Neden Yeni MMORPGler tutmuyor?

• Konuyu açan Konuyu açan xpreda
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 11
  • Gösterim Gösterim 193

xpreda

Üye
Üye
Ticaret Puanı
0
Bu konu dünyada günden güne daha çok gündeme geliyor ben de biraz sohbet edelim dedim. Fikirlerinizi merak ettim. Piyasaya son 10 yılda birçok mmorpg oyunu girdi ama açıldığı hafta milyonları bulan oyunlar 1 yıl sonra 20k oyuncuyu bile bir araya getiremiyor. Kimisi p2win diyor kimi bug diyor kimisi optimizasyon diyor ya da başka sebepler. Genel olarak eski mmolara bir özlem var ama aslında o yıllara duyulan özlemle alakalı diye düşünüyorum. Bence hem geliştiriciler hem de oyuncular aslında tam olarak ne istediğini karar veremiyor oyuncu solo takılmak istiyor ama çoklu bir oyun oynamak istiyor oyunu tanımak istiyor ama en yüksek seviyeye 1 haftada ulaşmak istiyor. Önümüzdeki yıllarda da güzel mmolar çıkıcak ama düşüncem uzun ömürlü olamayacaklar. Sizce bu sorunun temeli nedir kötü oyunlar mı kötü yönetimler mi p2win sorunu mu oyuncuların doyumsuzluğu mu dünyada mmo kültürü bitiyor mu? Buyrun sohbete

isterse zilyon tane mmorpg açılsın bence tutmaz. amaç olmuş bi kere oyuncunun parasını dillemek sen free to play arıyosun allahın 2025 yılında gelmişsin şurda bi oyun zevkin var oyun oynayacan gelişmek için şu kadar keş şu kadar mani cudi budi bilmem ne eskiden de öyleydi ama oyunun hissettirdikler bi başka olurdu havası bi başka olurdu ayrı bi samimi olurdu tamam belki yine eşitsizlikler ve adaletsizlikler zincirinden ayrılmıyordu ama yönetim desen ne kadar iyi bir yönetim gelir zaten iyi yönetecek de falanda filanda takımı motive edecek ona göre zorlayacak bilmem ne başlı başına zaten zor iş oraya hiç girmiyorum. bence oyuncuya her daim bir şeyleri kazandığını hissettiren ve oyuna bağlayan bir şeyler olmalı şu an bunun bir örneğini görüyoruz ne bu battlepass ama ne kadar doğru bunun için bilmiyorum. bence bilmem x oyununda coinini dönüştürüp diğer bir y oyununda başka coine dönüştürüp oyuncuyu sürekli oyuna bağlayacak bir şeyler olmalı.oyuncu artık o kadar zoru da sevmiyor bu yüzden mesela 1000 coin kazandın bunu farklı bir oyunda kullanabilme hakkın olmalı veya x oyununda hesabının değerini gösteren bir şey olmalı başka bir y oyununa coin olarak dönüştürülebilmeli veya bilmem ne y coini olarak onu ordan almalı ve harcamalı gönlünce oyuncuya sürekli bir şeyler harcatmak yerine oyunun verdikleriyle hazza ulaştırmak ve o hazzın doruklarındayken taak bi yakmışsın dolunayını .d ben örnek olarak veriyorum gereksiz olabilir ama sonuçta alayı kumar ama dozajı fazla olmamalı hem aşırı zevk verdirtmeli hem de aşırı acı yüklemeli oyuncuya şu an ki full acı çiğköfte bol yakup usta zevk 0 full acı off anam off babam offf ağla dur şimdi

Oyuncu profili değiştiği için

günümüzde hız her şey kimse saatlerini 2 level kasmak için veremez, hızlı tüketim bol içerik olması gerekiyor oyunlarda, seri güncellemeler, mümkün olduğunca hatasız adam oyunda olmadığı müddette bile gelişmesi gerekiyor. bunları sağlayabilen bir oyun da yok. ilginçtir 55-120leri bu açıdan beğeniyorum. çok hızlı içerik tüketiliyor, tonlarca yeni içerik oyunda buluyor geçen hafta açılan hector2 mesela oyuncuya o kadar tatmin sağladıki hala yüksek online'ı var. ha gerçek mmorpgleri sayarsanız binlerce dolarınızı yatırıp yüzlerce saatinizi isteyen o oyunlara yeni kitle imkanı yok girmez. +35 yaş aralığında sınırlı sayıda kitleniz olur ki onlar da eskiden oynadıkları wow gibi mmorpgleri tercih ediyorlar. zaten +20 yıllık oyunları incelediğinizde hepsi oyunlarını hızlandırdılar metin2 nin orijinal yapısında bile 120 level olmak eskinin 30 level olmasıyla eşit süreye geldi nerdeyse. devamında bolca yohara içeriği tonlarca yeni zindan hızlı giden binekler derken metin2 bile değişime kendince uyum sağlamayı başardı. 2017 18 yılından daha kalabalık şu an official sunucular

Uzun uzun yazdım ama vazgeçip sildim.
Kolayca verilebilecek bir cevabı yok.
Çünkü tüm oyuncuları tek bakış açısıyla değerlendiremezsiniz. Ne kadar oyuncunun hangi sebepten oyunu bıraktığını değerlendirmek lazım. Hangi oyuncu profillerinin nasıl bir oyun istediklerini anlamak gerekiyor.

Kafamdakilerin hepsini yazsam o kadar uzun olur ki ben bile üşenirim okumaya :)

Faydalı konu, takipteyim.

Son düzenleme:
Uzun uzun yazdım ama vazgeçip sildim.
Kolayca verilebilecek bir cevabı yok.
Çünkü tüm oyuncuları tek bakış açısıyla değerlendiremezsiniz. Ne kadar oyuncunun hangi sebepten oyunu bıraktığını değerlendirmek lazım. Hangi oyuncu profillerinin nasıl bir oyun istediklerini anlamak gerekiyor.

Kafamdakilerin hepsini yazsam o kadar uzun olur ki ben bile üşenirim okumaya :)

Faydalı konu, takipteyim.
ben içimdeki karmaşayı kustum direk

İnsanların zamanı değerli o yüzden olabilir.

Eski sadelik ve emek ortamı yok. Günümüz MMORPG oyunlarının pek çoğu milyon tane teferruat içeriyor ve neredeyse hepsinde parayı basan kral oluyor. Eskiden MMORPG oyunları tema olarak basitti, yapılması gereken şeyler belliydi ve bunlar zevk alarak yapılıyordu. Eğer yaparsan, gelişip güçlenirdin. Yapmazsan rakiplerinden geri kalırdın.
Şimdi ise para olayı bir kenara, oyuncuyu sıkan bir sürü olay var. En anlaşılır örnekle; eskiden Metin2'de 25-30 levellerde 2.köy yada vadide koştururduk çünkü başka çaremiz yoktu. Ötesine gücümüz yetmezdi. Şimdiki 25-30 leveller köyde 90lık 100lük çarlara tek atıyor. Böylesine bilinen saçma bir gerçeklik oyuncu kitlesinin bu tür oyunlara başlamasına engel oluyor. Şu an günümüzde pek çok insan MMORPGlerin bu gibi gereksiz uzun uğraşları ve adaletsizliklerinin farkında olduğu için bu tür oyunlara yanaşmamayı seçiyor. Çünkü biliyorlar ki harcadıkları emek ve zaman hiç bir şey ifade etmeyecek.. Bu noktada Türkiye için konuşacak olursam; zaten artık insanların bu gibi şeyler için uzun uzun ayıracak vakitleri yok. Maalesef.

Veee geçen zaman ile nesil farkı..
Bizim zamanımızda tasarım olarak en lüks oyun NFSU2 idi. Ve MMORPG denildiğinde ilk akla şu dört isim gelirdi: Metin2, Knight Online, Silkroad ve İstanbul Kıyamet Vakti(pek tutmadı ama yine adını duyurdu.) Bunlardan başkasını bilmezdik. Şimdi ise kaç tane vardır kim bilir..

Ve bu saydığım MMORPG oyunları o zamanlar bir hayli fazla kitleye sahipti. Her kitle kendince oynadığı oyuna bağımlıydı ve günümüzdeki gibi adaletsizlikler ve saçmalıklar silsilesi asla dile gelmiyordu. Çünkü yoktu. 10 oyuncudan 9u hırsla ve zevkle oynuyordu. Ancak zaman acımasızdır.

Geçen zaman içinde bir sürü farklı tür MMORPG ve yeni tür oyunlarının çıkmış olması, bu yaşı ilerlemeye başlayan kitleleri yavaş yavaş dağıtmaya başladı. Herkes farklı deneyimler için farklı oyunlara başladı. Derken, yine zaman geçtikçe bu saydığım oyunları oynayanlar büyüdü ve "yenilik" adı altında içerik olarak kötüye gitmeye başlayan MMORPG oyunlarından yavaş yavaş kopup artık gelişen teknolojiyle de beraber yeni nesil oyunlara yönelmeye başladı. FPS/Açık dünya vs.. Örneğin benimle aynı dönemi yaşamış insanların hepsi olmasa da pek çoğu şu an eminim ki MMORPG oynamıyordur. Çünkü inanılmaz büyük bir önyargı ve acı gerçekler var. Arkamızdan gelen yeni nesil ise, bu zevklerden tamamen mahrum olarak geldiği için direkt olarak kendilerini yeni teknolojilerin ve yeni oyunların içinde buldu. Dolayısıyla MMORPG nedir ne değildir birçoğunun haberi bile yoktur. Biz 10 yaşındayken internet cafede anakartın yarısı büyüklüğünde ATI Radeon ekran kartlarıyla çalışan bilgisayarlarda sırf metin2 ya da cs1.6 için saatlerce sıra kovalarken, şimdiki 10 yaşındakiler evinde iyi veya orta kalitede bilgisayarıyla GTA5 oynuyor. gibi gibi..

Hatta hiç unutmam, ilkokulda okurken devamsızlık sınırı 20 idi.(Şimdi kaç bilmiyorum.) Ve benim devamsızlığım okuldan kaçıp internet cafeye gitmekten 58 gün olmuştu. İnternet cafe okulun yanında olduğundan müdür yardımcısı bizi sürekli basardı ve alıp geri okula götürürdü. Daha sonra sınıfta kalma korkusuyla müdür yardımcısına yalvar yakar 19,5 güne düşürmüştüm devamsızlığı.
Sonra devamsızlığı tekrar 29 güne çıkardım. Öyle işte.. Şimdiki nesilde böyle bir MMORPG aşkı var mıdır? Asıl sorulması gereken soru bu :)

Eski sadelik ve emek ortamı yok. Günümüz MMORPG oyunlarının pek çoğu milyon tane teferruat içeriyor ve neredeyse hepsinde parayı basan kral oluyor. Eskiden MMORPG oyunları tema olarak basitti, yapılması gereken şeyler belliydi ve bunlar zevk alarak yapılıyordu. Eğer yaparsan, gelişip güçlenirdin. Yapmazsan rakiplerinden geri kalırdın.
Şimdi ise para olayı bir kenara, oyuncuyu sıkan bir sürü olay var. En anlaşılır örnekle; eskiden Metin2'de 25-30 levellerde 2.köy yada vadide koştururduk çünkü başka çaremiz yoktu. Ötesine gücümüz yetmezdi. Şimdiki 25-30 leveller köyde 90lık 100lük çarlara tek atıyor. Böylesine bilinen saçma bir gerçeklik oyuncu kitlesinin bu tür oyunlara başlamasına engel oluyor. Şu an günümüzde pek çok insan MMORPGlerin bu gibi gereksiz uzun uğraşları ve adaletsizliklerinin farkında olduğu için bu tür oyunlara yanaşmamayı seçiyor. Çünkü biliyorlar ki harcadıkları emek ve zaman hiç bir şey ifade etmeyecek.. Bu noktada Türkiye için konuşacak olursam; zaten artık insanların bu gibi şeyler için uzun uzun ayıracak vakitleri yok. Maalesef.

Veee geçen zaman ile nesil farkı..
Bizim zamanımızda tasarım olarak en lüks oyun NFSU2 idi. Ve MMORPG denildiğinde ilk akla şu dört isim gelirdi: Metin2, Knight Online, Silkroad ve İstanbul Kıyamet Vakti(pek tutmadı ama yine adını duyurdu.) Bunlardan başkasını bilmezdik. Şimdi ise kaç tane vardır kim bilir..

Ve bu saydığım MMORPG oyunları o zamanlar bir hayli fazla kitleye sahipti. Her kitle kendince oynadığı oyuna bağımlıydı ve günümüzdeki gibi adaletsizlikler ve saçmalıklar silsilesi asla dile gelmiyordu. Çünkü yoktu. 10 oyuncudan 9u hırsla ve zevkle oynuyordu. Ancak zaman acımasızdır.

Geçen zaman içinde bir sürü farklı tür MMORPG ve yeni tür oyunlarının çıkmış olması, bu yaşı ilerlemeye başlayan kitleleri yavaş yavaş dağıtmaya başladı. Herkes farklı deneyimler için farklı oyunlara başladı. Derken, yine zaman geçtikçe bu saydığım oyunları oynayanlar büyüdü ve "yenilik" adı altında içerik olarak kötüye gitmeye başlayan MMORPG oyunlarından yavaş yavaş kopup artık gelişen teknolojiyle de beraber yeni nesil oyunlara yönelmeye başladı. FPS/Açık dünya vs.. Örneğin benimle aynı dönemi yaşamış insanların hepsi olmasa da pek çoğu şu an eminim ki MMORPG oynamıyordur. Çünkü inanılmaz büyük bir önyargı ve acı gerçekler var. Arkamızdan gelen yeni nesil ise, bu zevklerden tamamen mahrum olarak geldiği için direkt olarak kendilerini yeni teknolojilerin ve yeni oyunların içinde buldu. Dolayısıyla MMORPG nedir ne değildir birçoğunun haberi bile yoktur. Biz 10 yaşındayken internet cafede anakartın yarısı büyüklüğünde ATI Radeon ekran kartlarıyla çalışan bilgisayarlarda sırf metin2 ya da cs1.6 için saatlerce sıra kovalarken, şimdiki 10 yaşındakiler evinde iyi veya orta kalitede bilgisayarıyla GTA5 oynuyor. gibi gibi..

Hatta hiç unutmam, ilkokulda okurken devamsızlık sınırı 20 idi.(Şimdi kaç bilmiyorum.) Ve benim devamsızlığım okuldan kaçıp internet cafeye gitmekten 58 gün olmuştu. İnternet cafe okulun yanında olduğundan müdür yardımcısı bizi sürekli basardı ve alıp geri okula götürürdü. Daha sonra sınıfta kalma korkusuyla müdür yardımcısına yalvar yakar 19,5 güne düşürmüştüm devamsızlığı.
Sonra devamsızlığı tekrar 29 güne çıkardım. Öyle işte.. Şimdiki nesilde böyle bir MMORPG aşkı var mıdır? Asıl sorulması gereken soru bu :)
ağzına sağlık mük açıklamışsın

Geri