Kafama Göre Files Günlüğü

• Konuyu açan Konuyu açan Arkhe Arete
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 11
  • Gösterim Gösterim 250

Arkhe Arete

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
Piyasada artık konunun files kalitesi değil, reklam bütçesi ve pazarlama yarışına döndüğünün herkes farkında. Bu yüzden kitlelerin ne istediğini ya da neyi sevdiğini analiz etmeyi bir kenara bıraktım.

Bu projede kimseyi memnun etme kaygım yok; tamamen kendi zevkime ve kendi kurallarıma göre bir şey geliştiriyorum. Günün sonunda birileri oynar ya da oynamaz, asıl amacım üretim sürecinden keyif almak.

Bu süreçte altyapı olarak MartySama v5.9 dosyalarını kullanıyor olucam.

Proje Bilgileri & Teknik Altyapı:
Genişlet Daralt Kopyala
İstemci Derleyicisi: Visual Studio 2026 (MSVC v145)

Sunucu Derleyicisi: Clang 20

Veritabanı: MariaDB 12.3

Mimari: Client & Server (64-bit)

Grafik Motoru: DirectX 9Ex (D3D9Ex)

✅ Yapılan İlk Güncellemeler

• [x] Client tarafı Visual Studio 2026 (MSVC v145) ile derlenecek şekilde yapılandırıldı.
  • [x] Server tarafında Clang 20 derleyicisine geçiş sağlandı.
  • [x] Server ve Client tarafları tamamen 64-bit mimariye taşındı.
  • [x] DirectX 9Ex (Direct3D 9Ex) geçişi yapıldı.
Ekran görüntüsü 2026-08-21 141655.webp

çok haklısın dostum artık sunucular önemli değil hangi yayıncı girmiş hangisi video çekmiş itemcide reklamı varmı yokmu tek konuşulan konu bu şimdiden eline sağlık

çok haklısın dostum artık sunucular önemli değil hangi yayıncı girmiş hangisi video çekmiş itemcide reklamı varmı yokmu tek konuşulan konu bu şimdiden eline sağlık
tam olarak öyle değil, elveron rubinum aeldra, bunların hiç birine tonla para alan yayıncılar girmedi, hiç biri milyon lira ads e harcamadı, sunucunun kalitesi teknik olarak olduğu konum değil game design

türk sunucularında game design’i iyi dediğiniz bir server var mı? benim gördüğüm kadarı ile yok

istediğin kadar optimizasyon yap, 64 bit e geçir (ki rubinum 64 bit client derlemesine rağmen dağıtmıyor) dx 11 12 yap, sunucuyu optimize et, düzgün bir oyun yapısı olmadığı sürece oyuncu gözünde bir değeri yok, biraz en iyi geliştirici benim diyenlerin mental mastürbasyonu bu başka bir şey değil

tam olarak öyle değil, elveron rubinum aeldra, bunların hiç birine tonla para alan yayıncılar girmedi, hiç biri milyon lira ads e harcamadı, sunucunun kalitesi teknik olarak olduğu konum değil game design

türk sunucularında game design’i iyi dediğiniz bir server var mı? benim gördüğüm kadarı ile yok

istediğin kadar optimizasyon yap, 64 bit e geçir (ki rubinum 64 bit client derlemesine rağmen dağıtmıyor) dx 11 12 yap, sunucuyu optimize et, düzgün bir oyun yapısı olmadığı sürece oyuncu gözünde bir değeri yok, biraz en iyi geliştirici benim diyenlerin mental mastürbasyonu bu başka bir şey değil
Bahsettiğin sunucular hem global hemde çok uç örnekler bu sunucuların arkasında ki kişi yada ekiplerin tecrübesi ve profesyonelliğine söylenecek bir şey zaten yok fakat game design denen şeyde iyi olsalar bile zaten onlar bir marka kötü bir oyun yapısıda kursalar tutacağı çok bariz ama Türkiyemizde bunun böyle olduğunu düşünmüyorum xxx sunucu kendi oyununu duyurup üstüne yeni metin2 sunucusunun reklamını yapıp binlerce oyuncu sokabiliyor nerede sorgulayan akıl

Bahsettiğin sunucular hem global hemde çok uç örnekler bu sunucuların arkasında ki kişi yada ekiplerin tecrübesi ve profesyonelliğine söylenecek bir şey zaten yok fakat game design denen şeyde iyi olsalar bile zaten onlar bir marka kötü bir oyun yapısıda kursalar tutacağı çok bariz ama Türkiyemizde bunun böyle olduğunu düşünmüyorum xxx sunucu kendi oyununu duyurup üstüne yeni metin2 sunucusunun reklamını yapıp binlerce oyuncu sokabiliyor nerede sorgulayan akıl
katılmıyorum

kötü oyun yapısı yaptıklarında tutmadı
aeldra 2021-22
rubinum 2020

sadece marka oldukları için tutmuyorlar
baerim, elveron project hard mt2009 eu lirin ve niceleri henüz bu sene çıktı, ekipleri iyi ve tecrübeli olabilir fakat marka değillerdi

bir diğer örnek nihor (jinteia), bambaşka bir oyun = bambaşka bir market

türkler de sadece tr oyunlarını oynamıyorlar bu saydıklarımı oynayan binlerce türk oyuncu var

yani teknik olarak mükemmel olmak %1 anca etki eder

katılmıyorum

kötü oyun yapısı yaptıklarında tutmadı
aeldra 2021-22
rubinum 2020

sadece marka oldukları için tutmuyorlar
baerim, elveron project hard mt2009 eu lirin ve niceleri henüz bu sene çıktı, ekipleri iyi ve tecrübeli olabilir fakat marka değillerdi

bir diğer örnek nihor (jinteia), bambaşka bir oyun = bambaşka bir market

türkler de sadece tr oyunlarını oynamıyorlar bu saydıklarımı oynayan binlerce türk oyuncu var

yani teknik olarak mükemmel olmak %1 anca etki eder
Sunucuların sadece marka oldukları için tutmadığı tezi gerçeği yansıtmıyor.

Birincisi oyun tasarımı görecelidir, Saltanat tarzı seven kitleyle Aeldra veya Rubinum kitlesi bir değil. İkincisi, eski algılarla bugünküler çok farklı bu tezin geçerli olması için o sunucuların yakın zamanda kötü bir files ile açıp tutmaması gerekir ki bunu doğrulayalım.

Son olarak, bahsettiğin tüm sunucular Metin2 ile ilgili gram içerik tüketmediğim ana sosyal medya hesaplarımda bile sürekli reklam olarak karşıma çıkıyorlar. Olay sadece 'kusursuz oyun tasarımı' olsaydı, bu kadar agresif reklama ihtiyaç duymazlardı.

Sunucuların sadece marka oldukları için tutmadığı tezi gerçeği yansıtmıyor.

Birincisi oyun tasarımı görecelidir, Saltanat tarzı seven kitleyle Aeldra veya Rubinum kitlesi bir değil. İkincisi, eski algılarla bugünküler çok farklı bu tezin geçerli olması için o sunucuların yakın zamanda kötü bir files ile açıp tutmaması gerekir ki bunu doğrulayalım.

Son olarak, bahsettiğin tüm sunucular Metin2 ile ilgili gram içerik tüketmediğim ana sosyal medya hesaplarımda bile sürekli reklam olarak karşıma çıkıyorlar. Olay sadece 'kusursuz oyun tasarımı' olsaydı, bu kadar agresif reklama ihtiyaç duymazlardı.
marka oldukları için tuttuğunu söyleyen sensin ben değilim kendi tezini kendin çürütüyorsun

saltanat tarzı ile alakası yok saltanatta kendi kitlesine hitap ediyor game design’i kötü olduğu anlamına gelmiyor

o sunucuların kötü filesla açıp tutmaması? zaten ben de bunu söylüyorum kötü oyun yaparsan tutmaz kötü files derken teknik kısımdan bahsediyorsan rubinumun clienti x86

metin2 ile ilgili gram içerik tüketmesen karşına metin2 reklamı çıkmaz bu kadar agresif reklama ihtiyaç duyan oyun hangisi? rubinum elveron yada baerim’in adste kaç tane reklamını gördün? project hard türkiyeye lehçe reklam vermeden önce de kalabalıktı, mt2009eu lokalizasyon kullanmıyor bile reklamlarında

sana tecrübeye dayalı olarak anlatmaya çalıştım fakat anlamamak için diretiyorsun, kendi inanmak istediğin şekilde devam edebilirsin başarılar

marka oldukları için tuttuğunu söyleyen sensin ben değilim kendi tezini kendin çürütüyorsun

saltanat tarzı ile alakası yok saltanatta kendi kitlesine hitap ediyor game design’i kötü olduğu anlamına gelmiyor

o sunucuların kötü filesla açıp tutmaması? zaten ben de bunu söylüyorum kötü oyun yaparsan tutmaz kötü files derken teknik kısımdan bahsediyorsan rubinumun clienti x86

metin2 ile ilgili gram içerik tüketmesen karşına metin2 reklamı çıkmaz bu kadar agresif reklama ihtiyaç duyan oyun hangisi? rubinum elveron yada baerim’in adste kaç tane reklamını gördün? project hard türkiyeye lehçe reklam vermeden önce de kalabalıktı, mt2009eu lokalizasyon kullanmıyor bile reklamlarında

sana tecrübeye dayalı olarak anlatmaya çalıştım fakat anlamamak için diretiyorsun, kendi inanmak istediğin şekilde devam edebilirsin başarılar
Başından beri bu sunucuların marka gücüyle tuttuğunu savunan zaten benim kendi tezimle çelişen hiçbir şey söylemedim ve hala da aynı şeyi söylüyorum.

Ayrıca Metin2 ile ilgili hiçbir içerik tüketmesen bile karşına Metin2 reklamı çıkabilir. Örneğin benim Google'da bütün reklam kişiselleştirme verilerim kapalı olmasına rağmen karşıma tamamen alakasız kadın iç çamaşırı reklamları bile çıkabiliyor. Bu tamamen reklam verenin bütçesi ve belirlediği hedefleme filtreleriyle alakalı bir durum. Son olarak, mt2009 reklamlarda lokalizasyon kullanmaması ya da X Sunucunun Türkiye'ye reklam vermeden önce kalabalık olması, reklam verdikleri gerçeğini kesinlikle değiştirmiyor.

Ben 2 yıllık pazarlama ön lisans mezunuyum. Metin2 piyasasını ister takip et ister etme, bilgin olsun ya da olmasın pazarlama dediğin şey senin 'reklam verdiler / vermediler' mantığıyla basite indirgeyebileceğin kadar dar bir alan değil. Aksini iddia ediyorsan, bir gün muhteşem bir sunucu açıp sıfır reklamla oyuncu çekerek bunu bana kanıtlayabilirsin ama şimdiden yapamayacağının üstüne bahse girerim. Aylık 100 milyon dinleyicisi olan koskoca dünya çapındaki sanatçılar bile global çapta reklamlar veriyor örneğin Drake'in ICE albümü için kullandığı metotlara bakabilirsin. Ama sen reklamı kafanda sadece ADS - META vb. ibaret görüp öyle filtrelersen, reklam yapmadıklarını düşünmen çok normal tabii.

Geri