Çözüldü Oracle VirtualBox – Elektrik Kesintisi Sonrası FreeBSD Bozulması Hakkında Yardım Talebi

Bu konu çözüme ulaştırılmıştır. Çözüm için konuya yazılan tüm yorumları okumayı unutmayın. Eğer konudaki yorumlar sorununuzu çözmediyse yeni bir konu açabilirsiniz.
Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.

SULEYMAN BOZOK

ANKA2 RINAMT2 65-250 PROJESINE HAKIM OLAN [ DEV ]
Premium Üye
Yardımsever Üye
Usta Üye
Ticaret Puanı
0
Merhabalar,

Oracle VirtualBox üzerinde çalıştığım sanal sunucuda yaşadığım bir sorunu ve bunun kalıcı çözümüne ulaşmak için yardım talebimi paylaşmak istiyorum.

Sanal sunucu açıkken, özellikle GameSource taraflı veya server dosyaları üzerinde çalışırken bir anda elektrik kesintisi yaşandığında, sistem kendini kapatıyor. Elektrik geri geldiğinde VirtualBox üzerinden tekrar FreeBSD sistemini başlatmak istediğimde, sistem bozuk açılıyor veya hiç açılmıyor. Karşıma genelde şu şekilde bir ekran çıkıyor:
Çıkan Ekran Sorunu:
Genişlet Daralt Kopyala
FreeBSD x86 boot
default: boot kernel
kernel:
Bu durumun ardından sistem genelde açılmıyor ve bazı durumlarda tekrar FreeBSD kurulumu yapmak zorunda kalıyorum. Bu da yapılan tüm çalışmaları sil baştan yapmam anlamına geliyor.

Onca ayarı, yapılandırmayı ve kodları kontrol etmeme rağmen bu sorunun tam önüne geçemedim. Bu sebeple:

🔹 Elektrik kesintisi gibi ani kapanmalar sonrası FreeBSD sanal makinesinin bozulmasını engellemek için
🔹 Yapılan çalışmaların kalıcı olarak korunmasını sağlamak adına
🔹 Bu sorunu daha önce yaşamış veya çözümünü bilen arkadaşlar varsa, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Çünkü bazen öyle detaylı ve zaman alan sistem düzenlemeleri yapıyorum ki, tek bir elektrik kesintisi her şeyi sıfırlayıp beni başa döndürüyor.

Yardımcı olacak herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

İyi çalışmalar dilerim.

Çözüm
suan bu bsdnın sıfırlanmıs halı :) ve acık konum dıyebılırız ama bu bsd kapalı ıken hıc bır erısım saglıyamıyoruz fakat anlatıgınız konum /etc/rc.conf dosyasına ekle: dedıgınız şeyi ben anlıyamadım eklemek ıstedıgım zamanda makınaya erısım yokken nasıl bır ekleme yapabılırımkı bunu bırde makına kapalı ıken tum baglantılar kesık halde oldugunu dusurek varsayalım
Freebsd'de dosya sistemi veya disklerle alakalı sorunlarda fsck'yı tam verimli bir şekilde kullanabilmek için diskler henüz makineye bağlanmadan bu komutu çalıştırmak gerekir. Aksi halde bağlanmış ve çalışan bir disk üzerinde (ada0 vb.) tam verimli kontrol sağlamayabilir. Zamanında elektrik kesintisi sebebiyle birkaç defa ben de aynı sıkıntıları yaşadım, ve aldığım...
bozulmanın bir çaresi yok diye biliyorum her yaptığınız işlemden sonra yedek alıp yedekli çalışın

VirtualBox ayarlarında sistemin “ACPI” etkin olduğundan emin ol
FreeBSD üzerine fsck (file system check) otomatikleştirme:
/etc/rc.conf dosyasına ekle:

fsck_y_enable="YES"

sistemin bozuk açıldığında otomatik dosya sistemi onarımı yapmasını sağlar.

Hatanın tam ekran görüntüsünü yüklersen daha faydalı olur.
hocam hata bu sekılde meydana gelıyor bsd sıfırlaması yaptıgımda ekran goruntusu alamadım ekran acıldıgı zaman
hata:
Genişlet Daralt Kopyala
FreeBSD x86 boot
default: boot kernel
kernel:
ekranda cıkan log belırttıgım gıbı cıkıyor önce gerı sayım yapıyor sonrası ıse kernel hatası cıkıyor fakat sureklı karsılasagım hata oldugu ıcın konu nerdeyse 10 gunluk yapılan calısmalarım hep bosa gıdıyor ne kadar yedek alırsam alayım bır yerden patlak verıyor ya calısmanın ortasında yada bır sıgara ıcerken dıyelım buda ıster ıstemez emekler hep çöp oluyor dıyebılırım tekrar basa donuyorum

VirtualBox ayarlarında sistemin “ACPI” etkin olduğundan emin ol
FreeBSD üzerine fsck (file system check) otomatikleştirme:
/etc/rc.conf dosyasına ekle:

fsck_y_enable="YES"

sistemin bozuk açıldığında otomatik dosya sistemi onarımı yapmasını sağlar.
yardımcı olma ıhtımalınız varsa deneme yapabılırmıyız çünkü sık karsılastıgım durum oldugu ıcın benı baya rıske sokuyor tabi musaıtsenız eger en azında çözümleme yaparak sorun yasıyan arkadaşlarda faydalanmıs olur bu konu hakında

yardımcı olma ıhtımalınız varsa deneme yapabılırmıyız çünkü sık karsılastıgım durum oldugu ıcın benı baya rıske sokuyor tabi musaıtsenız eger en azında çözümleme yaparak sorun yasıyan arkadaşlarda faydalanmıs olur bu konu hakında
Çözümü söyledim ya detaylı bir şekilde

Senin projen bozulsa da olur boşver :)
suan bu bsdnın sıfırlanmıs halı :) ve acık konum dıyebılırız ama bu bsd kapalı ıken hıc bır erısım saglıyamıyoruz fakat anlatıgınız konum /etc/rc.conf dosyasına ekle: dedıgınız şeyi ben anlıyamadım eklemek ıstedıgım zamanda makınaya erısım yokken nasıl bır ekleme yapabılırımkı bunu bırde makına kapalı ıken tum baglantılar kesık halde oldugunu dusurek varsayalım

Dosya Eklentileri

• 111.webp
    111.webp
    44,7 KB · Gösterim: 25
suan bu bsdnın sıfırlanmıs halı :) ve acık konum dıyebılırız ama bu bsd kapalı ıken hıc bır erısım saglıyamıyoruz fakat anlatıgınız konum /etc/rc.conf dosyasına ekle: dedıgınız şeyi ben anlıyamadım eklemek ıstedıgım zamanda makınaya erısım yokken nasıl bır ekleme yapabılırımkı
Bundan sonra sorunu yaşamamak için dostum

Senin projen bozulsa da olur boşver :)
adam bilmiyor demek ki soruyor sana niye böyle bir yorum yapıyorsun ki? bilse zaten konu açmaz. biraz empati yaparak cevap verin. sonuçta herkes her şeyi bilemeyebilir. senin de wiki sisteminde takıldığın noktalar olduğunu hatırlıyorum kimse sana sen wiki kullanmasan olur boş ver dedi mi?

Freebsd'de dosya sistemi veya disklerle alakalı sorunlarda fsck'yı tam verimli bir şekilde kullanabilmek için diskler henüz makineye bağlanmadan bu komutu çalıştırmak gerekir. Aksi halde bağlanmış ve çalışan bir disk üzerinde (ada0 vb.) tam verimli kontrol sağlamayabilir. Zamanında elektrik kesintisi sebebiyle birkaç defa ben de aynı sıkıntıları yaşadım, ve aldığım hatalar bundan daha kötü olarak makine tamamen çöp olmuştu.
Ancak senin durumun farklı gibi, işe yarar mı emin değilim ancak aşağıdaki konu aracılığıyla arıza kontrolü sağlayabilirsin:

| FreeBSD 9.2 | Reboot After Panic | Sistemin Çökmesine Yönelik Çözüm
(Başlamadan önce her ihtimale karşı yedek almanı öneririm.)

Eğer sorun aynı şekilde devam ederse, makinenin çekirdek yönetimi kalıcı olarak hasar almış olabilir. Server tarafındaki files dosyalarını/mysql vb. her şeyi bilgisayarına yedekleyip sıfırdan bambaşka bir freebsd sistemi kur ve yeni makinede devam et.

Ayrıca, daha sonra benzer sorunların yaşanması halinde oluşabilecek tüm zararları engellemek için benim yaptığım gibi yedekleme yapabilirsin.
Aşağıdaki gibi öncelikle makinenin ana dosyasının yolunu teyit et;

Ekran görüntüsü 2025-06-18 200825.webp

Daha sonra bu dosya yoluna git:
Ekran görüntüsü 2025-06-18 201036.webp

Kırmızı olan: şu an kullanmış olduğum makine.
Mavi olan: Yedek.
Orjinal olan makine dosyasını aynı klasör içinde CTRL+C ve CTRL+V ile kopyalayıp yapıştır ve adını değiştir.
İlerleyen zamanlarda eğer orjinal makine bir şekilde bozulup zarar görürse veya tamamen kullanılamaz bir hale gelse bile yedeğin adını orjinal isimle değiştirip tekrar kaldığın yerden devam edersin(yedeğe döndüğümüz için bu noktada tekrar kopyala-yapıştır ile yeni bir yedek oluşturman gerekir.)

Server tarafında yaptığım her 2-3 kapsamlı düzenlemeden sonra bu işlemi yaparım. Tek tek src nin yedeğini al, mysqlin yedeğini al, filesin yedeğini al, pc ye indir, sıfır makine kur, paketleri kur, filesi kur falan zahmetlere girmektense bu yöntemi kullanmayı tercih ediyorum.

ÖNEMLİ: Eğer virtualbox üzerindeki makinen .ova uzantısına sahipse .ova dosyasının aslında bağımlı olarak çalıştırdığı .vdi dosyasını yedeklemen gerekir. O da sanırım Ayarlar sekmesinden görüntüleniyordu.
Çünkü .ova dosyası sadece makine oluşturma sırasında içe aktarılırken kullanılır ve sonra işi biter. Daha sonrasında makine üzerinde yapılan tüm düzenlemeler, içinde barındırdığı .vdi dosyasına yani asıl makine dosyasına kaydedilir, doğrudan .ova dosyasına kaydedilmez.
Eğer bu hatayı yaparsan hiçbir şey yedeklememiş olup aynı dosyayı copy-paste yapmış olursun sürekli.

Çözüm
Özellikle sabit diski ve diğer bileşenleri korumak adına bir güç kaynağı kullanmak en mantıklı çözüm olur bence.

adam bilmiyor demek ki soruyor sana niye böyle bir yorum yapıyorsun ki? bilse zaten konu açmaz. biraz empati yaparak cevap verin. sonuçta herkes her şeyi bilemeyebilir. senin de wiki sisteminde takıldığın noktalar olduğunu hatırlıyorum kimse sana sen wiki kullanmasan olur boş ver dedi mi?
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp o arkadaş zamanında bana ters yapmıştı ondan kaynaklı öyle yazdım az relax macit yav

Freebsd'de dosya sistemi veya disklerle alakalı sorunlarda fsck'yı tam verimli bir şekilde kullanabilmek için diskler henüz makineye bağlanmadan bu komutu çalıştırmak gerekir. Aksi halde bağlanmış ve çalışan bir disk üzerinde (ada0 vb.) tam verimli kontrol sağlamayabilir. Zamanında elektrik kesintisi sebebiyle birkaç defa ben de aynı sıkıntıları yaşadım, ve aldığım hatalar bundan daha kötü olarak makine tamamen çöp olmuştu.
Ancak senin durumun farklı gibi, işe yarar mı emin değilim ancak aşağıdaki konu aracılığıyla arıza kontrolü sağlayabilirsin:

Eğer sorun aynı şekilde devam ederse, makinenin çekirdek yönetimi kalıcı olarak hasar almış olabilir. Server tarafındaki files dosyalarını/mysql vb. her şeyi bilgisayarına yedekleyip sıfırdan bambaşka bir freebsd sistemi kur ve yeni makinede devam et.

Ayrıca, daha sonra benzer sorunların yaşanması halinde oluşabilecek tüm zararları engellemek için benim yaptığım gibi yedekleme yapabilirsin.

24101 eklentisini görüntüle

24102 eklentisini görüntüle
Orjinal olan makine dosyasını aynı klasör içinde CTRL+C ve CTRL+V ile kopyalayıp yapıştır ve adını değiştir.
İlerleyen zamanlarda eğer orjinal makine bir şekilde bozulup zarar görürse veya tamamen kullanılamaz bir hale gelse bile yedeğin adını orjinal isimle değiştirip tekrar kaldığın yerden devam edersin(yedeğe döndüğümüz için bu noktada tekrar kopyala-yapıştır ile yeni bir yedek oluşturman gerekir.)

Server tarafında yaptığım her 2-3 kapsamlı düzenlemeden sonra bu işlemi yaparım. Tek tek src nin yedeğini al, mysqlin yedeğini al, filesin yedeğini al, pc ye indir, sıfır makine kur, paketleri kur, filesi kur falan zahmetlere girmektense bu yöntemi kullanmayı tercih ediyorum.

ÖNEMLİ: Eğer virtualbox üzerindeki makinen .ova uzantısına sahipse .ova dosyasının aslında bağımlı olarak çalıştırdığı .vdi dosyasını yedeklemen gerekir. O da sanırım Ayarlar sekmesinden görüntüleniyordu.
Çünkü .ova dosyası sadece makine oluşturma sırasında içe aktarılırken kullanılır ve sonra işi biter. Daha sonrasında makine üzerinde yapılan tüm düzenlemeler, içinde barındırdığı .vdi dosyasına yani asıl makine dosyasına kaydedilir, doğrudan .ova dosyasına kaydedilmez.
Eğer bu hatayı yaparsan hiçbir şey yedeklememiş olup aynı dosyayı copy-paste yapmış olursun sürekli.
hocam bunu deniyip dönüş saglıyacagım teşekür ederim

bu kadar sana acı verdimse kendimle gurur duyuyorum çünkü fark edersen son bıraktıgım mesajda sana emojı bıraktım sen bıle soyledıklerının mantıksız oldugunu dusurek kısa yol olarak sana tesekur ettım ama benı dusunduren tek sey ne bılıyorsun :) maden pulbiberi gibi üstüne kondum ne diye cacık olup yogurdun içine girdin onu anlıyamadım sende tam degilsin ama bu yaptıgın beni düşürmez ustadlar oldugu yerde sen saf dısındasın bılme konusunada gelince bılseydım konu acmazdım sımdı ogrenmiş oldum sana ve gereksız konusmana gerek kalmadı cunku mantıklı cevap verseydın sende ogrenmeyı kabullenecektım ama megerse cocuklarla ugrasmak cevap yazmak ıcın vakıtım yok sımdı sana ıyı eylenceler bu :) davranıslarını park oyunda sergılıyebılırsın belkıde senı cıddı alırım ılk yaptıgın konusmaların için teşekür ederim iyice oku gülersin kendine iyi forumlar seviliyorsun kırıcıbey...

Son düzenleme:

24101 eklentisini görüntüle

24102 eklentisini görüntüle

sorunu ıstedıklerınız gıbı test edıp uyguladım hocam makına acıkken bılgısayarı restledım proglem olmadı tesekür ederım ılgınız için

Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.
Geri