Thermalright Silver King sıvı metal termal malzemenin laptopuma etkisi

Kaptan Yosun

Discord: kaptanyosun
Premium Üye
Usta Üye
Mesaj
468
Çözümler
16
Beğeni
296
Puan
829
Öncelikle belirtmeliyim ki bilgisayarınıza sıvı metal koymak güvenli değildir. Bir sızma sonucu bilgisayarınıza kısa devre yaptırabilir ve fiziksel olarak donanımlarınızı cayır cayır yakabilir. Yangına yol açabilir ve dolayısıyla size ve yakınınızdakilere zarar verebilir. Bakır olmayan (alüminyum gibi) malzemelerle vahşice tepkimeye girer ve onları birkaç saat içinde kullanılamaz hale getirir. Bu bir öneri değildir. Kendi araştırmanızı yapın, önlem alın ve kendi sorumluluğunuzu alın. Şimdi konuya geçelim.

Lenovo Legion 5 Pro laptop kullanıyorum, Ryzen 7 5800h işlemcisi ve RTX 3070 ekran kartı var. İşlemci 45-54W ve ekran kartı 125-140W TDP olduğu için fizik kanunları gereği fazla ısı üretiyorlar. Buna ek olarak Tayland'da yaşadığım için oda sıcaklığımın ortalama 30-35 derece olmasıyla iyice fırına dönüyordu laptop. Ben de termal arayüz malzemesi olarak en kaliteli termal macundan bile en az altı kat fazla ısı iletkenliği olan sıvı metallerden yana tercih yaptım. İyi ki de yapmışım. Sonuçlar gerçekten olağanüstü.

Sızmalara karşı koruyucu önlem olarak çip çevresindeki resistörlere ince bir kat nitroselüloz bazlı renksiz oje sürdüm. Ardından resistörlerin üzerini kapton bant ile kapattım. GPU çipi çevresine de heatsink baskısını etkilemeyecek kadar ince bir sünger koydum.

Screenshot_1.jpg


AIDA64 stres testi ile yaptığım kıyaslamada işlemci tavan sıcaklığı 11°C derece düştü. Daha da iyisi bu düşüş, sıvı metalin bakır heatsink ile yaptığı amalgamasyon sonucu daha da arttı. Şu an sıcaklık değerlerim, grafikte görünen değerlerin de ortalama 3-4 derece altında. Tek fark sıcaklık da değil. Termal limitlere takılmayan işlemci çok daha uzun süre daha yüksek boost saat hızlarına çıkıyor. Win-win durumu.

temps1.png


GPU tarafında işler biraz farklı. Ortalama sıcaklıklar gözle görülür derecede değişmemiş. Çünkü bu laptop fan devir hızını sıcaklığa göre belirliyor. Mesela GPU 60 ve 80 derece olduğunda fan hızı bir step artıyor. Yani sıvı metalin buradaki farkı bilgisayarın ne kadar sesli çalıştığında. Tam yükteyken bile fanlar eskisi kadar yüksek devire çıkmıyor.

temps2.png
 
Geri
Üst