Uyarı ve Yasaklama Geçmişinin Paylaşılması Hakkında

• Konuyu açan Konuyu açan Whistle
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 26
  • Gösterim Gösterim 429

Whistle

Darth Admin
Kurucu
Süper Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Ticaret Puanı
2
Son zamanda bazı üyelerimiz sitemizde aldığı ceza süreleri bittikten sonra aldıkları cezalar konusunda gerçeği yansıtmayan bilgiler paylaşarak hem kendi lekelenmeme hakkına zarar veriyor hemde forum yönetimi ve kuralları hakkında saçma sapan şeyler yazıyorlar. Şu zamana kadar üyelerimizin aldığı uyarı geçmişlerini sadece yöneticilerin göreceği şekilde sınırlamıştık. Bunun sebebi aynı kişinin herhangi bir sorun yaşamadan sitemizde devam etmesi ve diğer üyeler tarafından geçmişteki ihlalleri nedeni ile ötekileştirmenin önüne geçmekti.

Fakat bu iyi niyetli yaklaşım forumumuzda ve diğer platformlarda suistimal edildiği için uyarı geçmişlerinin üyelerimiz ve ziyaretçilerimizin dahi görmesini sağlayacak şekilde açmayı planlıyoruz. Böylelikle bir kişi yasaklandığında hangi içeriği için kim ne uyarısı vermiş hepsi görünür olacaktır. Böyle bi karar vermeden önce üyelerimize de danışmak istiyorum.

Bence uyarı geçmişlerinin tamamen herkese açılması yerine daha dengeli bir sistem uygulanabilir. Örneğin basit ihlaller (konu dışı mesajlar, küçük tartışmalar, spam vb.) herkese açık olmak zorunda olmayabilir. Ancak dolandırıcılık girişimi, forum hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgi yayma, virüslü içerik paylaşma gibi daha ciddi ihlallerde uyarıların görünür olması daha mantıklı olabilir.

Şu aşamada böyle bir ayrım yapamayız. Fakat son zamanlarda yönetimin sınırlayan zorlayan bazı üyeler yüzünden hem platformu korumak hem de diğer üyelerimizin kötü niyetli kişiler tarafından kandırılmasını engellemek için mecbur açmak zorundayız. Çünkü biz her seferinde bunların açıklamasını yapmaktan bıktık

Bence basit uyarılar gözükmesin fakat geri kalan herşey gözüksün boş boş böyle imalı mesaj atanlar foruma alttan alttan laf söyleyenler konu baltalayanlar gibi yada herşeye salça olanlar gibi boş insanlarda belli olsun bence doğru bir karar olur şahsi fikrim .

Şu aşamada böyle bir ayrım yapamayız. Fakat son zamanlarda yönetimin sınırlayan zorlayan bazı üyeler yüzünden hem platformu korumak hem de diğer üyelerimizin kötü niyetli kişiler tarafından kandırılmasını engellemek için mecbur açmak zorundayız. Çünkü biz her seferinde bunların açıklamasını yapmaktan bıktık
Bu yönden mantıklı evet
Ek bir fikir olarak da ticari konular kısmında sabit bir konu açarak yasaklanan kişileri ve nedenlerini de yanlarına ekleyebilirsiniz sürekli güncel tutulması gerekmekte ama

Düzeltme: En azından böylelikle kim neden yasaklanmış herkes görebilir

banlanan kullanıcı siteye giriş yapmaya çalışınca BANLANDIN KOÇUM

1776195336153.webp

yazsın

paylaş

edit: bahsedilen kişi hakan (@hexe ) sanırım. diğer taraftanda banlanmış. ilginç...

Spesifik olarak x üyesi sebebi ile değil senelerce benzer sorunlarla muhattap olduğumuz için artık sürdürülemez olduğunu düşünüyorum. Burada yazılan cevaplardan sonra yönetim arasında risk analizi yapacak, hukuki olup olmadığına bakacak ve nihai kararı verecektir.

Şu aşamada bizi kısıtladığını düşündüğüm tek konu ise KVKK Madde 4 / c

Ayrıca bu verilerin açılması tartışmaları daha fazla büyütür mü onu da öngörmek zor.

Bence profilinde görünsün. R10 bunu yıllardır uyguluyor.
En azından ticaret filan yapacak olursak yanlışlıkla ticaret yapmayız.

Uyarıların açıklaması dışarıdan görülebiliyorsa bu mantıklı. Ancak tüm ihlallerin tek bir puan üzerinden değerlendirilmesi adil görünmüyor.

Sadece konu başlıklarını büyük harflerle yazmak gibi küçük ihlallerin toplamı daha ciddi ihlaller yapan kişiden yüksek gözükürse bu çok daha kötü gözükecek dışardan.

Bence bu ceza puanını herkese görünür yapmak üyeler arasında en ufak şeyde ceza puanına bak hâlâ konuşuyorsun derse bile daha büyük tartışma çıkarabilir gibi duruyor.

Bence bu ceza puanını herkese görünür yapmak üyeler arasında en ufak şeyde ceza puanına bak hâlâ konuşuyorsun derse bile daha büyük tartışma çıkarabilir gibi duruyor.
Bu zamana kadar bu sebeple yayınlamaktan vazgeçtik zaten. Bu verileri sadece yönetim içinde tuttuk çünkü aynı ihlal kaç kere tekrarlandığının bilgisi bize lazım olduğu için. İş dışarıya paylaşmaya gelince konu değişiyor.

Bence profilinde görünsün. R10 bunu yıllardır uyguluyor.
En azından ticaret filan yapacak olursak yanlışlıkla ticaret yapmayız.
Hukuki risk alabilecek büyüklükte olduğu için bu tarz kararları uygulamakta daha esnek olabilirler. Maalesef bizim gibi siteler için risk daha büyük oluyor. Bu yüzden hukuk bilgisi olan üyelerimiz bize bunu uygulamak için ne yapmamız gerektiğini iletebilirse bizim için çok iyi olacaktır.

Bu zamana kadar bu sebeple yayınlamaktan vazgeçtik zaten. Bu verileri sadece yönetim içinde tuttuk çünkü aynı ihlal kaç kere tekrarlandığının bilgisi bize lazım olduğu için. İş dışarıya paylaşmaya gelince konu değişiyor.

Hukuki risk alabilecek büyüklükte olduğu için bu tarz kararları uygulamakta daha esnek olabilirler. Maalesef bizim gibi siteler için risk daha büyük oluyor. Bu yüzden hukuk bilgisi olan üyelerimiz bize bunu uygulamak için ne yapmamız gerektiğini iletebilirse bizim için çok iyi olacaktır.
Hukuk açısından derin araştırma gerekli fakat farklı bir alandan konuya hakkında yorum yapmak istiyorum.

Olur mu bilmiyorum, nihayetinde insanız hepimiz. Yönetimde x yetkideki bir kişinin yanlış karar vermesi veya manipüle edilmesi gereğinde uygulanan bir cezada sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum hukuki boyutta da sorunlara sebep verecektir.
R10 forumunda bu tarz durumlar titizlikle kontrol ediliyor, bu tarz titizlik yönetimi aşırı derecede yoracaktır diye düşünüyorum.

Genellikle metin2 tayfası belirli forumlarda takılmakta ki o forumdaki yönetim veya üyelerin burada da olduğunu biliyoruz. Bunu örnek vermemdeki amaç; oradaki usulsüzlükler elbette buraya da bulaşabilir. Forum admini alttaki mod'ları sürekli olarak 7/24 denetleyemez nihayetinde ve onları yapacağı hatalar dahi tüm forum yönetimine özellikle forum adminine sorunlar çıkartır.

Bu tarz durumlarda asli kanıtların sunularak açılması daha mantıklı olur. Misal şahıs dolandırıcılıktan dolayı suçlandıysa ve forumda cezai işlem uygulandıysa, bunun gerçek kanıtlarıyla birlikte yayınlanıp, kullanıcının profili - açtığı konular - yazdığı mesajların yanına, bu şahıs dolandırıcıdır vs. Kanıt linki, tarzında yapmanız en mantıklı yoldur. Hukuki olarak bir geçerliliği varmı bilmiyorum fakat en mantıklı yol budur bence veya bu tarz konulara fazla girişmeden aynı düzende devam etmek, nihayetinde bu tarz piyasalarda dolandırıcıda bitmeyecek, çeteleşip insanları kötüleyip karalayanlarda bitmeyecek.

Yazdıklarım saçma gelebilir fakat saçma olmayan taraflarını değerlendirmeye alabilirsin @Whistle

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş:
mesela ben turunculu forumda yasaklandım sebebi de forumu kötülemek, böyle komik bir yasaklanma mevzusunun gözükmesi kurumsallığa zarar verici bir etmen diğer yandan da dolandırıcılık faaliyetlerinde ise tam aksi kişilerin yaptığı eylemler kanıtlı ise sadece yasaklı üye yazması yerine
dolandırıcılık🚫 şeklinde gözüküp ban yediği şikayet konusunun linkine gidebilir merak eden kullanıcılar fakat hepimiz farkında olmadan bazı yasaklamalara takılıp ban yiyebiliyoruz, ben mesela burada birkaç kere ban yedim(süreli) neden yediğimi bile hatırlamıyorum.

Benim gibi durumda olanların ise geçmişteki sebepleri ile beraber görebileceğim bir yer yok ise olmasını isterdim fakat herkesin ulaşabilmesi çok da gerekli değil, ha gizli saklımız yok herkes görebilir fakat insanlar hatalarından öğrenebilirler geçmişteki ufak ayıpların günyüzünde olması pek hayırlı gelmiyor.

Spesifik olarak x üyesi sebebi ile değil senelerce benzer sorunlarla muhattap olduğumuz için artık sürdürülemez olduğunu düşünüyorum. Burada yazılan cevaplardan sonra yönetim arasında risk analizi yapacak, hukuki olup olmadığına bakacak ve nihai kararı verecektir.

Şu aşamada bizi kısıtladığını düşündüğüm tek konu ise KVKK Madde 4 / c

Ayrıca bu verilerin açılması tartışmaları daha fazla büyütür mü onu da öngörmek zor.
kvkk olmuyor ki neden banlandığı

@Kaiser sen normal bir kullanıcı olsaydın yasaklamaların gözükmesini ister miydin hocam?
Eğer normal bir kullanıcı olsaydım, üyelerin ban sebeplerini görmeyi isterdim ANCAK sadece şu açıdan;
Üye dolandırıcı ise veya bir şekilde ticari mağduriyet yaratarak banlanmış ise bunu bir müşteri olma potansiyeli taşıyan kullanıcı olarak görmeyi isterdim. Bunun haricinde küfürden veya başka bir ihlalden/topluluğu doğrudan ilgilendirmeyen sebeplerle ban yediği bilgisi bana veya başka bir kullanıcıya hiçbir şey katmazdı diye düşünüyorum.

KVKK'ya gelince; bir üyenin forum kullarını ihlal ederek banlanmasının ve sebebinin gösterilmesi KVKK'ya dahil değildir çünkü ban yeme sebebi o kullanıcıya ait kişisel bir veri değildir, foruma ait olan bir eylemdir. Eğer banlanan kişinin adı soyadı, telefon numarası, IP adresi gibi veriler ban işlemiyle beraber ifşa edilirse o zaman KVKK ihlali olur.

Bizim senaryomuzda ise;
- Forum kuralları açık ve net belirtilmiş
- Üye bu kuralları ihlal etmiş / mağduriyet yaratmış / ve banlanmış
- Ban sebebi (kurallar dahilindeki) profilinde gösterilmiş.

Burada hiçbir problem yok.

Eğer normal bir kullanıcı olsaydım, üyelerin ban sebeplerini görmeyi isterdim ANCAK sadece şu açıdan;
Üye dolandırıcı ise veya bir şekilde ticari mağduriyet yaratarak banlanmış ise bunu bir müşteri olma potansiyeli taşıyan kullanıcı olarak görmeyi isterdim. Bunun haricinde küfürden veya başka bir ihlalden/topluluğu doğrudan ilgilendirmeyen sebeplerle ban yediği bilgisi bana veya başka bir kullanıcıya hiçbir şey katmazdı diye düşünüyorum.

KVKK'ya gelince; bir üyenin forum kullarını ihlal ederek banlanmasının ve sebebinin gösterilmesi KVKK'ya dahil değildir çünkü ban yeme sebebi o kullanıcıya ait kişisel bir veri değildir, foruma ait olan bir eylemdir. Eğer banlanan kişinin adı soyadı, telefon numarası, IP adresi gibi veriler ban işlemiyle beraber ifşa edilirse o zaman KVKK ihlali olur.

Bizim senaryomuzda ise;
- Forum kuralları açık ve net belirtilmiş
- Üye bu kuralları ihlal etmiş / mağduriyet yaratmış / ve banlanmış
- Ban sebebi (kurallar dahilindeki) profilinde gösterilmiş.

Burada hiçbir problem yok.
Ben görülsün istemezdim :aman:

geçmişte başka forumlarda birkaç defa gerçeği yansıtmayan sebeplerden banlandığım için şahsen banlanan birisinin neden banlandığından daha çok sebebin gerçekliğinin paylaşılması daha önemli olduğunu düşünüyorum. örnek kişi dolandırıcılıktan banlandıysa sadece "dolandırıcı" diye afişe etmek yerine ilgili şikayet/kanıt içeren konu ile detaylandırılırsa daha somut bir sonuç ortaya çıkar.

O zaman şöyle bi yöntem uygulayalım. Uyarı ve yasaklama ayrıntılarını dışarıya paylaşmayalım. Sadece banlanıp banı açıldıktan sonra ortalığı ayağa kaldıran, forumu ve yönetimi suçlayan üyelerin uyarını açabiliriz. En azından bu geçerli bir sebep olur. Bu konuya gelen diğer yorumları da göz önünde bulundurunca en makul kararın bu olacağı görüşündeyim.

Dolandırıcılık gibi ihlallerden dolayı yasaklanan kişilerde ise şikayet konusunda zaten yasaklama detayları yer almaktadır. Forum üyelerimiz, kendi ticari güveni için yasaklanmış olan üyelerin tanıtımlarına itibar etmemeleri ve alışveriş yapmayı düşünüğü üyenin profilini inceleyerek ticaret puanı skoruna bakması gerekmektedir.
Zaten yakın zamanda ticaret bölümü konu sıralamaları baştan ele alınacak. Ticaret puanı düşük üyelerin tanıtımları daha az gösterilecek, arkaplanda kalacak.

Geri