Geliştiricilikte yaptığım hataları siz yapmayın

yakamozgelistirici

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
Bunları yaparsanız vazgeçersiniz, temiz alt yapı alıp kendinizi gelişirin. Hazır olan fileslerde beklenmedik warez dosyalar genellikle bug ve hatadan ibaret oluyor.
  • En büyük hatam, çoğunlukla zaten sistemlerin ekli olduğu hazır dosyalar (files) üzerinde çalışmak ve bu dosyaların yapısını anlamadan düzenleme yapmaya çalışmak oldu.
  • Forumlarda paylaşılan eksik, hatalı veya yarım sistemleri eklerken, sistemin gereksinimlerini ve hangi dosyalarla uyumlu olduğunu analiz edemediğim için çalışmamasının sebebini fark edemedim.
  • Sistem eklemekten kaçındım ve sadece hazıra güvenerek ilerlediğim için gerçek kodlama mantığını öğrenemedim.
  • Client–server uyumunu kontrol etmeden dosya değiştirdiğim için paket uyumsuzlukları ve beklenmeyen hatalar yaşadım.
  • Syserr ve hata kayıtlarını düzenli olarak incelemediğim için problemin kaynağını görmezden geldim ve çoğu sorunu rastgele denemelerle çözmeye çalıştım.
  • Python, C++ veya UI kod yapısını tam olarak anlamadan dosyalara müdahale ettiğim için küçük hatalar büyük sorunlara dönüştü.
  • Dosyaları yedeklemeden işlem yaptığım için geri dönüşü olmayan hatalarla karşılaştım ve zaman kaybettim.
  • Eklediğim sistemlerin veri tabanı (SQL) tarafını ihmal ettiğim için tablolar eksik kaldı ve sistemlerin doğru çalışması engellendi.
  • Kaynak kodlarla files arasında sürüm farklarını önemsemediğim için uyumsuzluklar ortaya çıktı ve uzun süre sebebini bulamadım.
  • Öğrenme yerine kısa yoldan çözüm aradığım için gerçek anlamda geliştirici mantığını oturtamadım

Konu ve içeriği çok güzel olmuş doğrusu.
Öncelikle Merhabalar. Edindiğin tecrübeler çok güzel. Zamanında bende öyle uğraşmak istemediğimden direk hazır fileslerle geliştirmeye devam ettim. Çok fazla bug ve sorunla karşılaşınca sürekli bir altyapıya dönüyordum. Buda bana haliyle zaman ve yaptığım işte sıkılma bunalma yaşatıyordu. Şuan mesela bir files yapacağım zaman direk altyapıdan başlıyorum. Ekleyeceğim ne varsa ekleyip geçiyorum. Eklerken ilk başlarda daha bu işlere yeni başladığım sıralarda kodları okumadan hızlıca ctrl+ c, ctrl + v yapıp kendimi kod öğrenmek yerine daha çok zaman kazanmak için hızlandırıyordum. Ama bana 0 bilgi kalıyordu. Sorunlar desen bi süre sonra çığ oluyor, dosyalar nerdeyse çöp oluyordu. Ama kod bilgim olduğu için bi süre sonra dedimki lan ben bunları ekliyorumda bunu nasıl kodlamış adam. Nereye ne eklemiş diye merak etmeye başladım. Araştırdıkça kod bütünlüğünü tamamladıkça hatalı diye eklemediğim sildiğim dosyaların aslında benim hatam olduğundan ekleyemediğimi ve hızlı yapıcam diye ya da okumadan ctrl +c mantığıyla gittiğimden hep yedeğe dönmüşüm yedek olmayan dosyalarımı silip farklı projelere geçtiğimi farkettim. Şuan mesela c++ öğreniyorum hala, mesela bir kod eklerken bunun devamı nerde diye takip ediyorum. Orada kullanılan terim neyse araştırıyorum. Mesela unordered_map ne işe yarar. En basitinden void tanımlı fonksiyon yazmış ama neden void ben bunu int yapsam ne olur gibi. Mesela oyunda geçen text yazıları chat fonksiyonları neden notice yazmış ya da oyunda ne yaparsam ben bu yazıyı görebilirim. Ya da paketlerdeki GC ve GG veya CG neden yazılmış. Eminim sistemlerde paket tanımlamaları var bunlar neden GC veya neden CG, GG olarak yazılmış bu işlerle uğraşan çoğu arkadaşım bilmiyor. Bunları araştıra araştıra kafamda yapısı oturdu iyice. Bir de hep şuna inandım ne kadar zorlanırsan zorlan ilk files geliştiriyosan direk krazy.tgz dosyalarını geliştirmen lazım. Çünkü gelişmesi gereken güncellenmesi gereken silinmesi ve çözülmesi gereken bug sorun ne kadar çok olduğunu biliyorum. Bunları çözerken geliştirirken emin olun devasa tecrübe ve akıl öğreniyosun. Bilgi öğreniyorsun. Mesela c++ derslerim bitmeye yakın direk krazy.tgz'den başlayıp kendime güzel bir altyapı yapmayı düşünüyorum. Şuanda yaparım istesem yapısını biliyorum ama paylaşılan rehberleri vs. takip ederek yapıyorum. Elbette kendimde bir şeyler katıyorum ama tam anlamıyla developer değilim. Bu işlerde zaten böyle olur araştırırsan öğrenirsen ya da denersen aklında kalır unutmazsın kendini geliştirirsin. Yoksa zaten her sistemin konu anlatımı içinde mevcut onları eklediğin zaman kendini developer zannedersin ama günün sonunda bir sorunla karşılaştığında motivasyonun mutluluğun ya da hevesin neyse kursağında kalır. Çünkü developer olmadığını ya da geliştirici olmadığını acı bi gerçekle öğrenirsin. Son olarak tavsiyem, bu işleri gerçekten öğrenmek istiyorsanız, bilmiyorsanız da soru cevaplara katılmaya çalışın ya da kendinize bir files geliştirin ama mümkünse düzenlenmemiş ham dosyalar olsun. Yaparken de, zaman kazanıcam diye crtl + c mantığından uzaklaşıp ben bu kodları ekledim ama ne işe yarıyor nerden çağrılıyor gibisinden araştırın biraz sıkıcı olabilir ama sizi çok hızlandıracaktır. Bodoslama yazdım içimden geçen ya da benimde bu serüvende yaşadığım zorluklardan veya birazcık kendimden bahsetmek istedim umarım bir işe yarar. Belki birinin aklında bir fikir aydınlanır. Konu için teşekkürler. Konuya cevap yazılırsa zevkle okuyacağım. Malum öğrenmenin yaşı yok. Daha çok şey öğrenicez.

bende bu işlerde yeniyim fakat eski whistle videolarını izleyip yyeni altyapı yapmak zor çünkü ordaki programların görüntüsü bile farklı kaç sene geçmiş aradan yeni seriden başlayıp yapmaya çalışıncada hızlı hızlı hiçbirşey anlamadan yapıyorum oordada basit bi anlatım olmadığından nedenini bilmediğim hatalarla karşılaşıyorum ne eskide bize göre ne yenileri yapabiliyoum öyle forumda mal gibi kaldım ayrıca bu işlerin daha düzenli güncel tertipli paylaşılmasından yanayım

buraya yeni gelen ve aklındaki filesi yapmaya çalışan biri için forum terimler sadece forum kültürü olan ve bunun içinde uzun zamanlar harcayan kişiler için uygun. eğitici videoların yeterince desteklenmediğini güncellenmediğini düşünüyorum ayrıca forum kültürü bu işler için çok yavaş whatsap kanallarından ücretli ünitelerden ders alıp hızlı destek alabiliriz bi sorun olduğunda forumlarda bu iş aşırı yavaş ilerliyor

bu yüzden görüşlerimi dikkate alırsanız herkez için güzel olur amacım çok fazla eklentili bir oyun değil sadece 1 99 stabil bir sorunsuz orjinal bir oyun açmak

Geri