- Ticaret Puanı
- 0
Merhabalar,
Nasılsınız? Umarım gününüz güzel geçiyordur.
Foruma yeni katıldım ve elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum. Bir şeyler öğrenirken aynı zamanda foruma katkı sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu paylaşım faydalı olur.
Hadi başlayalım.
2021 yılında savunma sanayiinde özel bir şirkette Embedded Software Developer olarak çalışmaya başladım. İlk ayımda, çalışanların üzerinde çalıştıkları dosyaların (.docx, .csv, .txt, .c, .h vb.) içeriğinde yapılan değişiklikleri analiz etmek için özel araçlar kullandıklarını fark ettim. Bu araçlara sektörde Diff Tool veya Diff Checker adı veriliyor. Bu araçların temel amacı, iki kaynak (dosya veya klasör) arasındaki farkları satır satır tespit etmektir.
Gözlemlerime göre bu araçların kullanılmasının başlıca iki nedeni var:

Kısayol: 'Alt + Aşağı' ve 'Alt + Yukarı' yön tuşları ile farklar arasında gezinebilirsiniz.
Umarım işinize yarar. Ben bu aracı öğrendiğimde, o zamana kadar nasıl bunsuz yaşadığımı sorgulamıştım.
Her şey gönlünüzce olsun.
Saygılarımla,
Kiremitci.
Nasılsınız? Umarım gününüz güzel geçiyordur.
Foruma yeni katıldım ve elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum. Bir şeyler öğrenirken aynı zamanda foruma katkı sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu paylaşım faydalı olur.
Hadi başlayalım.
2021 yılında savunma sanayiinde özel bir şirkette Embedded Software Developer olarak çalışmaya başladım. İlk ayımda, çalışanların üzerinde çalıştıkları dosyaların (.docx, .csv, .txt, .c, .h vb.) içeriğinde yapılan değişiklikleri analiz etmek için özel araçlar kullandıklarını fark ettim. Bu araçlara sektörde Diff Tool veya Diff Checker adı veriliyor. Bu araçların temel amacı, iki kaynak (dosya veya klasör) arasındaki farkları satır satır tespit etmektir.
Gözlemlerime göre bu araçların kullanılmasının başlıca iki nedeni var:
- Ekip çalışması sırasında yapılan değişikliklerin takibi: Büyük firmalarda aynı dosya üzerinde birden fazla kişi çalışabilir. İnsanlar bazen iletişim kurmadan aynı satırları farklı şekillerde değiştirebilir. Bu gibi durumlarda, dosyanın nasıl değiştirildiğini hızlıca görmek için diff tool’lar büyük kolaylık sağlar.
- Dosya bütünlüğünü kontrol etmek: Dosyalar bazen ağ (TCP, UDP) veya USB üzerinden taşınırken bilinçli ya da bilinçsiz şekilde bozulabilir. Diff araçları, orijinal dosya ile hedefteki dosyayı karşılaştırarak aktarım sırasında herhangi bir bozulma olup olmadığını anlamanı sağlar.
Peki WinMerge Nedir?
WinMerge, Windows üzerinde çalışan açık kaynak bir dosya ve klasör karşılaştırma (diff) ve birleştirme (merge) aracıdır. Yani sadece farkları göstermekle kalmaz, dilersen bu farkları tek bir dosyada birleştirmeni de sağlar.Peki Bu Programa Nasıl Ulaşırız?
Aşağıdaki linkten kendinize uygun olan Installer'ı indirip kurabilirsiniz. İndirme ve kurulum süreçlerinde sorun yaşarsanız, buradan haber edin. Yardımcı olmaya çalışırım.
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
İndirdik Ama Nasıl Kullanacağız?
Genel ve basit kullanım şöyledir:- WinMerge aracınızı açın.
- Karşılaştırmak istediğiniz iki dosyadan/klasörden birincisini pencereye sürükleyip bırakın. Bir pencere açılacaktır.
- Sonra ikinci dosyayı/klasörü bu pencerenin ilgili kısmına sürükleyip bırakın.
- “Karşılaştır” butonuna tıklayın.
Kısayol: 'Alt + Aşağı' ve 'Alt + Yukarı' yön tuşları ile farklar arasında gezinebilirsiniz.
Umarım işinize yarar. Ben bu aracı öğrendiğimde, o zamana kadar nasıl bunsuz yaşadığımı sorgulamıştım.
Her şey gönlünüzce olsun.
Saygılarımla,
Kiremitci.
Diff checker’lar ile anlatacaklarım henüz bitmedi. Müsaitliğimde, Version Control ve Diff Checker araçlarının nasıl beraber kullanıldığını aktarıyor olacağım. O yazıyı yazdığımda bu kısma linkini koyuyor olurum.