hocam sen bu tarz 1-99 global yapılardan anlıyor gibisin anlatsana bize bu kadar hard olan kağnı gibi yürüyen 2. köye kadar yürümenin 2 dakika kadar zaman geçtiği bir oyun yapısının yaş kitlesi nedir ? bilgin var mı ben şuan ki dönemde vakit bulup bu tarz oyun yapılarını oynayanların yaş kitlesinin ufak olduğunu düşünüyorum. Veya bu afgan terimi gibi birşey varmış öyle bir şey globallerde de var mı ? Belki de yanlış düşünüyorum. Örneğin global kitlesi mobil dümenciliğine filan atlıyor mu hemen ?
Örneğin şu mt2009 da daha önce nasıl kitle elde etmeyi başardılar nesini sevdiler olayın kök noktası neydi sence. Ve şahsi düşüncem 1k 2k gibi tekel oyuncu rakamları bile şuanki sektörde başarı bence.
Ben bazen oynamak istiyorum ama artık bıkmışlıktan mı yazılımdan mı bilmiyorum ama 2 dakika oyunda duramıyorum.
1) Türkiye için bu tarz aşırı zor sunucu yapılarında oyuncuların yaş kitlesi genel olarak 25 - 45 arasında oluyor. (Nostalji isteği, yeni yapı ve sistemlere adapte sorunları, 25 yaş grubu içinde o yaşlarda yapamadıklarını yapma arzusu o havalı insanlardan biri olma isteği diyebiliriz.)
2) Küreselde yaş grubu daha genç olabiliyor, onlar basit ve değer mantığı ile hareket ediyorlar. Bir şeye ne kadar vakit ayırır değer verirsen, uğraştırıcı ve sonu uzak olursa o kadar güzel geliyor. Aşırı zor olduğunda da bu tatmin hissiyatını daha iyi yaşıyorlar. Fakat Mt2009 yapısı anlamında küreselde eşi yok, çünkü aşırı tryhard gerektiriyor. Bir dönem ciddi çevrim içi kullanıcıya sahipti, bu Elveron'un, Aeldra'nın veya diğerlerinin hayalinin ötesinde bir şeydi çünkü yayıncılara para yedirmeden yaptılar.
Afgan farm denilen şey hepsinde mevcut, Türkiye'de daha çok olmasının sebebi genç nüfustaki işsizlik oranı ve asgari ücreti gelirlerinin ülkemizde çok düşük olması sebebi ile insanlar bu yolla bilgisayar başından para kazanmayı daha kolay buluyorlar. Bir fabrikada çalışsa günde 10 - 12 saati gidecek 28.000 lira alacak günde 1 saat oynadığı bilgisayar ve 12 saat yaşadığı için ev için internet, elektrik şu bu faturalar derken neredeyse o kadar para ödeyecek. Bunun yerine oyun oynarken para kazanırım mentali aşırı yaygın, ki bence haklılar... Yabancılardaki afgan farm dediğimiz şey tamamen hile ile dönüyor, lalaker gibi hile yapımcıları ile konuşursan en fazla satış yaptığı kişilerin avrupadaki oyuncular olduğunu öğreneceksin. Bu kişiler, yan gelir olarak yapıp bunu meslek olarak edinmiyorlar.
Türkiye'de bunu başaran ilk sunucu Metin2 Remastered'tı benim fikrimci öyle en azından, şu anda Kuzey, Tarantin ve Waryong(Çokta nostaljik değil gibime geliyor.) bu işi iyi götürüyor. Tarantin'in arkasında, zengin bir adam fonluyor(yazılımcı muhtemelen hiç tanınmamış sonradan yetme) ama asıl mesele Kuzey2 ben bu sunucunun hiçbir şekilde legal kazanç elde ettiğini düşünmüyorum. YouTube'daki bölüm başı ücreti minimum 5'den başlayıp 30'a kadar giden herkes ile rahatlıkla yüzlerce bölüm anlaşabiliyor. 1-99 sunucudan bu kadar para kazanılıyorsa ve bahsettiğimiz sunucuda o kadar çevrimiçi kullanıcı olmadığını oyuna giren her oyun açmış olan kişi anlar... Saltanat veya MMOMt2 gibi kökeni eskiye dayanan oyunların güncelde oyun açıpta ne kadar kazanacağını sizler düşünün böyle bir gelir olsalardı her iki sunucuda her birkaç ayda bir sunucu açar oyuncuları eski sunucularına taşıyıp para basmaya devam ederdi. 1-99 bir haftada 10 sunucu açılıyor, 9'unu ikinci hafta unutuyoruz. Ciddi yatırım ve reklam gücü olmadığı sürece gereksiz bir oyun yapısı olarak düşünüyorum.