- Ticaret Puanı
- 0
Merhabalar. Eskisi gibi metin2 ile uğraşmasam da kafam estikçe boş vakitlerimi kodlarla öldürüyorum. Ve bu da uzun zamandır aklımda olan bir fikirdi.
Dolayısıyla boş vakit buldukça bu sistemin entegrasyonu ile uğraşıyorum.
Bilmeyenler için: FMOD Nedir?
Bilindiği üzere Metin2'nin kullandığı kütüphaneler fosil diyebileceğimiz kadar eski. Bunlardan biri de hala kullanmış olduğu ses API'si olan Miles(MilesLib) ...
Bazılarınıza fantezi gibi görünebilir ama böyle şeylere biraz takıntım var. Bu yüzden Miles'i devredışı bırakıp FMOD'u kullanmaya karar verdim.
Yine de şimdilik Miles'ı tamamen yabana atmadım.
FMOD ile bir nevi paralel çalışacak şekilde düzenledim.
Yani;
Önceden: Miles, pack içindeki sesleri tanımlayıp işliyordu ve çalıyordu. Ses düzeyi, duraklatma, durdurma, oynatma, tekrar oynatma, sesin pozisyonunu, konumunu vs. ayarlama gibi tüm işlemleri gerçekleştiriyordu. Fakat bunların tamamı eski ve statik yöntemlerdi.
Şimdi: Miles artık sadece pack içindeki ses dosyalarını çözümlemekle ve FMOD'a tanıtmakla görevli. Diğer tüm özellikleri devre dışı bırakıldı ve oyun içi ses yönetimiyle bağlantısı kesildi. Mevcut ses işleme ve yönetme işlemleri fazlasıyla FMOD'a aktarıldı. Ve tabi fonksiyonların da pek çoğu değişti.
Belki ilerleyen aşamalarda Miles'ı tamamen projeden kaldırabilirim.
Şu an için sadece temel entegrasyonu tamamladım ve tüm ses işlevlerini aktardım. (Karakter sesleri, buton sesleri, müzikler vs.)
Fakat sesin işlenmesiyle alakalı düzenlenmesi gereken bazı noktalar hala mevcut tabi.
Yine de aşağıda farkı gösteren basit bir video ekledim.
Sesin ve ses kanallarının 3D olarak nasıl yönetildiği, konumlandırıldığı ve işlendiğini gösteren küçük bir test videosudur.
Not:
Telefondan izleyenler farkı anlamayabilirler, ancak bilgisayardan dinleyenler pozisyona ve kamera açısına göre sesin nasıl yönetildiğini ve değiştiğini görebilir.
Farkı gözlemlemek için en az çift kanallı ses çıkışına ihtiyacınız var.
4+1 Ses sisteminde test edilmiştir ve OBS ile kaydedilmiştir.
Dolayısıyla boş vakit buldukça bu sistemin entegrasyonu ile uğraşıyorum.
Bilmeyenler için: FMOD Nedir?
Oyunlar ve uygulamalar için ses tasarımı ve entegrasyonu sağlayan güçlü bir ses motoru ve kütüphanesidir. Geliştiriciler tarafından, özellikle video oyunlarında ses efektleri, müzikler ve etkileşimli ses sistemleri oluşturmak için kullanılır. FMOD, hem düşük seviyeli ses programlama, hem de yüksek seviyeli ses yönetimi için araçlar sunar. (
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
)Bilindiği üzere Metin2'nin kullandığı kütüphaneler fosil diyebileceğimiz kadar eski. Bunlardan biri de hala kullanmış olduğu ses API'si olan Miles(MilesLib) ...
Bazılarınıza fantezi gibi görünebilir ama böyle şeylere biraz takıntım var. Bu yüzden Miles'i devredışı bırakıp FMOD'u kullanmaya karar verdim.
Yine de şimdilik Miles'ı tamamen yabana atmadım.

Yani;
Önceden: Miles, pack içindeki sesleri tanımlayıp işliyordu ve çalıyordu. Ses düzeyi, duraklatma, durdurma, oynatma, tekrar oynatma, sesin pozisyonunu, konumunu vs. ayarlama gibi tüm işlemleri gerçekleştiriyordu. Fakat bunların tamamı eski ve statik yöntemlerdi.
Şimdi: Miles artık sadece pack içindeki ses dosyalarını çözümlemekle ve FMOD'a tanıtmakla görevli. Diğer tüm özellikleri devre dışı bırakıldı ve oyun içi ses yönetimiyle bağlantısı kesildi. Mevcut ses işleme ve yönetme işlemleri fazlasıyla FMOD'a aktarıldı. Ve tabi fonksiyonların da pek çoğu değişti.
Belki ilerleyen aşamalarda Miles'ı tamamen projeden kaldırabilirim.
Şu an için sadece temel entegrasyonu tamamladım ve tüm ses işlevlerini aktardım. (Karakter sesleri, buton sesleri, müzikler vs.)
Fakat sesin işlenmesiyle alakalı düzenlenmesi gereken bazı noktalar hala mevcut tabi.
Yine de aşağıda farkı gösteren basit bir video ekledim.
Sesin ve ses kanallarının 3D olarak nasıl yönetildiği, konumlandırıldığı ve işlendiğini gösteren küçük bir test videosudur.
Not:
Telefondan izleyenler farkı anlamayabilirler, ancak bilgisayardan dinleyenler pozisyona ve kamera açısına göre sesin nasıl yönetildiğini ve değiştiğini görebilir.
Farkı gözlemlemek için en az çift kanallı ses çıkışına ihtiyacınız var.
4+1 Ses sisteminde test edilmiştir ve OBS ile kaydedilmiştir.