor. Bunun sonucu olarak hem alkol tüketimi düşünülenin aksine artarken, alkol yüzünden çıkan sağlık sorunları da artıyor. Peki bu durum tanıdık geliyor mu? Şu an uyuşturucuya olan şeyin birebir aynısı. Arada en ufak bir fark yok. Esrar, haşhaş ve kısmen daha zararlı olsa da hala zararsız kabul edebileceğimiz extacy, LSD gibi uyuşturular yasaklandığından elde edilmesi zorlaşıyor, insanlar da o etkileri elde edebilmek için daha ucuz ve kolay elde edebilecekleri yöntemler aramaya başlıyor. Bunun sonucu olarak da vücuda verdiği yüksek zararlardan tanıdığımız Meth, Eroin, Bonzai gibi uyuşturucular piyasada yaygınlaşmaya başlıyor.

Peki sizce bu durumda ismi “uyuşturucu” olduğu için bu güvenli uyuşturucuları da yasadışı tutup, aşırı yüksek meblalar ödememize rağmen hala insanların yeraltı pazarından ucuz ve tehlikeli uyuşturuculara yönelmesine izin vermek mi, yoksa bunları yasallaştırıp insanların daha kolay erişebilmesini sağlayarak, zararlılarının kendi kendine yok olmasını izlemek mi daha mantıklı bir çözüm? Benim şahsi görüşüm anlayacağınız üzere ikincisi. Tabii bu zararlıları kalıcı olarak yok etmeyecek çünkü hala farklı maceralar istyip kokain, eroin, meth gibi uyuşturuculara erişmek isteyecek insanlar var. Bu insanları durdurmanın kolay bir yolu yok, ne yapıp ne edip erişecekler. Ama bu kesim için diğer insanların da tehlike altına girmesine gerek yok.

Umarım düşüncelerimi yeterince açık bir biçimde aktarabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynakça:

 
Geri
Üst