Metin2 Sıfırdan Altyapı Filesi Güncelleme Rehberi - 2025

Whistle

Ruhsuz :/
Kurucu
Geliştirici
Yardımsever Üye
Ticaret Puanı
2
5 sene önce sıfırdan files oluşturmayı anlattığım şu serinin üzerinden baya bi zaman geçti. Bu kadar zaman geçmesinin üzerinden hala aktif bir şekilde ziyaret edildiği için bende tekrardan güncel hale getirmek istiyorum. Devamlılığı korumak adına bunların nasıl yapılacağını yine videolu rehber olarak anlatmaya karar verdim. Böylelikle bu dosyaları kullanmak isteyenler için güncel hali olacak. Ayrıca bu filesi veya farklı bir filesi güncellemek isteyenler için güncel rehber kaynağı olacak. Bu rehberi hazırlamadan önce çalışmalarımı anlattığım geliştirme günlüğünü okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Bilgisayara kurmanız gereken programlar​

Notepad++:

FTP bağlantısı için şunlardan birisini tercih edebilirsiniz.
Filezilla:
WinSCP ::

Veritabanına bağlanmak için birisini tercih edebilirsiniz;
Navicat:
Mysql Workbench:

Visual Studio 2026: (c++ game development paketi ile kurulacak.)

Freebsd kurmak için sanallaştırma programı. İstediğinizi tercih edebilirsiniz;
Virtualbox:
VMware Workstation:

İndirmeniz gereken dosyalar​

- MMO Tutkunları Altyapı Server Files (2021 hali)
ServerSource:
Client Source:
Client Pack:
Server Files:

- Client
Not: 9. bölüm yayınlandığında linkler aktif edilecektir.
Mega
Burayı görüntülemek için üye girişi yapmalı veya kayıt olmalısınız.

Mediafire

Tarama sonuçları;
Client_2025_mmotutkunlari arşiv dosyası tarama sonuçları.webp

Pack dosyalarını arşivlemek için şu programı indirin;

- Freebsd 14.3 i386

Rehber boyunca indirmeniz gereken başka dosyalar da olacak. Onları ilgili bölümünde göstereceğim. Ön hazırlık için indirmeniz gereken dosya ve program listesi bu şekildedir.

Bölümler;

Planlanan bölüm listesi
  1. Giriş, Bu rehberin amacı
  2. Freebsd 14 kurulumu, paketlerin kurulumu, mysql 8 kurulumu
  3. Server source ek kütüphanelerin hazırlanması (extern)
    • - boost 1.73.0 -> 1.89.0
    • - DevIL 1.7.8 -> 1.8.0
    • - cryptopp 8.2.0 -> cryptopp 8.9.0
    • - lzo 2-10 (hala guncel)
  4. Server source c++23 yükseltme ve gcc15 derlemek
  5. Server filesi kurulumu
  6. Client source ek kütüphanelerin hazırlanması (extern)
    • - boost 1.73.0 -> 1.89.0
    • - cryptopp 8.2.0 -> cryptopp 8.9.0
    • - libjpeg-9d -> libjpeg-turbo-3-1-2
    • - lzo 2-10 (hala guncel)
    • - speedtree 1.6.0
  7. Client source ek kütüphane hazırlama - 2
    1. - DevIL 1.8.0 (sıfırdan derleme)
  8. Client source ek kütüphane hazırlama - 3
    1. - Python 2.7.3 -> Python 2.7.18 (python kütüphanesini tekrardan derleme)
  9. Client Source derleme ve oyuna giriş
  10. Client source c++23 yükseltme (ek bölüm)

Windows'ta Server Filesi Çalıştırmak
  1. Giriş, bu rehberin amacı
  2. Server source ek kütüphanelerin windows için hazırlanması (extern)
    • boost 1.89.0, lzo2-10 ve devil 1.8.0 (client için zaten hazırlanmıştı, bunları alıp kullanacağız)
    • mysql 5.7.44 (mysq 8.0 windows için 32bit derlenmediğinden ötürü 5.7.44 kullanacağız)
  3. Windows için server source derleme
  4. Server files shell scriptlerinin batch için tekrardan yazılması
  5. Server filesi windowsta çalıştırma ve oyuna giriş

Son düzenleme:
Yaklaşıyor gelmekte olannn

Videolu rehber hazırlamayı unutmuşum, paslanmışım resmen. Bazı bölümleri tekrar tekrar çektim. Birazdan 4. bölümü kaydedeceğim. Birkaç gün içerisinde videoları editledikten sonra hazır olan tüm bölümleri aynı anda yayınlayıp konuya dahil edeceğim. Yorumlarınız için teşekkür ederim

Yorumlarınız için teşekkür ederim. İlk 5 bölümün kaydı bitti. İlk 3 bölüm yayınlandı. 4. ve 5. bölümü düzenliyorum. Eskiden videoları ham haliyle atardım çünkü o zaman bilgisayarım video düzenleme programlarını yavaş çalıştırırdı ve çıktı dengesiz olurdu. Bu sefer yazılım işlerini yaptığım bilgisayarda düzenlemeleri yapıyorum ve videonun akıcı olmasını istediğim için dosya açtığım veya herhangi bir şey yazdığım zaman ağır ve aralıklı konuştuğum yerlerdeki boşlukları ya hızlandırıyorum ya da direkt kırpıyorum. Ayrıca build gibi fazla vakit alan yerlerde direkt atlamak yerine hızlandırarak tüm o süreci izleyicinin hızlı bir şekilde görmesini de sağlıyorum. Bu şekilde daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Vakit alıyor ancak uğraşa değiyor. İzlemeyen varsa ilk 3 bölümü izleyip düşüncesini yazabilir (y)

Bu işlere ilk başladıgımda item_proto düzenleme videosunu indirmiştim izleyip yapıyordum, yıllar çabuk geçiyor :)

Bu işlere ilk başladıgımda item_proto düzenleme videosunu indirmiştim izleyip yapıyordum, yıllar çabuk geçiyor :)
Yeni videoları kaydederken geçmiş dönemler aklıma geldi. O dönemler yapay zeka araçları daha yoktu. Ayrıca kaynak çok azdı. Aradan geçen süre boyunca her şey o kadar değişti ki. Eski günler aklıma geldikçe nostalji sebebi ile duygulandığım oluyor. Geçmişten günümüze ışık tutan bu tarz yorumlar o kadar kıymetli ki :giggle:

5. bölümü yayına aldım. Server files kısmında yapılacaklar bitti. Geriye Client'i ve Client'in kütüphanelerini güncellemeyi anlatacağım bölümler kaldı. Eğer enerjim yeterse, bu rehber serisi bittikten sonra kısa bir tane daha rehber serisi gelecek.

5. bölümü yayına aldım. Server files kısmında yapılacaklar bitti. Geriye Client'i ve Client'in kütüphanelerini güncellemeyi anlatacağım bölümler kaldı. Eğer enerjim yeterse, bu rehber serisi bittikten sonra kısa bir tane daha rehber serisi gelecek.
Üstadddd o enerji yetmeli kendine gel adresini atda özelden yemek sepetinden falan birşeyler söyliyim tatlı matlı :D

Geri