Tibia

Legandalith

Üye
Üye
Mesaj
134
Çözümler
5
Beğeni
135
Puan
769
Merhaba, bu yazımda size küçüklüğümden beri oynadığım şu sıralar ara verdiğim oyunu tanıtmak istiyorum.

Bu oyun için mmorpglerin atası desek sanırım yanlış bir kullanım yapmış olmayız. Oyunun çıkış tarihi 1997.
2007-2008 yıllarında oyun popülerlik olarak kendi zirvesini görüyor diyebiliriz, zaten benim başlama zamanımda hemen hemen bu seneler.
Türkiye için özellikle Muğla ve Adana da belirli yerlerde çok fazla popüler olmuş bir oyun. Neden bu şehirlerde popüler oldu dersek özellikle oyun kendi çapında zirvesindeyken bizim Adana'da yaşayan Türkler bu oyuna başlar o sırada oynayacak çokta bir oyun yoktur başka oyunlar tabii var ama bilgisayar özellikleri iyi olanlar daha iyi oyunlara yönlenirken, bilgisayarı kötü olan oyuncular Tibia oyununa yönelmişler. Zamanında ben 128mb ram ile oynadığımı hatırlıyorum. Oyunun zaten en çok eleştirilen konularında en başta grafikler gelmekte.

unnamed.jpg
ugoy2ase4q801.jpg


Soldaki görsel(belki boyuttan dolayı diğeri alta kayabilir o zaman ilk görsel) oyunun popüler olduğu zamanlarda version 7.6 iken olan görselidir. Sağdaki görsel ise oyunun son zamanlarda sanırım version 12den sonra alınan bir görseldir.
Aslına bakarsanız oyunda neredeyse hiçbir şey gelişmemiş gibi duruyor. Fakat içinde olduğunuz zaman tabii bu durum böyle olmuyor oyun gerçekten muazzam gelişti.

Oyun free2play bir oyun fakat premium olmayan oyuncuları çok fazla kısıtladığı için(işe yarar speller premium, premium şehirler var, işe yarar birçok özellik premium) oyuna Freemium desek hiç yanlış olmaz. Metin2 de olduğu gibi pvp serverlar vardır bunlar OT(opentibia) olarak isimlendirilir. ( Örnek: mmotutkunlariOT) Bu yüzden şuan Metin2 Türkiye sunucusunda ne oluyorsa aynısı oluyor yani sadece belirli bir kemik kitlesi var ve asla asıl yayınlanan Tibia'yı bırakmıyorlar fakat çoğu oyuncu ot server oynuyor.

Şimdi isterseniz benim çok ilgimi çeken oyunun isminin nerden çıktığına gelelim;

Oyun İsminin anlamı ne ve nereden çıktı?
Tibia aslında kaval kemiğidir. Resmi bir kaynakta bu belirtilmemiş fakat redditte anlatılanlar üzerinden yola çıkıyoruz zaten bu söylentilerde 10 yıldır var. Aslında biraz facebookun hikayesine benziyor. Üç yazılımcı lise zamanlarında okul dönem ödevleri için geliştirdiği bir oyun Tibia. Projeyi teslim etme gününde giderlerken bir trafik kazası geçirirler ve üç arkadaşında kaval kemiği kırılır bu yüzden oyunu yayımlamaya karar verdiklerinde ismini Tibia yaparlar(yaklaşık projeyi teslim ettikten 4 sene sonra). Bu tabii dediğim gibi kesin değil sadece bu şekilde anlatılır doğruluğu tam olarak belli değildir.

Diğer mmorpglerden çok büyük farkları var bunların hepsini aşağıya artıları ve eksileri olarak kendi düşüncelerimle yazıcam.

İlk olarak başka oyunlarda görmediğimiz bir olay var, aslında bir normun yıkılışı, oyunda level sınırı yok. Oyuna 1 level olarak başlıyorsunuz ve istediğiniz kadar level kasabiliyorsunuz hiçbir sınırlama bulunmuyor. OT serverlarda arkadaşımla test ettiğimizde bu level sınırının 717217 olduğunu farketmiştik çünkü oyunun level/exp gereksiniminde formüller en fazla bu seviyeye kadar düzenlenmişti. (Metin2 de bunun 250 olduğunu duymuştum). Bunu uzun uğraşlar sonucunda formülleri tekrar hesaplatarak gerçekten sınırsız level/exp gereksinimi formülünü yapabilmiştik. Şuanda Tibianın resmi oyununda en yüksek seviyelere bakıcak olursak;

Ekran görüntüsü 2021-05-05 210854.png

1. ve 2. aynı zamanda gerçek hayatta nişanlı ve sürekli twitch yayını yapıyorlar.

Level sınırının olmayışı aslında başta mmorpgler için bir sorunmuş gibi görünebilir. Çünkü gene metin2 ile kıyaslayacak olursak oyunda belirli dönüşümler vardır ve bu dönüşümleri yaptıkça o eşyaları giyebilmek için gereken level artar ve siz bu levele ulaşmaya çalışırsınız. Fakat bu Tibia da neredeyse yok. ( Son güncellemerle getirilen oyunun en sağlam itemleri bile max 400 level). Oyunda 10 yıl öncesine kadar 1000 level bile çok ulaşılamaz görünse de şuan 1800 levellere ulaşılmış durumda.

Oyunda level konusunda en ilgi çekici konularından biri de 999 level kapısıdır.
2005 de gelen bir güncellemeyle oyuna sadece 999 levellerin açabileceği bir kapı koyuldu fakat oyunda o sıralarda hatırladığım kadarıyla en yüksek level 600 civarındaydı. Ve bu kapının nereye çıktığını(daha doğrusu portal) oyun yönetimi hiçbir zaman açıklamayarak büyük bir gizem yarattı bu da oyuncuları avlanmaları için motive etti. 2016 da ilk 999 level olan oyuncu Kharsek bu kapıdan girse bile hiç kimseye kapının ardında ne olduğundan bahsetmedi. 2017 de dev onice adlı oyuncu bu sırrı ortaya çıkardı. Şimdi ise birçok oyuncu zaten geçebildiği için bir numarası kalmadı fakat geçmişte gerçekten çok iyi bir olaydı.( Merak edenler için
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
bakabilirler.

Oyunu size tamamiyle tabii ki anlatamam anlatmaya kalksam büyük ihtimalle haflarımı aylarımı alabilir. Oyun içindeki kütüphanelerden bile sayısız hikaye öğrenebileceğiniz bir oyun. Zaten Tolkienin yarattığı evrenden ilham almaları bunu açıklar nitelikte diye düşünüyorum.

Bana göre oyunun eksileri
- Oyunu gerçekten adam akıllı oynamak için kısıtlanmadan oynamak için ödeme yapmanız şart.
- Oyunun öğrenilmesi çok zor. (yeni başlayanlar için)
- Benim gibi PVP yapmayı sevmiyorsanız gerçekten Tibia da barınamazsınız. Çünkü öldüğünüzde bunun bir sonucu oluyor. Oyunun artılarında dile getirecem.
- Oyunda eskisi gibi roleplay dönmemesi insanların sadece av yapıp seviyelerini yükseltmeye çalışması.
- Oyunda + basma sistemi yok. Bu yüzden itemler düz, mesela bir sword sadece ATK:48 yazıp geçiyor. ( Son zamanlarda efsun sistemine benzer sistemler getirildi)
- Oyunda stamina sistemi mevcut. Herkesin başlangıçta 42:00 ( bu saat ) staminası oluyor. Ve siz avlandıkça bu süreden gidiyor. Premium oyuncular 42den sonra 40 a kadar %150 exprate ile avlanabiliyorlar. Ve oyundan çıkmadığınız veya offline traininge bırakmadığınız(gene oyundan çıkmanız gerekiyor) sürece bu stamina tazelenmiyor. Yani oyun yönetimi size diyor ki 2 saat oynayın daha sonrasında ya oyundan çık ya da farklı bir karaktere gir.

Bana göre oyunun artıları
- Oyun gerçekten bir MMORPG.
- Oyun yönetimi sanal ekonomiyi yani enflasyon ve deflasyonu aşırı iyi kontrol ediyor.
- PVP seviyorsanız 48 saat bile savaşsanız bana mısın demeyecek oyuncularla dolu.
- Özellikle metin2 de görmediğimiz biz özellik oyunda ölmenin bir sonucu var. Hem şehire gönderiliyorsunuz hem belli bir kutsama(bless) parası vermek durumundasınız, bless parası vermezseniz tekrar öldüğünüzde itemleriniz düşüyor.
- Oyunda avlanabileceğiniz sınırsız mekan var. Şuanda resmi kaynaklara göre 409 avlanma yeri var.
- Oyunda premium haricinde başka p2w öğesi bulunmaması.
- Oyunda metin2ye benzer şekilde zindanların gerçekten düşük oranda drop atmaları ve bu yüzden item piyasasının düşmemesi. ( Aynı zamanda burada şöyle bir olay var redditte şöyle bir dedikodu dönmüştü: atıyorum özel bir swordun oyunun veritabanında sayısına göre yapay zekanın o zindan bossunun droplarını otomatik olarak değiştirmesi gibi bir dedikodu var).


Aklıma gelenler bu kadar, artık yavaş yavaş sonuna gelmek istiyorum. Şuan 05.05.2021 tarihinde saat 21.40 da Tibia resmi oyununda 19,500 online ve OT serverlarda 469 OT sunucusunda 20,602 online var. OT sunucusunda olanların yarısının bot olduğunu da dile getireyim. Çünkü artık önüne geçemedikleri için çoğu ot sunucusu botu tamamen serbest bıraktı. Fakat resmi sunucu da özellikle son 1 yıl içinde gerçekten muazzam bir başarıyla botları tamamen engellemeyi başardılar. Uriel de bile bot olur (hatta sanırım var), ama bu saatten sonra Tibia da bot gerçekten zor bir ihtimal diyebilirim(Sisteminden dolayı).

Bu yazımda size anlatabildiğim kadar bir oyunu anlatmaya çalıştım umarım anlatabilmişimdir. Herkese iyi forumlar :)
 
Paylaşım için teşekkürler :) böyle nostalji paylaşımları (hele ki ilgimi çekiyorsa) çok severim
 
- Benim gibi PVP yapmayı sevmiyorsanız gerçekten Tibia da barınamazsınız. Çünkü öldüğünüzde bunun bir sonucu oluyor. Oyunun artılarında dile getirecem.

+ Özellikle metin2 de görmediğimiz biz özellik oyunda ölmenin bir sonucu var. Hem şehire gönderiliyorsunuz hem belli bir kutsama(bless) parası vermek durumundasınız, bless parası vermezseniz tekrar öldüğünüzde itemleriniz düşüyor.

burada sence de bir eksiklik yok mu? bless ve itemlerden bahsetmişsin ama Giden level ve skillden bahsetmemişsin. :)

ve ne yalan söyleyeyim 2021 yılında tibia hakkında konu açan bir kişi görünce kim olduğunu merak ettim :D
 
Evet ölünce kaybedilen level ve skillerden bahsedebilirdim fakat skillerden bahsedersem bunları açıklamam gerecekti ve konu gerektiğinden çok daha fazla uzayacaktı. Ayrıca dikkat ettiyseniz bless ve itemlerin kaybolmasından bahsederken red skull ve black skulldan da bahsetmemişim aynı şekilde konuyu pek uzatmamak için.
 
Benim aklımda en çok yer edinen masiyah, malvera, forgottenl var. hepsinde olağan üstü zevk almıştım. Özellikle forgottenl highexp oynamayı sevenler için bulunulmayacak bir sunucuydu gerçekten. Aynısını yapmayı yaklaşık 3-4 sene sonra denesemde eşyalar ve sistemleri tam olarak hatırlayamadığım için filesi başarıyla yapamıcağımı farkettim. Her ne kadar eskiden çok başarılı sunucular olsa da şuan neredeyse kalmadı. Brezilya sunucuları desen pingden dolayı zaten oynayamıyorsun, polonya sunucuları desen dilini bile ingilizce yapmıyorlar şuan oynanacak gunzodus-ezodus-evolunia kaldı gibi duruyor. Bunların kapanma durumunda pvp piyasası tamamen bitecek gibi...
 
Ot serverda pvp mi yapılıyor? Her 10 kişiden 15 i bot kendinenden çok bota güveniyorlar :) ben rldeki pvp den bahsetmiştim
 
Yanlış anlamışım, pvp konusunda pek etkili değilim ben genelde huntumu yapıp kenara çekiliyordum konuda da yazdığım gibi pek pvp yapmayı sevmiyorum, ot serverlarda yapılan pvp ise her şey script üzerine ve bunlarla övünen oyuncular var maalesef..
 
Bu paylaşımı yapmamın üzerinden yaklaşık 2.5 yıl gibi bir süre geçmiş, postu paylaştığım zamanki Goraca'nın leveli 1839'muş bugün kontrol ettim ve 2463 level olduğunu gördüm. 2008-2009 yıllarındaki bana bir gün bu oyunda birisi 2463 level olacak deseydi gerçekten kahkahayı basardım. O zamanlar 100 level olmak bile büyük bir emek istiyordu. (hala öyle fakat çok fazla yeni hunting place olduğu için artık o yıllara göre çok daha hızlı)

1700660075876.png


İşin komik tarafı Level 1 -> 1838 'e kadar 103b exp gerekiyorken 1838 -> 2463'e 145b exp gerekiyor. Nişanlı çifti (artık evlenmişlerdir herhalde :)) bugün sonunda birisi geçmiş, sanırım bi 5 yıldır zirvede duruyorlardı.
 
Geri
Üst