SSD Nedir, Ne İşe Yarar?

Loser

Üye
Üye
Mesaj
24
Beğeni
18
Puan
290
Ticaret Puanı
0
Merhabalar.
Konuya geçmeden önce kendi fikrimi katmak isterim bir çok bilgisayar kullanıcısı hala 'SSD' ne? diye sormakta buna bir açıklık getirmek istedim buyrun;

Günümüz bilgisayarlarının olmazsa olmazı olan SSD (Solid-state Drive) donanımı, birçok yönden bilgisayarınıza fayda sağlıyor.
SSD’ler, modern bir bilgisayar sistemi için olmazsa olmaz denebilecek bir donanımdır. En basit tanımıyla depolama işlevi gören bu parça neden olmazsa olmaz? Normal bir sabit disk işinizi görmez mi? Eğer son teknoloji oyunları oynayabilmek, önemli programları hızlı çalıştırabilmek için modern bir bilgisayar topluyorsanız görmez. Bu noktada devreye SSD giriyor.

Peki SSD nedir, ne işe yarar? Açılımı Solid-State Drive (Katı Hal Sürücüsü) olan bu donanım nasıl çalışır? Sizler için hazırladığımız bu rehberde SSD ne işe yarar, HDD ve SSD arasındaki fark nedir, SSD’nin bilgisayara sağladığı yararlar nelerdir hepsinden bahsedeceğiz.


SSD nedir?

6c2ff5b7770bbbc6f7913cfbe5be11b3efa74987.jpeg

Solid-state drive’lar (SSD), geleneksel sabit disklerden farklı çalışırlar. Normal sabit diskler bilgiye erişmek ve işlemek için disk döndürürken SSD’ler bilgiyi flaş hafıza çiplerinde depolarlar. SSD’lerdeki çalışma stili akıllı telefonlar, USB bellekler ve tabletler ile aynıdır. SSD donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir, bu da bilgiyi işlemek için disk döndürmeye gerek bırakmadığından işlemler daha hızlı tamamlanır.

SSD’ler daha farklı tasarlandığından çeşitli şekillere ve büyüklüklere sahiplerdir. SSD’ler, üretimi daha maliyetli bir donanım olduğundan ve ülkemizdeki dolar kurunun yüksek olmasından, aynı depolama kapasitesini sunan bir HDD’nin iki katı fiyata sahipler.

SSD ne işe yarar?
SSD’ler özellikle son teknoloji oyun bilgisayarları ile daha yaygın olmaya başladı. Öyle bir noktaya geldi ki şu anda giriş seviyesi bir dizüstü bilgisayarda bile SSD görmek mümkün. Tabii bunun önemli bir sebebi var. Gelin SSD’nin sağladığı faydalardan bahsedelim:

Hasar görme ihtimali yüksek hareketli parçalara gerek bırakmıyor
a6b0a6fe60d2ed850b0b89f059205480ea5879e0.jpeg


HDD’ler ile ilgili en büyük problem, içerisinde hareketli bir parça bulundurması (disk). Eğer bu hareketli parça kırılırsa donanımın tamamı kullanışsız hale geliyor. Bu yüzden HDD yere düştüğünde veya herhangi bir şekilde zarar gördüğünde zaman içinde kullanılamaz oluyor. SSD’ler içerisinde disk yerine çip barındırdığı için daha uzun ömürlü oluyorlar. Üstelik daha hafif ve dolayısıyla taşıması kolay bir cihaz.
Mobilite sağlıyor
1e613749b8f309c0269d44179821872c461e9297.jpeg


SSD’ler, diğer depolama birimlerine göre daha küçük ve hafiflerdir. Bu sayede günümüzdeki ultra ince dizüstü bilgisayarlara, tabletlere ve diğer cihazlara sığabiliyor. Dünyadaki en ince SSD donanımları sadece birkaç santim uzunluğunda ve birkaç milim inceliğinde. Bu sayede hem maksimum hızı alıyor hem de bu cihazı elinizin altında tutabiliyorsunuz
Ayrıca Son Dönemde seagate firmasının çıkardığı yeni bir model var tam tamına usb bellek kadar usb portuna bağlıyorsunuz tam tamına mucizevi bir alet.

Daha düşük hata potansiyeli oluşturuyor
Yıllar boyunca teknolojinin gelişmesi ile birlikte şu an üretilen SSD’ler, HDD’lerden daha hızlı çalışıp daha uzun kullanım ömrü sunmalarının yanı sıra hata olasılığını da bir hayli düşürüyor. Yani veri bozulmaları yaşanması çok nadir gerçekleşiyor.

Boyut ve tasarımda çeşitlilik sağlıyor
4a1b8025effaf574c23eb54ceeef74d514a74911.jpeg


SSD’ler içerisinde bulunan çiplerin ve onların dağılımına göre farklı şekillerde ve büyüklüklerde üretiliyor. SSD’ler 2,5 inçlik sürücü portlarına, M.2 girişlerine ve ekran kartı girişlerine bile sığabiliyor. Yani her tür durum için bir SSD üretilmiş durumda, bu da bilgisayar toplayacağınız zaman size kolaylık sağlıyor.


Daha uzun kullanım ömrü sunuyor
Her SSD’nin kullanım ömrü, sürücünün kendisine gönderilen elektriği düzgün bir şekilde saklama yeteneğinin aşınmasıyla doğru orantılıdır. Sürücünün ömrü, flaş çipler bozulmadan önce sürücüye yazılabilecek terabayt sayısı ile ölçülür. Ortalama bir SSD’nin ömrü 10 yıldır ancak bu kullanıcının kullanım alışkanlığına göre değişkenlik gösterebilir.

Ne tür SSD çeşitleri var?
SSD’ler daha önce de bahsettiğimiz gibi farklı şekillerde ve büyüklüklerde üretiliyor. Bu da onların hızını, depolama kapasitesini ve hatta ısı döngülerini etkiliyor. Gelin ne tür SSD’ler olduğuna birlikte göz atalım:

SATA III SSD
152d4271736c41fb8d648c30d25bdcc1157ee464.jpeg


SATA III, hem HDD hem de SSD ile çalışabilen bir bağlantı seçeneğinin evriminin son halkasıdır. HDD’lerden SSD’lere ilk geçiş yapıldığı dönemde oldukça yaygın olan bu SSD türü, kullanıcıları SSD ile tanıştırmıştı. Bu türü hâlâ modern SSD’lerde de görmek mümkün ancak aralarında en yavaş okuma/yazma hızına sahip olanı da aynı zamanda bu: 550 MB/s. SATA III’de ayrıca sürücüyü anakarta bağlayan ekstradan bir kablo da bulunmakta.

PCIe SSD
8de5f0e085f949f9b9ff7dae199c50bcbcf16e0c.jpeg


PCI Express (Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) türü, daha çok ekran kartları ve ses kartları için kullanılır. Ancak şu anda hızlı veri transferi için fazladan bant genişliği kullanabilen PCIe SSD’ler de mevcut. Türün en son sürümü olan PCIe 4.0 sürüvüleri ilk olarak AMD’nin X570 anakartları ile piyasaya sürülmüştü ve 5.000 MB/s okuma, 4.400 MB/s yazma hızına sahip idi.

M.2 SSD
dc8c3a605763bc59447a4e341c983a80b4115f1f.jpeg


SSD tasarımlarından en küçüğüne sahip olan M.2 sürücüleri, biraz kafa karıştırıcı olabilen SATA kablolarına veya NVMe kontrolcülerine ihtiyaç duymuyor, bu sebeple hız konusunda değişkenlik gösterebiliyor. M.2 sürücülerinin kısa bir pim konektörü bulunuyor ve anakartın üzerinde yatay bir biçimde kullanılabiliyor. Küçük tasarımı ve yerleştirme biçimi sayesinde oldukça az yer kaplıyor.

NVMe SSD
d74fcc1662612cdf8cb3e5d005fe53b9f7ba6218.jpeg


NVMe (Kalıcı Hafıza Ekspres) SSD türü, hemen hemen tüm PCI Express ve M.2 SSD'lerin ana sisteme ve ana sistemden veri aktarmasına olanak sağlayan temel arabirimdir. Bahsettiğimiz türlerden biri ile birlikte kullanıldığında normal bir SSD’nin sağladığı hızın çok üstünde bir hız değerine sahip olabiliyorsunuz ve daha fazla depolama alanı elde edebiliyorsunuz.

Artık SSD nedir? öğrendiğimize göre bilgisayar donanımlarımıza eklemek için acele etmemiz gerek iyi günler :)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst