Site Hızlandırma Teknikleri 4 – Linkler

Whistle

Ruhsuz Filozof
Kurucu
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.467
Beğeni
11.967
Puan
5.864
Kısa Url

Bu konumuzda, Site Hızlandırma yazı serisinin 4. bölümü olan linkleri ele alacağız. Sitelerde onlarca dahili ve harici link bulunmaktadır. Her bir link için kullanılan html bazlı karakter sayısı, kullanıcıların gördüğü link isminin 3 – 4 katı olmaktadır. Örneğin “MMO Tutkunları” kelimesine verilecek bir link için
HTML:
<a href=”http://www.mmotutkunlari.com/” title=”MMO Oyuncularının Buluştuğu Forum”>MMO Oyuncularının Buluştuğu Forum</a>
gibi oldukça uzun bir kod kullanılmakta ve bu linklerin sayısı arttıkça da metin / kaynak kodu oranı da oldukça azalmaktadır. Html boyutu arttıkça siteler yavaşlamakta ve sitelerin index hızında da olumsuz etkisi olmaktadır. Tüm bu sebeplerle site içi urller kısaltılarak yazılmalıdır. http://www.mmotutkunlari.com/ yerine sadece bir / (slash) konulması site içi linklendirmede aynı şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Site içi 50 link olduğunu düşünecek olursak, 1 linkten 24 karakter tasarruf ve 50 linkten 1200 karakter tasarruf edilmiş olunacaktır.

Url Slash
Sayfalarda .html, .php gibi uzantıları kullanmanın gereksiz olduğunu bundan önceki yazılarımızda anlatmıştık. Sayfa uzantısı kullanımı hem seo açısından hem de site hızı açısından zararlı bir uygulamadır. Tarayıcılar sayfa sonlarındaki uzantıları yorumlayıp ne şekilde açacağına karar vererek gözle görülmeyecek de olsa gecikme yaşamaktadır. Sayfa uzantısı kullanmayarak / ile adresleri sonlandıracak olursak, sayfalar web tarayıcıları gözünde bir klasör olarak görünecek ve urlyi açma işlemi daha kısa sürecektir. Aynı zamanda, html gibi bir uzantıyı kaldırarak her urlden kaynak kodunda 4 karakterlik tasarruf yapmak mümkün olmaktadır.

Url Sayısı
Bir web sitesinde otomatikleştirilmiş link gösterimleri, sitedeki sorgu sayısına dahil edilmektedir. Örneğin etiketler, sayfalar, yazılar, kategoriler, yazar urlleri vs. gibi veritabanından çekilen urller için her bir url sunucudan ayrı bir sorgu yapılmasını gerektirir. Bu sebeple, sorgu sayısının fazla olmasına yol açarak sunucunun aşırı sorgu karşısında yavaşlamasına ve sayfaların geç yüklenmesine sebep olur.
 
Üst