Kyknos

Mutsuz
Emekli Üye
Editör
Mesaj
819
Beğeni
657
Puan
821
Ticaret Puanı
0
Merhaba,

Rokosoft’un Rise Online World oyun projesinde AR-GE personeli olarak görev yapıyorum. Bazı geliştirme ve çalışmaların yanı sıra destek ekibi liderliği görevini icra ediyorum. Vakit buldukça siz oyunseverleri süreç hakkında bilgilendirmeye çalışmaktayım. Ancak firma ve oyun projemiz hakkında paylaştığım bazı bilgilerin kulaktan kulağa gezmesi sürecinde değişikliklere uğraması, farklı yorumlar katılması, bazı konuların yeterince anlaşılamaması nedeniyle ve yine sosyal medyalarda oluşmuş veya oluşabilecek bilgi kirliliğini önlemek amacıyla bu konuyu açmam tarafımca zaruri görülmüştür.

Takipçilerimizi bilgilendiren, yardımcı olan tüm gönüllü moderatörlerimize, yayıncılara ve heyecanla bekleyen oyuncularımıza minnettarım. Bu projede sizlerin de emeği yadsınamayacak kadar büyüktür. Yukarıda bahsettiğim bilgi kirliliği şu an için minimum düzeydedir ancak bunun önünü almak ve takipçilerimizi cevap ararken yormamak adına tek bir konu altında bugüne kadar sorduğunuz/sorabileceğiniz birçok soruyu cevaplamaya çalışacağım. Bu konu açık beta veya resmi sürüme kadar aktif kalacaktır. Bu süre içerisinde yeni soruları eklemeye çalışacağım. Sorularınızı (kişisel ve çok ilgisiz olmadığı sürece) bu konu içerisine mesaj yazarak iletebilirsiniz. Fırsat buldukça konuyu güncel tutmaya çalışacağım.

ÖNEMLİ NOT: Bu aşamada verilen bilgilerin plandan ibaret olduğunu ve değişebileceği ihtimalini göz ardı etmeyiniz. Aynı çalışmayı yabancı kullanıcılarımız için İngilizce de hazırlayacağım. (Detailed English Q&A will be created later)


1) Rokosoft’un kuruluş amacı ve hedefleri nelerdir?
Rokosoft; uzun vadeli projelerle Türkiye’de oyun sektörünü geliştirmek ve katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. İlk projemiz olan Rise Online World oyununu küresel anlamda iyi bir düzeye getirdikten sonra farklı projelere imza atmayı hedefliyoruz.


2) Rokosoft’un açılımı nedir? Rise Online World ismi nasıl ortaya çıktı?
Rokosoft ismindeki “Roko”: Rise Of Kingdoms Online olarak düşünülmüştü. Firma ismi belirlenirken hem telaffuzunun basit olması hem de kulağa hoş gelmesi hedeflendi. Her ne kadar Rise of Kingdoms Online olarak anılmasa da firma isminin “Rokosoft” olmasında karar kılındı. Rise Online World oyununda Protean ve Lunaskar adı verilen “krallıkların” mücadelesi konu alındığından firma isminde Kingdoms’ın baş harfi kullanılmıştır. Oyunun isminin Rise Online olarak belirlenmesinin nedeni ise, ismin basit ve hedefimize uygun olmasıydı. Ardından World kelimesi de eklenerek küresel başarıyı hedeflediğimiz ifade edilmek istenmiştir. World kelimesinin eklenmesindeki diğer nedenler: Rise Online ismi ile internette yapılan aramalarda çakışabilecek başka projeler olması, oyuncuların oyunun resmi site ve sosyal medyalarına daha rahat erişebilmesi gerektiği, sosyal medyalarda ortak ve tek bir isim ile kayıtlar açılması ve bu kayıt isimlerinin de oyunun tam ismi olmasının daha uygun olacağı görüşüdür.


3) Rise Online World kaç yıldır geliştirilmektedir?
Rise Online World projesi üzerinde yaklaşık 4 yıldır çalışılmaktadır. Birinci yıl, ekip üyelerinin kısıtlı sayıda olması nedeniyle projede pek bir aşama kaydedilememiştir. İkinci yıl, ekip üye sayısında artışlarla birlikte projede hareketlenmeler başlamıştır. Üçüncü yıl, en yoğun ve kalabalık geçirilen yıl olarak belirtilebilir. Üçüncü yılda ekip üye sayısı kısa dönem çalışanlar -freelancers- ile birlikte 40-50 civarlarını görmüştür. Dördüncü yıl yani bulunduğumuz yıl içerisinde ise 20’den fazla kişiden oluşan bir kemik kadro ile proje devam ettirilmektedir.


4) Rise Online World projesinde kaç kişi çalıştı? Ekip hangi birimlerden oluşmaktadır?
Projede 50 kişiden fazla çalışanın emeği bulunmaktadır. Şu an ise, 20 kişiden fazla bir kadro ile çalışmalar yürütülmektedir. Mevcut ekip tamamen yerli çalışanlardan oluşmaktadır. Ekip içerisinde; Ceo, Lead Developer, Senior Developers, Junior Developers, Unreal Engine Expert, UI Designer, Server-side and Client-side Engineers, RD Engineers, CTO, IT Manager, Server Manager, Lead Game Designer, Level Designer, Senior Artist, 2D&3D Artists, Concept Artist, Texture Artist, Rigging and Animation Expert, Project Manager, Web Developers, HR-Finance, Community Manager, Media Coordinator, Composer gibi çalışanlar bulunmaktadır. (Anlamlarda kaymalar, bozulmalar olmaması için İngilizce yazılmıştır.)


5) Rise Online World projesinin sponsoru/sponsorları kimlerdir?
Oyunun sponsorluğunu ilk yılından itibaren Klasgame üstlenmiştir. Klasgame; oyun ekibine yer ve donanım sağlamasının yanı sıra finansal desteğini de süreç boyunca esirgememiştir. Oyunun duyurulması ile birlikte birçok sponsorluk teklifi gelmiş ancak uygun bulunmadığından kabul edilmemiştir.


6) Rokosoft’a açılmış herhangi bir dava var mı?
Bugüne kadar Rokosoft’a açılmış herhangi bir dava bulunmamaktadır. Yalnızca Rise Online World markasının logosu tescillenirken logodaki Rise kelimesine Aktif Yatırım Bank’tan (İlgili bankaya ait RISE kelimesini içeren bir logo bulunmaktadır) bir itiraz gelmiştir. Aktif Yatırım Bank’ın alanının her ne kadar sektörümüzle alakası bulunmasa da itirazı uygun görülmüş ancak sonrasında yapılan işlemler ile logomuz tescillenmiştir. (Bu yönde herhangi bir sebep de bulunmamaktadır ancak konunun hassas olması, oluşabilecek art niyetli söylemler nedeniyle soru cevaplanmıştır.)


7) Neden ilk tanıtım videosunda (Trailer) “First MMORPG made in Turkey” yazıyor?
İlk tanıtım videosunda medya birimine verilen bilgiler içerisinde “Unreal Engine oyun motoruyla hazırlanmış, devasa haritalara sahip ilk yerli MMORPG” şeklinde bir ibare bulunsa da tanıtım videosuna hatalı aktarılmıştır. Süreci takip edenlerin de gözlemlediği üzere firmanın “ilk MMORPG, İlk yerli MMORPG” şeklinde ve süreklilik teşkil eden hiçbir beyanı bulunmamaktadır, bu söylemlerle herhangi bir tanıtıma veya reklama gidilmemiştir. İlerleyen aşamalarda (muhtemelen açık beta ile birlikte) yeni ve daha güncel bir tanıtım videosu oluşturulacaktır.


8) Rise Online World herhangi bir oyuna tepki olarak mı doğdu?
Rise Online World, Türkiye’deki yerli MMORPG açığını doldurmak ve uzun süredir bu alanda iyi hizmet alamamış ve belki bu yüzden MMORPG’den de uzaklaşan oyunseverler için geliştirilmektedir.


9) Rokosoft herhangi bir yayıncıyla anlaşmalı mı?
Rokosoft’un bugüne kadar herhangi bir yayıncı ile yapılmış kısa veya uzun vadeli bir anlaşması bulunmamaktadır.


10) Rise Online World projesi onaylı bir proje midir?
Projemiz; Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi olmak üzere iki üniversiteden onay almıştır. Takip eden aşamalar sonunda AR-GE projesi olarak kabul görmüş ve Teknokent’e girmeye hak kazanmıştır.


11) Neden Unreal Engine oyun motoruyla geliştiriliyor?
Geliştirici ekibin Unreal Engine oyun motorundaki tecrübesi, Unreal Engine oyun motorunun 3D grafikli oyunlardaki üstün performansı (Hazırlanmış bir sahnenin gerçek hayattan bir sahne olup olmadığı konusunda ikilemde kalıyorsanız Epic Games’in Unreal Engine teknolojisiyle hazırlanmış bir oyunu içerisindesiniz demektir), Unreal Engine oyun motorunun sürekli güncel olması ve geliştirilmesi (bknz: Unreal Engine 5), Epic Games’in film ve oyun sektöründeki atılımlarıyla birlikte gelişimci hamleleri ve Unreal Engine’in en popüler oyun motoru olması seçimde etkili olmuştur. Unreal Engine’in mimari, ürün tasarımı ve film yapımı gibi sektörlerde yani oyun dışında da yaygın olarak kullanılmasının nedenlerinden biri Unreal’ın fotogerçekçiliğidir. Unreal Engine’in en güçlü olduğu alanın FPS olması onu diğer alanlarda güçsüz kılmamaktadır.


12) Oyun hangi dil seçenekleriyle birlikte yayımlanacak?
Rise Online World’ün resmi sürümle birlikte Türkçe, İngilizce ve İspanyolca dil seçenekleriyle piyasaya sürülmesi planlanmaktadır. Diğer yaygın diller ise kısa sürede eklenecektir. Farklı bölgelerde yaşayan kullanıcıların iletişimini zorlaştırmamak adına eşya isimleri, yetenek isimleri, ana ve alt sınıf isimleri, etkinlik isimleri gibi alanlar çevrilmeyecek, İngilizce kalacaktır.


13) Rise Online World hangi mağaza platformlarında yayımlanacak?
Bu konuda henüz netleşen bir bilgi bulunmamaktadır. İlerleyen aşamalarda netlik kazanan bir durum olursa paylaşılacaktır.


14) Rise Online World hangi platformlarda oynanabilecek?
Resmi sürümde Windows ve Linux platformlarında çalıştırılabilecek. Ayrıca resmi sürümle birlikte ilk yıl içerisinde mobil versiyonun (Ticaret sistemi, sohbet ve basit PVE işlemleri gibi oyundaki uygulamaların bir kısmını içeren hali) aktif edilmesi planlanmaktadır. Konsol seçenekleri de planlar arasında bulunmaktadır.


15) Anti-cheat hakkında bilinen yanlışlar
Easy Anti-Cheat uygulaması, Epic Store ve Unreal Engine gibi Epic Games’e bağlı uygulamalardan biridir. Her birimle yapılan görüşmeler ve anlaşmalar farklıdır, birbirinden ayrı tutulmaktadır. Epic Games firmasına bağlı Easy Anti-Cheat uygulaması için anlaşma sağlanmıştır ancak bu oyunun kesinlikle Epic Store’da yayımlanacağı anlamına gelmez. Epic Store’da veya Steam’de yayımlanıp yayımlanmayacağı hususu henüz netleşmemiştir. Easy Anti-Cheat dahi netleşmiş bir karar değildir, testlerde onun da değerlendirmesi yapılacaktır.


16) Oyunda satın alınmış assetler (görsel öge, varlık) var mıdır?
Prop adı verilen küçük nesneler (taş, ağaç, çuval, çim, çiçek vb) dışında neredeyse tüm içerik firmamızın lisanslı assetleridir. Daha önceki aşamalarda satın alındığı belirtilen 50 adet civarında yaratık ve NPC’nin de yerine yenileri çizilmektedir, açık betada bu yaratık ve NPC’lerin de değiştirilmiş olması planlanmaktadır.


17) Rise Online World oyunculara nasıl destek sağlayacak?
Oyunun ilk senesinde 7/24 ulaşabileceğiniz bir destek ekibi bulunacak. Böylece yaşadığınız problemleri anlık olarak bize iletebileceksiniz. Ayrıca oyun içerisinde sürekli aktif yöneticiler bulunacak, oyun içerisinde yaşadığınız sorunları da yöneticilere aktarabileceksiniz.


18) Neden reklam yapılmıyor?
Henüz alfa aşamasında bulunan bir oyunun reklamını yapmak için çok erken. Oyun son güncellemeleri aldıktan sonra tanıtım için kapsamlı reklam çalışmaları yapılacaktır.


19) Rise Online World e-pinleri hangi sitelerde satılacak?
Oyun mağazasında geçerli olacak e-pinlerin satışı sponsor Klasgame başta olmak üzere diğer sitelerde de sağlanacak.


20) Oyun ücretsiz mi olacak?
Oyun tamamen ücretsiz indirilerek oynanabilecek.


21) Resmi sitede rehber bölümü olacak mı?
Sitede bulunan rehber bölümünü kısıtlı tutmayı düşünüyoruz böylece oyunun gizemi korunmuş olacak ve oyuncular keşfettikleri her şeyden içerik oluşturabilecek ve daha fazla keyif alabilecektir. Bilinmezliğin heyecanı ve gizemi koruyacağına inanıyoruz. İlk yılın ardından artık her şey oyuncular tarafından keşfedilince detaylı rehber oluşturulacaktır. Oyuncular tarafından henüz keşfedilmemiş şeyler de artık paylaşılabilecektir.


22) Trade sistemi hakkında
Oyun içi mağazada satılan eşyalar trade edilemeyecek ve tekrar satışı sağlanamayacak. Belirli seviyeye ulaşan yüksek seviye (high class) ve efsanevi eşyalar ruh bağı ile karaktere bağlı olacak. Ruh bağını açabilen eşyanın satışı mağazada yapılmayacak. Ruh bağını kaldıran eşya bosslardan düşebilecek veya oyun içi etkinlik ve sezon ödülleriyle birlikte kısıtlı sayılarda temin edilebilecek. Ruh bağı açma eşyası trade edilemeyecek.


23) Raporlama sistemi hakkında
Oyun içi raporlama sistemi bulunacak. Oyuncular harici bir uygulamaya ihtiyaç duymadan oyun içinde atacağı adımlarla kayıt alıp firmaya bildirebilecek veya oyun içi aktif yöneticilere anlık bildirimde bulunabilecekler.


24) Sunucular Türkiye’de mi bulunacak?
Türkiye ve yurtdışında sunucularımız hazır bir şekilde bulunmaktadır. Alfa-beta süreçlerinde değişimli olarak sunucular test edilecek.


25) Kullanıcı (UI) arayüzü değişecek mi?
Oyunumuzun kullanıcı arayüzü basit ve kullanışlı olduğundan açık beta veya resmi sürüme kadar büyük ölçüde aynı kalacak. İlerleyen aşamalarda değiştirilmesi planlarımız arasındadır.


26) Oldschool pazar ve Auction House hakkında
Oyunda tezgah açarak pazar kurabileceğiniz eski sistem ile yeni oyunlarda daha çok tercih edilen Auction House sistemi birlikte kullanılabilecektir. AH ile düşük bir oranda vergi ödeyerek eşyalarınızı satabilecek veya kolayca aradığınız eşyaları bulabileceksiniz. İlerleyen aşamalarda bu iki ticaret sisteminden yalnızca birine de geçme ihtimali bulunmaktadır.


27) Sesli Chat olacak mı?
Resmi sürümle birlikte parti içerisinde sesli görüşme (voice chat) kullanılabilecek. Ayrıca oyuncudan oyuncuya sesli arama isteği gönderilerek oyun içi sesli görüşme gerçekleştirilebilecek.


28) Deniz alanlarında sadece yüzecek miyiz?
Deniz bölgelerinde de PVE’ye yönelik ayrı bir habitat oluşturmayı düşünüyoruz. İlerleyen aşamalarda daha fazla bilgi verilecektir.


29) Resmi sürümde maksimum karakter seviyesi ne olacak?
Oyunun ilk sürümü olan New Age 1.0 ile birlikte karakterlerin maksimum seviyesi 70 olacak.


30) Klan sistemi hakkında
Taslağa göre klanlar için 15 seviye olacak. Her bir seviyede farklı pelerin veya mevcut pelerine ait temalar açılabilecek. Her iki ırkın pelerinleri özellikle yüksek klan seviyelerinde tasarım olarak farklılık gösterecek böylece savaş alanlarında oyuncular sadece pelerinden de düşmanları ayırt edebilecek, temalar ırklara özgü olacak. Yine seviye atladıkça klan üyeleri pasif bonus elde edebilecekler. Günlük belirli bir süreliğine aktif edilebilecek klan içi buff çalışmaları ile yine klana 3 farklı birimde bağış sistemi de planlar arasındadır. Detaylı bilgi ilerleyen aşamalarda paylaşılacak.

31) Eşya geliştirme (Upgrade) sistemi hakkında
Eşya geliştirme konusunda henüz detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Eşya geliştirme sisteminde başarılı ve başarısızdan ziyade farklı seçeneklerin de bulunabileceği ihtimali düşünülmektedir.


32) Achievement (Başarım) sistemi hakkında
Başarım sistemi oyunda Pay to win’i dolaylı yoldan engelleyen unsurlardan biridir. Oyuncular elde ettikleri başarılarla ve oyunda zaman geçirdikçe yeni oyunculardan farklı bir konuma erişebilir, güçlendirmeler veya bonuslar elde edebilir. Başarımlar oldukça detaylı olacaktır. Yine oyun içinde oyuncuların her bir yaratığın kartlarını elde ederek albüm oluşturabileceği ve albümü tamamladığında farklı bir bonus elde edebileceği sistem de düşünülmektedir. Her yaratık (bosslar dahil) kendi kartını çok düşük bir ihtimalle düşürebilecek.


33) Sezon sistemi hakkında
Sezon ödüllerinin iki gruptan oluşması planlanıyor: Season pass sahibi olmayanların elde edeceği ödüller ve season pass sahibi oyuncuların elde edeceği ödüller. Season pass ödülleri içerisinde oyun içi mağazada satılan bazı ürünler de bulunacak. Bunun haricinde sezonların belirli temaları olabilecek ve bu temalara uygun özel -exclusive- (oyun içinde bulunmayan) ödüller verilebilecek. Sezon sistemi resmi sürümle birlikte hemen aktif olmayabilir ancak kısa sürede oyuna dahil edilmesi planlanmaktadır.


34) Yeni ırk veya sınıf eklenecek mi?
İlk yıl önemli birçok geliştirme, iyileştirme sağlandıktan sonra yeni ırk ve sınıfların çalışmalarına başlanabilecek. Tabii bu genişleme paketleri 1-2 yıl süren çalışmaları gerektirebilir, bunu göz ardı etmeyiniz.


35) Petler hakkında
Petlerde eşya toplamanın yanı sıra skin değiştirebilme, kostüm giyebilme, max birkaç adet eşya kullanabilme (tasma, küpe vb) gibi özellikler bulunabilir. Yine yalnızca petlerin savaşabileceği bir etkinlik de getirilebilir.


36) Binekler hakkında
Bineklerde seyahatin yanı sıra skin değiştirebilme, bir veya birkaç yetenek ile varyasyon sağlama gibi özellikler bulunabilir. Bineklerin hızları türüne göre değişkenlik gösterecektir.


37) Mağaza sistemi hakkında
Oyun içi mağazada savaş alanlarında sizi diğer oyunculardan üstün kılacak özelliklere sahip bir eşyanın satılması planlanmamaktadır. Maksimum %1-2 bonus içeren kozmetik ürünleri bulunabilir (bu konu henüz net değil). Satılan ürünler ruh-bağı olacak yani başka bir oyuncuya transfer edilemeyecek veya tekrar satışı sağlanamayacaktır (ırk ve isim değiştirme eşyaları gibi eşyaların trade edilmesinde herhangi bir sakınca görülmemiştir, bu şekilde çok az talep edilen ve satışından gelir elde edilemeyecek ürünlerde takas işlemine izin verilebilir)


38) Afk bot olacak mı?
Afk bot uygulaması planlarımız arasında değildir. İlerleyen aşamalarda eğer çok fazla ihtiyaç olursa bunu uygun bir şekilde hiçbir oyuncuyu üzmeyecek şartlarla oyuna entegre edebileceğimiz ihtimali de saklıdır.


39) Oyun içindeki görevlerle son seviyeye ulaşabilecek miyiz?
Görevlerle son seviyelere yakın bir seviyeye ulaşabileceksiniz. Ana ve yan görevlerin dışında günlük, sezonluk görevler, zindan görevleri, klan görevleri veya ırk görevleri bulunabilecek.


40) P2W engellemek adına atılan adımlar nelerdir?
Mağazada satılan ürünlerde savaş alanlarında diğer oyunculardan üstün hale gelebileceğiniz özellikler bulunmayacak. Oyuncular mağazada aldıkları eşyaları başka oyunculara hiçbir şekilde aktaramayacaklar. Belirli bir seviyeye yükseltilen yüksek kalite (high-class) ve efsanevi eşyalar ruh bağı olabilecek.


41) Premium olacak mı?
Tek tip premium satışının yapılması ve özelliklerinin çok ayırt edici olmaması planlanmaktadır. İlerleyen aşamalarda daha detaylı bilgi verilecektir.


42) Rift ve Dungeon (zindan) hakkında
Oyunda random solo dungeon, group dungeon ve riftler bulunabilecek. Yine günlük katılabileceğiniz zindanlar ile sürekli açık olan zindanlar olacak. İlerleyen aşamalarda daha detaylı bilgi verilecektir.


43) 3. Parti yazılımlar serbest mi?
3. parti yazılım kullandığı tespit edilen kullanıcıların oyuna erişimleri sınırsız süre engellenecektir.


44) Donanımsal makrolar hakkında
Özellikle PVP haritalarında ve etkinliklerde, kısacası diğer oyunculara üstünlük sağlayacağınız alanlarda makronun kullanımı yasaktır. Donanımsal makroların tespiti de yöneticilerimizin manuel yapacakları işlemler ile mümkündür. En önemlisi, makro birçok alanda işlevsizleştirilmeye çalışılacak ve böylece makroya talep minimuma indirilecektir. Buna örnek olarak; bazı yeteneklerde bir insanın basabileceği hızın üstünde bir hızda basmaya müsaade etmeyecek şekilde (Spam’lenen yeteneklere) belirli bir cooldown (yeteneğin tekrar kullanılabilmesi için gereken süre) getirilmiştir.


45) Rün sistemi hakkında
Şu an için sadece silahlara entegre ederek varyasyonu arttırabileceğiniz çeşitli rünler bulunabilecek. Bu rünleri geliştirerek daha güçlü ve farklı özelliklere sahip silahlar elde edebileceksiniz. Diğer eşyalara da rün ekleyebilme ihtimali saklı bulunmaktadır. Rün sistemi resmi açılışla birlikte gelmese dahi kısa süre içerisinde oyuna entegre edilecektir. İlerleyen aşamalarda daha detaylı bilgi verilecektir.


46) Craftbook hakkında
Yaratıklardan elde edilen birçok eşyanın kullanımına yönelik tarifleri içeren bir Craftbook bulunacak. Bu craftbook üzerindeki tariflere göre birkaç eşyayı birleştirerek farklı eşyalar elde edebileceksiniz. İlerleyen aşamalarda daha detaylı bilgi verilecektir.


47) Crafting ve Life Skill hakkında
Crafting ve Life Skill uygulamaları çok kapsamlı çalışmalar gerektirmektedir. Oyunun açılışını daha fazla geciktirmemek adına Balıkçılık, Madencilik, Terzilik, Kasaplık, Odunculuk gibi uygulamalar ileride eklenebilme ihtimali ile saklı bulunmaktadır.


48) Sınıflar arasındaki denge nasıl sağlanacak?
Sınıflar arasındaki denge gerçek oyuncuların testiyle alfa, beta gibi aşamalardan sonra daha iyi sağlanabilecek ve özellikle ilk yıl sınıf dengelemeleri adına düzenlemeler yapılabilecektir. Sonrasında oturan düzeni çok bozmamak adına ciddi sorunlar olmadıkça dengelere müdahale edilmeyecektir. Aynı dengeleme durumu yeni eklenecek ırk ve sınıflardan sonra da geçerli olacaktır.


49) Oyunun hikayesinin devamı gelecek mi?
Oyunun hikayesine geliştirilen kapsamlı ek paketlerle birlikte (yeni ırk gibi) eklemeler yapılacak ve hikaye örgüsü genişletilecektir.


50) Karakter ve yetenek animasyonları hakkında
Karakter animasyonları için nihai olması açısından stüdyo çalışması yapılması planlanmaktadır. Bu çalışmalar ise büyük ihtimalle resmi sürümden sonra gerçekleştirilecektir. Firmanın sahip olacağı zamana göre daha erken de çalışma yapma ihtimali saklıdır.


51) Karakter ve yaratık modellemeleri değişecek mi?
Birçok karakter modeli yeniden tasarlandı. Yaratıkların, petlerin veya bineklerin ise modellemeleri zamanla tekrar ele alınarak iyileştirilecek.


52) Hileye karşı nasıl mücadele edilecek?
Hilelere karşı anti-cheat korumasının yanı sıra kendi ek güvenlik yazılımımız, uygulamalarımız ve manuel müdahalelerimiz ile hilenin minimuma indirilerek anında cezalandırıldığı bir sistem kurmayı hedefliyoruz.


53) Savaş alanında kazandığımız puanlar harcanabilecek mi?
Savaş alanında veya etkinliklerde elde edilen savaş puanları klanda, etkinliklerde veya bazı NPC’lerde kullanılabilecektir.


54) Ruh bağı (Soul bound) hakkında
Ruh bağı bulunan eşya karakterinizin ruhuna bağlı olacak ve başka oyuncuya transfer edilemeyecektir. Ruh bağını açabileceğiniz eşyalar ise çok kısıtlı da olsa etkinlikler, sezonlar veya bosslardan elde edilebilecektir. Ruh-bağı açan eşyalar da yine kullanıcıya bağlı olacak, başka oyunculara aktarılamayacaktır.


55) Roll sistemi (eşya dağıtım) hakkında
Roll sistemi ile parti içerisindeki eşyaların dağıtımı ayarlanabilecek. İlerleyen aşamalarda detaylı bilgi verilecektir.


56) Dps meter (saniye başına hasar sayacı) hakkında
Dps Meter ile parti içerisinde her bir oyuncunun ne kadar hasar vurduğunu, ne kadar iyileştirme yaptığını görebileceksiniz. Ayrıca “Ayarlar” menüsünden aktif etmeniz halinde karakterinizin üzerinde verdiğiniz hasarları gösteren sayılar çıkabilecek.


57) Kaç server açmayı düşünüyorsunuz?
Oyuncu sayısına göre değişebilecektir. Her bir sunucunun 15 veya 20 bin kapasiteli olması öngörülmektedir.


58) Türkiye dışındaki oyuncular da oynayabilecek mi? Ping durumları nasıl olacak?
Yurtdışındaki oyuncularımız da oyuna erişebilecek. Ping durumları yapılan testlere göre şu an tatmin edici düzeydedir. Yaşanabilecek olumsuz durumlarda gerekli aksiyonlar alınacaktır.


59) Yabancılar için mağazada kur farkı olacak mı?
Her ülkenin kendi kurunun bulunacağı, mağazadan kendi kuruna göre satın alım yapacağı bir sistem düşünülmektedir. İlerleyen aşamalarda detaylı bilgi verilecektir.


60) Oyun içi mağazada satılması düşünülen eşyalar
Kozmetik (skin, efekt vb) ağırlıklı olmak üzere, karakter ismi değiştirme, karakter görünüşü değiştirme, ırk değiştirme, diğer sınıfları öldürmeyecek şekilde sadece solo oyuncuların faydalanabilmesi için bir takım parşömenler (scroll), premium, petler, binekler, emojiler ve daha birçok şey satılabilecektir. Mağaza çalışması henüz yapılmadığından ilerleyen aşamalarda bu konuda daha net bilgiler aktarılabilecektir.


61) Fiziksel ürün mağazanız olacak mı?
Rise Online World ürünlerinin satıldığı fiziksel ürün mağazamız da ilk yıl içerisinde açılacaktır.


62) Rise Online World müzikleri hakkında
Rise Online World müziklerinin bestecisi Yetkin Taşkın’dır. Şu anki müzikler dijital ortamda hazırlanmıştır. İlerleyen aşamalarda müziklerin bir kısmı için stüdyo çalışması yapılacaktır. Yine resmi sürümden sonra firma gelir elde ettikçe daha kapsamlı müzik çalışmaları da yapılabilecektir.


63) Rise Online World videoları hakkında
Bu zamana kadar yapılan videoların tamamı oyun içi görüntülerden oluşmaktadır. Daha etkili videolar için CGI destekli videolar yapılması gerekmektedir. CGI videolar ise çok fazla zaman alan, ciddi ekipler ve finansman isteyen çalışmalardır. Bugüne kadar kısıtlı süre ve imkanlarla tatmin edici düzeyde videolar oluşturulmuştur. İlerleyen aşamalarda daha kapsamlı çalışmalar yapılabilecektir.


64) Silahlarda efekt olacak mı?
Silahlarda belirli bir seviyeden sonra yanma/parlama efekti olacak, ayrıca kozmetik olarak mağazadan satın alabileceğiniz efektler bulunacaktır.


65) Yaratıklarda (özellikle bosslar) farklı mekanikler olacak mı?
Yaratıklarda -özellikle bosslarda- farklı mekanikler olabilecek; bosslar farklı sağlık puanlarında farklı saldırılar yapabilecek, savunmaya geçebilecek veya aksiyon sergileyebilecektir.


66) Etkinlikler hakkında
Oyuncuların sıkılmayacağı ve sadece etkinliklere katılarak dahi vakit geçirebileceği bir sistem oluşturulmaya çalışılacaktır. İlk yıl sonunda etkinlik sayısı 10 adetten fazla olacaktır.


67) Sıralamalar (Rankings) hakkında
Rekabetin oyuncuların oynama isteğini ve alacakları oyun keyfini büyük ölçüde etkilediğini düşünüyoruz. Bu yüzden birçok alanda oyuncuların mücadele içerisine gireceği sıralamalar ve ödüller olabilecek. Ödüllü turnuvalar düzenlenecektir.


68) Alfa ön gösterimdeki gibi resmi sürümde de rakibin sağlık puanı görünecek mi?
Rakip seçildiğinde sağlık puanı görünmeyecektir ancak sağlık yüzdesi eklenebilir. Rakibin sahip olduğu buff veya debuff’lar rakip seçildiğinde görülebilecek.


69) Seçili yaratığın seviyesini görebilecek miyiz?
Evet, seçilen yaratıklarda yaratığın seviyesi, zorluk seviyesi görülecektir.


70) Rakibi inceleme (Player inspect) olacak mı?
Büyük ihtimalle eklenecek ama yine de ankete sunabiliriz.


71) Efsanevi eşyalar, set eşyalar olacak mı?
Bonus özelliklere sahip set eşyaları ve efsanevi eşyalar olabilecek. Bu setler sadece zırhlardan değil, silah-takı-zırh kombinasyonları ile de bulunabilecek. Her efsanevi eşyanın kısa açıklama veya hikayesi bulunabilecek.


72) Günde birkaç saat ayırabileceğim, yarıştan kopar mıyım?
Günlük görevler ve diğer aktivitelerle günde birkaç saat ayırarak da yarışa dahil olabileceksiniz. Tabii zamanı etkili kullanmak da önemli olacak. Diğer yandan oyuna çok zaman ayıran oyuncu, daha az vakit ayıran oyuncudan tabii olarak daha fazla şey elde edebilecek.


73) Solo oyuncu kendine yer bulabilecek mi?
Solo oyuncuların da grup oyunculara karşı ezilmeyeceği bir sistem kullanmayı hedefliyoruz ancak gerçek hayatta olduğu gibi oyunda da toplu hareket eden daima bir adım önde olacaktır.


74) Arcane Mage hakkında
Büyücü sınıfının alt sınıfı olarak geliştirilmesi devam etmektedir. İlerleyen aşamalarda tanıtımı yapılacaktır.


75) Yeni video gelecek mi?
Alfadan sonra yeni videolar artık tanıtımı yapılacak eklentilerle birlikte gelecektir. Bu eklentiler: büyük değişimler, etkinlik tanıtımı, yeni ırk, yeni sınıf, yeni özellikler gibi şeyleri içermektedir.


76) Klan savaşları olacak mı?
Şu an için Glory of the Kingdom arenası klan savaşları için düşünülmektedir. İlerleyen aşamalarda daha farklı uygulamaların eklenebilme ihtimali saklıdır.


77) Krallık sistemi var mı?
Şu an için herhangi bir krallık sistemi çalışması bulunmuyor ancak oyunculardan bu yönde talepler geliyor. Bu konuda çok farklı fikirleriniz varsa bize iletebilirsiniz. Sadece krallık gibi düşünmeyin, buna benzer yapıda -yaratıcı- her fikre açığız. Yine krallık sisteminin olup olmaması yönünde bir anket çalışması da yapılabilir.


78) Protean ve Lunaskar ırkı arasında geçen büyük savaşlar olacak mı?
Her iki ırkın savaşabileceği bir savaş haritası olacak. Hikayede geçen büyük savaş karanlık vadi adı verilen bir alanda gerçekleşmişti. Bu yüzden her iki ırkın savaşabileceği savaş haritasının adı Dark Valley’dir ve %95 kullanıma hazır durumdadır, hatta alfa ön gösterimde de görücüye çıkmıştı. İki ırkın savaşmadan önce toplanabileceği bir alan olabilir, bu alanda güçlü klanların liderleri ırklarına seslenebilir, konuşma yapabilir ve savaşa hazırlayabilecek stratejiler oluşturabilir. Son bahsettiğimin çalışması henüz yok ancak yapılabilir.


79) Sistem gereksinimleri nedir?
Oyunumuz yaklaşık 3,5 GB ram ile çalışmaktadır. 4gb ram ile oyun çalıştırılabilir ancak oyun dışında açık olan uygulamalar ile kullanıcı sorun yaşayabilir. Bugün yüksek ayarlarda birçok oyun 10 GB ram kadar hafıza kullanabilmektedir. Testlerden sonra sistem gereksinimleri revize edilecektir.


80) Alfa testleri kaç gün sürecek?
Alfa testlerinin alınacak sonuçlara göre 7 ile 30 gün arasında sonuçlanması planlanmaktadır.

81) Rise Online çıkış tarihi nedir?
Resmi sürümün 2021 yılı içerisinde piyasaya sürülmesi hedeflenmektedir.

Rise Online Resmi Forum Sayfasından Alıntılanmıştır.
 
Unreal Engine öğrencisi olarak soruyorum ekibe yeni birini almak için ne gibi yeterliliklere ihtiyaç duyuyorsunuz oyun geliştirme projeler açısından
 
Geri
Üst