Soru Metin2 Files Geliştirmek İsteyenler Ne Yapmalı? Hangi Files, Hangi Yol?

Herhangi bir konuda danışmak istediğiniz soru varsa bu öneki seçebilirsiniz.

ricci2

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
Selamlar arkadaşlar,

Uzun zamandır Metin2 ile uğraşan ama files geliştirme kısmına yeni yeni giren biri olarak sizlere birkaç soru sormak istiyorum. Hem benim gibi yeni başlayacaklar için rehber niteliğinde olsun, hem de tecrübeli arkadaşlar kendi bakış açılarını paylaşsın istiyorum.

Özellikle merak ettiklerim:

1. Hangi tür files ile başlamak daha mantıklı?
    • TurkMMO mu, Razuning mi , MartySama mı?
    • “İlk kez geliştirme yapacak biri” için sizce en stabil ve uğraştırmayacak taban hangisi?
  2. Files geliştirirken mutlaka bilinmesi gereken temel şeyler neler?
    • C++ / Python / Lua tarafında hangi seviyede bilgi şart?
    • Client–server uyumu, packet.h, game / db derleme, syserr okuma vs. gibi konularda nereden başlamalı?
  3. Hangi araçları ve programları kullanıyorsunuz?
    • Önerdiğiniz IDE (VS, VS Code vs.)
    • Sürüm kontrol (GitHub vs.), diff tool, pack açma–kapama araçları, vs.
  4. Yeni sistem eklerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
    • Örneğin: Bir sistem eklerken önce server source, sonra client, sonra DB sırası mı?
    • “Rehberde şu dosyayı bul” deyip de kendi filesinde bulamayan biri ne yapmalı? Alternatif çözüm mantığınız nasıl?
  5. Kaynak ve öğrenme tarafında ne tavsiye edersiniz?
    • Takip ettiğiniz yabancı / yerli forumlar, YouTube kanalları, GitHub repoları var mı?
    • “Keşke bu işe başlamadan önce şunu bilseydim” dediğiniz şeyler neler?

Benim amacım şu anlık sunucu açmaktan çok, dosya mantığını öğrenmek, sistem ekleyip çıkarabilmek, hataları çözmeyi öğrenmek. O yüzden tecrübeli arkadaşlar kendi yol haritalarını, tavsiyelerini ve “şunları yapma, boşa uğraşırsın” dediğiniz noktaları yazarsanız çok sevinirim.

Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler. 🙏

Defalarca heves edip kendimi zaman geliştiren biri olarak ufak tefek tecrübelerimden bahsedebilirim.

Başlangıç seviyesi yada giriş seviyesi şeklinde python, C dil bilgisinin gerekli olduğunu düşünüyorum en azından yapay zeka kullansanız bile yazılan kodun azıcıkta olsa ne anlama geldiğini, neyi etkileyeceğini anlamanız için önemli. İkinci olarak eğer sıfırdan tertemiz bir şekilde başlamak istiyorsanız benim tavsiyem direkt olarak bu oyunun sızdırılan ilk dosyalarını kullanmanız böylece temelden oyunu nasıl çalıştıracağınızdan tutun ufak tefek hataları çözerek kendi altyapını yapmak her zaman en doğru ve en temiz yoldur. Bahsettiğiniz filesların çoğunu biliyorum ama hiç birini detaylı kullanmadım. Marty files bu sektörde en çok kullanılan ve bir çok insanın bildiği filestır.

Ben kodlama için Cursor kullanıyorum. Bence ücretli olarak ve özellikle bilginiz zayıfsa yapay zeka ile muhteşem işler yapacağınız bir IDE. Biraz tuzlu ve pahalıdır ama bütçenize uygun paketlerde kullanabilirsiniz. Bence github kesinlikle kullanmalısınız. Pack açma kapama aracı olarak etermanager kullanıyorum.

Yeni sistem eklerken önce planlamasını yapıyorum ve nerelere ne ekleyeceğimi belirliyorum. Eğer sistem için kendim arayüz yapacaksam önce görselleri oluşturuyorum planıma göre ondan sonra ilerliyorum. Öncelikle server, sonra pack en son client tarafına geçiyorum sistemde. Arayüz ekliyorsam önce arayüz yani pack ve client tarafını bitiyorum. Rehber'de bu dosyayı bulamazsınız şeklinde birşeyle karşılaşıyorsanız muhtemelen kod bilginiz düşüktür. O sebeple başlangıç seviyesinde kod bilgisi olmalıdır. Metin2 dosyaları elden ele dolaştığı için 1249124 tane geliştiricinin tarzında yazılmıştır. Bu sebeple eklenecek sistemi nereye entegre edileceğini sizin bilmeniz gereklidir.

Kaynak olarak ben yabancı forumlardan yararlanıyorum. Özellikle metin2dev bu konuda bence güzel kaynaklar sağlıyor ancak onlarda basit kaynaklar. Kalan kısımları yapay zekaya sorarak kendinizde öğrenebilirsiniz.

Herşeyden önce metin2 dosyaları çok eski dosyalar bu sebeple teknoloji olarakta cehennem diyebileceğimiz dosyalar. Bu yüzden bu yolda sabırlı olmalı ve emek vermelisiniz öğrenmek için. Şu an yapay zekayla uygulama yapmak veya web sitesi tasarlamak inanın bana çok daha basittir. O yüzden bol bol sabır diliyorum size.

Geri