WINRAR ile Dosya Boyutu Sıkıştırma ve Şifre Koyma

WILDGUARD

Gerçekleri Paylaşmaya Ne Dersin?
Grafiker
Emekli Üye
Mesaj
1.866
Beğeni
615
Puan
1.999

Winrar'la Dosya Sıkıştırma​

20080324170912.jpg

Winrar'ı kurduysanız, artık sıkıştırma işlemine başlayabiliriz. Dosya sıkıştırmak için istediğiniz herhangi bir dosyaya veya klasöre sağ tıklamanız yeterli. Sağ tıkladığımızda gelen seçeneklerden 'Arşive ekle...' seçeneğine tıklıyoruz.

Zip mi Rar mı?​

Açılan yeni pencerede Genel, Gelişmiş, Dosyalar, Yedekleme, Zaman ve Açıklama'yla beraber 5 adet sekme göreceksiniz. Biz önce Genel kısmıyla ilgilenelim. Dosyayı zip ya da rar formatında sıkıştırıp sıkıştırmayacağımızı Arşiv Biçimi bölümünden seçiyoruz. Böylelikle dilerseniz zip formatında sıkıştırabilir, ya da rar formatını tercih edebilirsiniz. Bunun yanında dosyanızın ismini de Arşiv adı kısmına girmelisiniz.

Nereye kaydedilecek?​

Winrar'la dosyanızı sıkıştırdıktan sonra sıkıştırılmış dosyanızı nerede bulmak istersiniz? Arşiv adı kısmında Gözat'a tıklarsanız istediğiniz herhangi bir klasöre rar çıktısı alabilirsiniz. Böylelikle sıkıştırdığınız dosyaları istediğiniz yere yükleyebilirsiniz.

Sıkıştırma yöntemi​

20080324171205.jpg

Winrar'la sıkıştırma yöntemi de belirlenebiliyor. Eğer sıkıştırma yöntemi 'en hızlı'ya ayarlıysa, dosyalarınız en hızlı şekilde arşivlenecektir, ancak dosyalarınızın boyutu pek değişmeyecektir. Eğer sıkıştırma yoğunluğunun daha fazla olmasını istiyorsanız 'en iyi'yi seçmeniz gerekiyor. Bu işlem biraz daha fazla zaman alsa da dosyalarınız en iyi şekilde arşivlenmiş oluyor.

Winrar'da Parola​

Şimdi de Gelişmiş sekmesine gelelim. Bu kısımda sıkıştırdığımız dosyayı şifreleyebiliyoruz. Bunun için yapmanız gereken tek şey 'Parolayı ayarla...' seçeneğine tıklamak. Ardından gelen ekranda belirlediğiniz parolayı girin. Doğrulama için parolayı ikinci kez girmeniz istenecek, aynı şifreyi tekrar girin.

Dosya İsimlerini Şifreleme​

Bu yöntemin diğer şifreleme seçeneklerinden önemli bir farkı var. 'Dosya isimlerini şifrele'yi seçerseniz, belirlediğiniz parolayla arşivlediğiniz dosyaların isimleri de artık görünmeyecektir. Bir diğer deyişle, sıkıştırma işlemi tamamlandığında, normal şifreleme yöntemini kullandığınızda arşivdeki dosyada hangi dosyaların olduğunu görebilirsiniz. Ancak isimleri şifrelediğinizde artık arşiv dosyanızı açtığınız anda sizden parola istenecektir, aksi takdirde dosyaların isimlerini dahi öğrenmeniz mümkün değil.

Winrar ve Açıklama​

Rar dosyanıza açıklama eklemeniz de mümkün. Bunun için 'Açıklama' sekmesine gelin. 'Açıklamayı elle gir' kısmına ise arşivinize özel bir not düşebilirsiniz. Böylelikle arşivinizi her açtığınızda bu notunuzu da beraberinde görüntüleyebilirsiniz.

Sıkıştırma işleminin ardından​

Sıkıştırma işlemi bittiğinde dosyalarınız tek bir dosyanın içinde olacak. Şayet en iyi sıkıştırma yöntemini seçtiyseniz sıkıştırdığınız dosyanın boyutu inanılmaz derecede düşebilir, Winrar bu anlamda alanının en iyilerinden.

Not: Ancak belirtmek gerekir ki dosyaların ne tür olduğunun sıkıştırma işleminde önemli bir etkisi vardır. Örneğin bir jpg dosyası zaten sıkıştırılmış bir format olduğundan arşivlediğinizde boyutu çok değişmeyecektir. Burada arşivlemek istediğiniz dosyanın yapısı kilit rol oynar.
 
Son düzenleme:
Üst