The Cranberries - Ode To My Family

Whistle

S İ N İ R L E N M E K
Site yetkilisi
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.567
Çözümler
551
Beğeni
12.264
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
Anlamını bilmediğim halde dinlerken tüylerimi diken diken ediyor bu şarkı. :)
Bilen varsa şarkının ne anlattığınızı yoruma yazabilir mi?

 
Galiba gençliğini özlediğini ve şu anki hayatının mutsuz ve yanlız olduğunu anlatan bir şarkı.







Sözleri ben çevirmedim


Söylediklerimi anlayın
Bana sırtınızı dönmeyin
Çünkü hayatımın yarısını yanınızda geçridim
Bunu inkar edemezsiniz
Beni görüyor musunuz?Görüyor musun?
Ben hoşlanıyor musun?Oradan durmamdan hoşlanıyor musun?
Fark ediyor, duyuyor musunuz?
Beni görüyor musunuz?Görüyor musun?
Kimsenin umrunda mıyım?
Mutsuzluk benim gençliğimdeydi
ve umurunuzda değildi
Çünkü biz hayatı eğlence olarak görmek
ve
yapabiliyorsak onu kazanmak için yetiştirildik
Annem bana sarıldı
Babam beni sevdi
ohh beni sevdiler, kimsenin umrunda mı?
Ne hale geldiğimi anlayın
Ve her yerde insanlar olduğumdan daha iyi bir şey düşünüyorlar
Ama sizi özlüyorum
Çünkü bunaları seviyordum
Ben oradayken
Bunu biliyor musunuz?biliyor musun?
Siz beni bulmadınız
Çünkü biz hayatı eğlence olarak görmek ve yapabiliyorsak onu kazanmak için yetiştirildik
Hayatı eğlence olarak görmek ve yapabiliyorsak onu kazanmak
Annem bana sarıldı
Babam beni sevdi
Bana sarıldı ben ordayken
Oh beni sevdi, kimsenin umrunda mı?
Kimsenin umrunda mı?
 
Bende şarkıyı ne zaman dinlesem bi hüzüntü oluyor. Anlamını filan bilmiyordum. Sadece melodinin etkisi. :)
 
Şarkı, Dolores'in başarıya ulaştıktan sonra çocukken basit hayatına olan özlemini anlatıyor.

Dolores, şarkının Limerick'te büyürken geçirdiği güzel günler hakkında olduğunu söyledi.
Ancak ölümü bağlamında (ki bipolar bozukluk, depresyon ve çocukluk çağı travması durumunda neredeyse intihar olacağı kesindir) şarkı açıkça farklı bir boyutta.



"Söylediğim şeyi anlayın, benden dönmeyin, çünkü hayatımın yarısını orada geçiriyorum .." duygusal bakış açısıyla büyüdüğü zamanların hikayesini anlatmak üzere olan ergenin sözleri.
Kelimeler 'Beni görüyor musun? Görüyor musun?' travma geçiren ve kimsenin fark etmediği çocuğun sözleridir.
'Benden hoşlanıyor musun? Orada durmamı seviyor musun? çocukların sevildiklerine dair güvenleri yanlış yönlendirildiğinde ve temel güvenlik yok edildiğinde akıllarında sordukları sorulardır.
8 ila 12 yaşları arasında olanlardan dolayı ergenlik döneminde mücadele ediyor ve hayatının büyük ölçüde değiştiğini kimse bilmiyordu. Beni görüyor musun? Kimsenin umurunda mı? "Diye sorar çocuk.
Sonra ergen şöyle açıklıyor: Travma geçirmiş olsam bile, 'Hayatı eğlenceli görmek için yetiştirildik. Lanet bir sebep vermedim' ve geçmişe baktığınızda bu gerçek bir trajedi - 'MUTLULUK gençken ve vermediğim zamandır Lanet olsun
Sonra anneden bahsediyor. Beni tutardı. Beni tuttu mu? travma geçirirken neyin gerçek olduğunu sorguluyor ya da deneyimlediği bu tutmanın yeterli olup olmadığını tahmin ediyor.
Ve sonra babası hakkında sözler var ve ne yazacağımı bilmiyorum çünkü gerçek gerçekleri bilmiyorum. Ama onun ölümü ve 'kimsenin umurunda mı?' 'oh, beni sevdi' şeklindeki mantıklı açıklama, babanın tacizde bulunmasıdır. Emin değilim ama bu doğru olsaydı, çocukluğunun ne kadar mahvolduğunu ancak hayal edebiliriz ..


Sonraki kelimeler taciz eyleminin sonuçlarının açıklamasıdır 'Ne hale geldiğimi anlayın, bu benim tasarımım değildi'. Travma, hoşunuza gitse de gitmese de hayatınızı belirliyor. Olduğu şeyle gurur duymuyor ama bu konuda hiçbir şey yapamıyor. "Ve insanlar .." ona hayran kalıyor ama kalbindeki ruhunu öldüren deliği kimse bilmiyor. Sen bile 'ama seni özledim' diyor. Çünkü ben oradayken hoşuma gitti ". Sevildiği ya da en azından 8'e kadar normal yaşadığı trajediye rağmen. 'Bunu biliyor musun?' Seni gerçekten özledim ama 'beni bulmadın, beni bulmadın! [orada]' diyor ergen. diyor ergen bedenindeki çocuk Bu korkunç sessizlik deneyimiyle tek başına büyüdü.
"Mutsuzluk .." -refrain en önemli şeyi açıklıyor, bir şarkının merkezi kısmı ve biz onu iki kez duyuyoruz - o mutsuzdu! İçi kırılmıştı ama bunun hakkında konuşamıyordu, ne yapacağını bilmiyordu, bu yüzden sadece eğlence için yaşadı ve 'lanetledi'. Ve ailesini hatırlıyor ve deneyimlerinden bir anlam çıkarmaya çalışıyor.
Sonra kayıp bir çocuk sorar ve 'kimsenin umrunda mı, umursayan var mı, umursayan var mı?'



Yazdıklarım bilinç düzeyinde değil ve travmatik çocukluk yaşamamış kişiler tarafından görülmeyebilir. Dolores'in bu şarkıyı yazarken duygularının şarkı sözleriyle tam olarak ne söylemeye çalıştığını da tam olarak anlayamadığından neredeyse eminim. Bence o zamanı gerçekten iyi hatırlamak istiyordu ama gerçek bir trajedi vardı ve orada yardıma ihtiyacı vardı. Farkettin mi? 'beni görüyor musun?' "kimse umursuyor mu?" . Şarkının bu kadar dokunaklı ve popüler olmasının nedeni, gerçekten vicdanımızın derinliklerine inmesi ve herkesin anlayabileceği çocuk duygularından bahsetmesidir.
Bunu olarak yazdım ve ne yazdığımı biliyorum çünkü ben intihara meyilliyim. İnsanların çocuklukta travma geçirmiş ve bununla yalnız kalanlar için gerçek mücadelelerin ne olduğunu ve sonuçlarının ne olduğunu bilmesini istiyorum. Her gün diğer herkes için görünmez olan, sizi içinizden öldüren ve tedavisi son derece zor olan muazzam yarayla uğraşmak zorundasınız. Ve bütün hayat gibi yaşadığında ve hiçbir şey değişmediğinde, sadece acıyı herhangi bir şekilde sona erdirmek istersin. Sorunlarının çocukluk tacizinden kaynaklandığını açıklarken, Dolores ile de aynı olduğundan şüphem yok.
Yazdım çünkü ünlüler çok erken öldüğünde ya da kendilerini öldürdüklerinde insanlar şok olmuş görünüyorlar. Herkesin Dolores'inki gibi büyük yeteneklerin HER ZAMAN ıstırapta doğduğunu bilmesini istiyorum. Yetenek, duyarlılık, acı her zaman birbiriyle bağlantılıdır ve arkasında her zaman travma vardır. Bazı insanlar bunu yapar ve şeytanlarını kovar. Ancak oldukça nadirdir ... Ve gördüğünüz gibi olaydan on yıllar sonra bile ölümcül.

Umarım harika Dolores O'riordan'la olanları anlamak biraz daha kolaydır. Ruhu huzur içinde yatsın ve istediği gibi bir melek olarak bize geri dönsün. Belki şu anda bizimle birlikte :)
 
Son düzenleme:
1:06 da kadının bir anda zombie zombie diye bağırmasını bekledim :D
 
Within Temptation Say my name şarkısını dinlerken de baya hüzünleniyordum. Sonra anlamına baktığımda alzheimer hastalığını anlattığını öğrendim. Gerçekten de dili bilmesek bile melodi insanın ruhuna işliyor.
 
Geri
Üst