Soru Sunucu açma hk.

• Konuyu açan Konuyu açan CppOgrencem
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 9
  • Gösterim Gösterim 146
Herhangi bir konuda danışmak istediğiniz soru varsa bu öneki seçebilirsiniz.

CppOgrencem

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
Selamlar,
Biliyorsunuz ki bu oyunun kaynak kodları (Client, Server, ui script) 10 yıldan uzun süredir sızdırılmış durumda. Forumlarda orada burada bir sürü fix paylaşılmış olsa da hâlâ çok fazla bug ve ele alınmamış hata olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sunucu açma işini ben çok marifetli ve meşakkatli bir iş olarak görüyorum. Merak ettiğim şey, bu insanlar nelerine güvenip de bu işe kalkışabiliyorlar?
Ben zannetmiyorum bu sunucularda çalışan geliştirici'nin/lerin baştan sona tüm kaynak kodu okuduklarını. Çünkü ufak sunucularda da örneğin item duplicate bug'ları görmedim hiç.
Gerçi o bahsettiğim fixler arasında ilgili olanlar vardır belki, bilmiyorum.
Okuduğunuz için teşekkürler, bazı soruları yazarken kafamda kendimce cevabını buldum ama yine de konuşulmasını istediğim bir konu, merak ediyorum yanıtları.

Birincisi para ikincisi elindeki dosyaların sağlam olduğunu bilmek
O zaman cevap; "denemeden bilemezsin. paran varsa ve dosyalarına güveniyorsan açarsın, hatalar çıkabilir çözdükçe daha çok güvenirsin" oluyor, dimi?

Bu da başka bir soru çıkarıyor ortaya; mümkün olan en düşük maliyetle nasıl test edersin bu dosyaları?
Bunu başka bir konu olarak açabilirim belki.

100-200 kişilik oyuncu kapasitesi ile test serveri açmak mantıklı olabilir. Böylelikle testini yapmış olursun ve zararın fazla olmaz. Ancak şunu da unutmamak gerek aktif bir sunucuya atıyorum 2k kişi varsa test serverinde olmayacak sorun bunda olabilir. CH'ler düştüğünde otomatik açılması, düşme olduğunda corelerin bir yere kaydedilmesi daha sonra sorunu çözmeniz için fırsat olabilir. Açıkçası proje için vereceğiniz para önemli değilse sorun yok ancak önemli ise sorunlar çıktığında anında müdahale edecek bilgiye sahip olmak gerektiğini düşünüyorum. Ya da ekibinizde bilgili kişilere yer verilebilir.

Açıkçası ben ch ve pack syserleri temizse ve loglar çok fazla dolmuyorsa güvenip girişebilirim. Benim için önemli olan oyuncunun oyundan düşmemesi ve chlerin düşmemesi. Etkileşimi etkilemeyen problemler ilgi alanıma bile girmez.

Selamlar,
Biliyorsunuz ki bu oyunun kaynak kodları (Client, Server, ui script) 10 yıldan uzun süredir sızdırılmış durumda. Forumlarda orada burada bir sürü fix paylaşılmış olsa da hâlâ çok fazla bug ve ele alınmamış hata olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sunucu açma işini ben çok marifetli ve meşakkatli bir iş olarak görüyorum. Merak ettiğim şey, bu insanlar nelerine güvenip de bu işe kalkışabiliyorlar?
Ben zannetmiyorum bu sunucularda çalışan geliştirici'nin/lerin baştan sona tüm kaynak kodu okuduklarını. Çünkü ufak sunucularda da örneğin item duplicate bug'ları görmedim hiç.
Gerçi o bahsettiğim fixler arasında ilgili olanlar vardır belki, bilmiyorum.
Okuduğunuz için teşekkürler, bazı soruları yazarken kafamda kendimce cevabını buldum ama yine de konuşulmasını istediğim bir konu, merak ediyorum yanıtları.
kendi geliştirdiğim server files ile oyun açtım neredeyse 1-2 küçük hata 0 bug 0 core ve şuan +500 anlık onlinem var bu saatte sysser dahi yok.

Kimse filese güvenipte açmıyor. Elbette sorun ve sıkıntı olacağını biliyor. Önemli olan onu hızlı şekilde fixleyip düzeltebilmek. Aslında filese değil kendilerine ve ekibe güveniyorlar.
Birde genelde ilk açılış wslik olur 98 99, 104 105, 119 120 .... gibi wslikte hem sistemler ve files test edilir hemde bug vs varmı, açık varmı. Sunucu online durumdayken top değerleri nasıl gibi kontroller yapılır. Baktın sıkıntı yok sonra diğer büyük projelere geçerler.
Localde ve test sunucularımızda hiç sorun olmamasına rağmen, online oyuna geçince çok sorun yaşadığımız ve tüm sorunları bi kaç saatte çözüp devam ettiğimiz çok oldu. Bazılarını oyuncular bildi. Bazılarını göstermeden temizledik.

@erto42 @HouseWorks çok iyi bilirler. 😂😂

Hiçbir oyun hata, güncelleme almadan ilerlemez. 15 yıldır 65-250 piyasasında Çağrı Tekir gibi, Kaan Coğlak olduğu serverinde bulundum. Oyuncu olarak en kral hileleri kullandım, en kral bug açıklarını yakaladım.

Adamlar 15 yıldır hem paraları vardı, hem sağlam yazılımcı olmalarına rağmen 4 tane serverine sağlam duvar yapıp, her çarşambadan çarşambaya güncelleme getirip hem hata, hem düzen, hem gelişme yaparak insanlara bildiriyorlardı. Hâlâ da öyle olmak üzere, disiplin haline geldi.

Bazen paran olsa dahi, parası olan seni yıkıyor. Tabi bu da kafadan biter. Yaptığın işte belli olur.

Diğer serverleri bilmem ama 65-250 files kadar zor bir şey yoktur, biliyorum. 1-99 gibi 4 sistem gerekiyor olabilir ama 65-250 sürekli yenilik isteyen bir sistem.

100-200 online ile kimse zaten rekabete saymaz. Adamların ilgi duyduğu tek şey, rekabeti olup da ekmeğini elinden alanla uğraşmaktır. Ya bilgileriyle yıkarlar, ya da paralarıyla. O da arkanda sağlam destek varsa, yıkmak uzun sürer. Uğraşırsın ama, belirli gün, ay, yıl, senelere kadar baktılar yıkılacağın yok, adamlar geri bırakırlar.

Biz bunu kendimiz de yaşadığımız için biliyoruz.
Adamların sabit 5K online’ları olmasına rağmen, 4 serverin sahipleri her bakımda şunları yaptı:

Başkalarının saldırılarının fotoğraflarını,

Hataları,

Gelişmeleri,

bunları bildiriyorlar, bu şekilde de ilerliyorlar. Ve piyasanın tek zirveleri: Anka2, Saka2, Turna2, Ekonist, Hazar, Risa.

Ve 1-99 gibi serverlere geçtiklerini düşünün... Aynı şekilde olur.
Yani anlatmamdaki amaç şu:
En kral dosyan da olsa, paran da olsa her türlü seninle uğraşıyorlar.
Eğer sağlamsan zaten yıkamazlar, değilsen zaten bitirirler seni. O zaman ne dosya işe yarar, ne para, ne de files. Güle güle der, ekmek tekneni yıkarlar.

Bazen “paranın açamayacağı kapı yok” diyoruz ama, parası olan da bitiyor maalesef. Keşke düşündüğünüz gibi olsa, ama ben bu inançta değilim.

Sağlam makinan olacak, arkanda da 6 yazılımcı olacak.
Ekip olarak çalışacaksın.
Sonra filesini yurtdışına bağlayacaksın.

5K oyuncuyu millet mi yıkmak ister, yoksa 200-500-1K oyuncuyu mu?
Bunu yaşamadan kimse bilemez.

Öncelik olarak 1-99 zirvenin “Ali” olduğunu düşünün.
7K oyuncusu olan bir adamı yıkmak için uğraşırım ben.
Ben oyun açsam, 5K diyelim, o adamın serverini yıkmak için gerekeni yaparım.
Oyuncularını çekmek için.

1K oyuncu zaten her türlü SMS, data, reklamla geliyorsa, kazanıyorsam uğraşmam diğer serverlerle.
Asıl rakibim kim? Oyuncularımı kim alıyor? O rakip önemli.
Bu mantık önemli.

Son düzenleme:
Hic bir Oyun Hata Günceleme Almadan İlerlemez 15 Yıldır 65 250 piyasasında cagrı tekir gibi Kaan Coğlak Oldugu Serverinde Bulundum Oyuncu Olarak En Kral Hileleri Kullandım En Kral Bug Acıklarını Yakaladım Adamlar 15 Yıldır Hem Paraları Vardı Hem Saglam Yazılımcı Olmalarına Rahmen 4 Tane Serverine Saglam Duvar Yapıp Her Carsambadan Carsambaya Gunceleme Getirip Hem Hata Hem Duzen Hem Gelisme Yaparak İnsanlara Bildiriyorlardı Halende Öyle Olmak Uzere Disiplin Haline Geldi Bazen Paran Olsa Dahil Parası Olanı Yıkıyorlar Tabi Buda Kafadan Biter Yaptıgın İste belli Olur Diger Serverleri Bilmem Ama 65 250 Files Kadar Zor Bisey Yoktur Biliyorum 1 99 Gibi 4 Sistem Gerekiyor Olabilir 65 250 surekli yenilik İstiyen Bir Sistem 100 200 online ile kimse zaten rekabete saymaz adamların ilgi duydugu tek sey rekabeti olupta ekmegini elinden alanla ugrasırlar ya bilgileriyle yıkarlar yada paralarıyla oda arkan saglamsa yıkmak uzun surer ugrasırsın ama belirli gun ay yıl senelere kadar baktı yıkılacagın yok adamlar geri bırakırlar biz bunu kendimizde yasadigimız icin biliyoruz adamların sabit 5 k onlineleri olmasına rahmen 4 serverin sahipleri her bakımda yaptı baskaların saldırınların fotoları olsun hatalar olsun gelismeler olsun bunları bildiriyor bu sekildede ilerliyorlar ve piyasanın tek zirveleri anka2 saka2 turna2 ekonist hazar risa ve 1 99 gibi serverlere gectiklerini dusunun aynı sekilde olur yani anlatmamdaki amac en kral dosyanda olsa paranda olsa her turlu senle ugrasıyorlar eger saglamsan zaten yıkamazlar degilsen zaten bitirirler seni ozaman ne dosya ise yarar ne para nede files gûle güle der ekmek tekneni yıkarlar Bazen Paranın Acamıyacagı Kapı Yok Diyoruz Ama Parası Olanda Bitiyor Malesef Keske Düsündügünûz Gibi Olsa Ama Ben Bu İnacta Degilim Saglam Makinan Olacak arkadanda 6 Yazılımcı Olacak Ekip Olarak Sonra Filesini Yurt Dısina Baglıyacaksın 5 K Oyuncuyu Milletmi Yıkmak İster Yoksa 200 500 1 k Oyuncuyu Bunu Yasamadan Kimse Bilemez Oncelik olarak 1 99 zirvenin Ali Oldugunu Dusunun 7 K Oyuncu Bu Adamı Yıkmak İcin Ugrasırım ben Oyun Acsam 5 K Diyelim o Adamın Serverini Yıkmak İcin Gerekeni Yaparım Oyuncularinı Cekmek İcin 1 K Oyuncu Zaten Her Turlu Sms Datada Reklamda Geliyorsa Kazanıyorsam Ugrasmam diger Serverlerle Asıl Rakibim Kim Oyuncularimı Kim Alıyor o Rakip Onemli Bu Mantik Onemli :)
Hocam yazıyı valla okuyorum anlamıyorum üniversite sınavlarında sayısalda 8 bin küsürüncü oldum, diş hekimliği fakültesinden mezun oldum fakat dili çözemiyorum. Noktalama işareti yok her kelime caps ile başlıyor gerçekten ne anlattığınızı anlamak istedim yapay zekama anlatması için metni kopyaladım AI'ın Türkçesi bozuldu.

Fakat bir sonuca varabildik en sonunda yani diyorsunuzki

:"Bu işte zirvede kalmak istiyorsan disiplinli olacaksın, ekibin ve sistemin sağlam olacak, yoksa rakipler seni yer bitirir."

Doğru mudur?

Aynen hocam, tam dediğim buydu. Dosyan ne kadar sağlam olursa olsun, ekip ve güncelleme kültürün yoksa bu iş yürümez. Rekabeti de yönetemezsin.

Dil konusuna gelince, tarz biraz hızlı düşünceyle yazılmıştı, farkındayım 🙂 Noktalama falan biraz dağılmış olabilir ama mesaj netti. Yine de çözüp anlamaya çalışmanız büyük incelik, Suan Konusmayı Yapay Zekadan Test Geçtim Umarım Anlıyabilirsiniz teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Geri