BDO | Meslekler Genel Anlatım

Jeex

MT Üye
MT Üye
Editör
Mesaj
158
Beğeni
147
Puan
741
Ticaret Puanı
0
Merhaba arkadaşlar. Bugün BDO'da Yaşam Yetenekleri diye de adlandırabileceğimiz (İngilizce olarak Lifeskill deniyor. Bu sebeple yaşam yetenekleri olarak çevirdim, meslek gözüyle de bakabilirsiniz.), oyunun canavar kesme ve canavarlardan düşen eşyaları toplama kısmından uzak bir kısımdan bahsedeceğim. Tabii, gerektiği yerde Yaşam Yeteneklerinde de canavar kesmemiz gerekiyor ancak daha farklı. Başlıkta belirttiğim gibi mesleklerin detayına girmeden genel bir anlatım olacak bu yazı. Mesleklerin detayları gerçekten detaylı olduğu için, her biri için ayrı bir konu açma düşüncem var. Böylelikle daha iyi bir şekilde detay katabiliriz konuya. Öncelikle mesleklerin neler olduğuna bakalım.

2021-11-14_25168704.JPG


Resimde göreceğiniz üzere, 11 adet meslek var. Bunlardan hangisine yoğunlaşacağınız konusunda bir sınır yok, eğlendiğiniz ve sevdiğiniz tüm mesleklere yönelebilirsiniz. Ben gördüğünüz gibi en çok Balıkçılık üzerine yoğunlaştım. Sonrasında Aşçılık geliyor. Resmi çekerken de yemek üretiyordum. Genel olarak mesleklerin neler olduğundan bahsedelim.

Toplama: Toplama mesleği, adından da anlaşılacağı üzere toplama üzerine yoğunlaşılmış beceridir. Bitki toplamak (Çapa ile), Hayvan kanı veya bitki özü toplamak (Sıvı toplayıcı ile), post yüzmek (Bıçak ile), cevher kazmak (Kazma ile), et toplamak (Kasap bıçağı ile) toplama becerisi içerisine girer. Toplama seviyeniz arttıkça elde ettiğiniz ürün sayısı artar, aynı zamanda Kara Kristal Parçası veya Caphras Taşı çıkarma şansınız da artar. Toplama yaparken para kazanabilirsiniz bu şekilde.

Balıkçılık: Balıkçılık mesleği, adından da anlaşılacağı gibi balık tutmanızı gerektiren meslektir. Bu konuda şöyle bir küçük detay var, bu mesleği envanter boşluğunuz varsa AFK (Klavyeden uzak şekilde) olarak yapabilirsiniz. Oltanızı attıktan sonra ekran başından ayrılırsanız, karakteriniz envanter boşluğunuz dolana kadar otomatik bir şekilde balık tutmaya başlıyor. Envanter dolduğu zaman ise bırakıyor. Balıkları satarak, Kadim Yadigar Kristal Parça çıkararak para kazanabilirsiniz. Her balığın kendine göre bir rengi bulunuyor, altın renkli olanlar ise en pahalıya satılanlar.

Avcılık: Elinize bir av tüfeği alıyorsunuz, ardından Geyik, Ayı gibi üzerinde Yabani yazan hayvanları avlamaya başlıyorsunuz. Önemli olan, bu mesleği icra ederken av tüfeği kullanmanız. Kendi silahınızla saldırmanız değil. Avladıktan sonra onların etlerini toplayarak avcılık tecrübesi kazanabilirsiniz.

Aşçılık: Aşçılık becerisi, gerekli malzemeleri birleştirerek yemek oluşturmaktır. Bu yemeklerin kısmen seviyesi vardır, ilerledikçe daha kompleks yemekleri birleştirerek daha iyi yemekler elde etmeye başlarsınız. Dallanma gibi düşünebilirsiniz, yavaş yavaş en yüksek olanı üretmeye çalışırsınız. Ürettikçe imparator teslimatından para kazanabilirsiniz. Ancak seviyenizin yüksek olması gereklidir. Örneğin, resimde gördüğünüz gibi benim karakterim Zanaatkar seviyesinde. Şuanda teslimat yapabildiğim kutu ise Zanaatkar Aşçı Kutusu. Seviyenizi yükselttikçe daha iyi kutular teslim ederek para kazanabilirsiniz. Ancak daha yüksek kutularda daha kompleks yemekler istediğini unutmayın.

Kimyacılık: Kimyacılık becerisi, aşçılıkla aynıdır. Gerekli malzemeleri birleştirerek kimya malzemesi oluşturursunuz. Bu kimya malzemelerinin de kısmen seviyesi vardır, ilerledikçe daha kompleks eşyaları birleştirerek daha iyi malzemeler oluşturursunuz. Aşçılıkta olduğu gibi, teslimat yaparak paranızı kazanabilirsiniz. Zanaatkar Kimya Kutusu gibi onun da seviyeleri mevcut.

İşleme: İşleme, herhangi bir tezgah olmadan (Kimya tezgahı ya da resimde göreceğiniz üzere aşçılık tezgahı) yapabileceğiniz meslektir. İşlemede bir eşyayı alır L sekmesinden işleme kısmına girersiniz. Örneğin, buğday öğütmek işlemedir. Burada işlediğiniz eşyalar genellikle aşçılık veya kimyagerlik için kullanılır. Ancak bazı durumlarda, işlemeyi de özel durumlarda kullanmak gerekiyor. Kurutma açık havada uygulanır, Süzme rüzgar gerektirir. Onarma da içmekanlarda örs ile birlikte kullanılır.

Eğitim: Eğitim, at yakalama, ata seviye atlatma, çiftleştirme veya satma gibi durumların olduğu beceridir. At yakalayarak (Doğada gezen vahşi atlar bulunmakta) eğitim seviyenizi yükseltebilirsiniz. Atları çiftleştirebilirsiniz, aynı zamanda atınıza seviye atlatmak istiyorsanız bunu AFK bir şekilde yapmanız iyi olacaktır. Saldırıya uğramayacağınız güvenli bir yerde otomatik döngüye alarak atınızın sürekli o alanda gidip gelmesini sağlayabilirsiniz.

Ticaret: Ticaret becerisi, adından da anlaşılacağı üzere mal alıp satmadır. Bu konuda, bir vagon alırsınız ve vagona eşya yüklersiniz (Vagon olmasının sebebi eşyalar çok ağırdır, üzerinde taşıyamazsınız. Vagon ile birlikte yavaşlamadan taşıyabilirsiniz) ve onları başka bir yerde ticaret sorumlusuna satarsınız. Sonrasında oradan tekrar eşya alarak onu başka bir yere satarsınız. Burada Node sistemi (Bağlantı oluyor, katkı puanı yatırarak bağlantılar oluşturuyorsunuz) devreye giriyor. Node'lar aracılığıyla gidip gelerek paranızı kazanıyorsunuz.

Çiftçilik: Çiftçilik, bir alan üzerine çiftlik kurarak bitki yetiştirmedir. Bu konuda haritadan bir alana çit kurarsınız, ardından oraya giderek tohum ekmeye başlarsınız. Tohumlar yavaş yavaş büyür ve sonunda onları hasat edersiniz. Hasat ederken hem mahsülü alırsınız (Biber tohumu koyduysanız biber alıyorsunuz, bazı durumlar Özel Biber ya da Kaliteli Biber gibi üst seviye eşya verebiliyor. Kaliteli yazanlar yeşil renklidir, normalden daha pahalıdır. Özel yazanlar ise mavidir, Kaliteli'den daha pahalıdır.) hemde Keskin Kara Kristal Parçası gibi eşyalar elde ederek para kazanabilirsiniz.

Denizcilik: Denizcilik, gemi sürdüğünüz ve buna göre seviyenin arttığı bir beceridir. Okyanusa gidersiniz (Okyanusta çöl gibi pusula ister. Pusula olmazsa maalesef yolunuzu bulamazsınız.), orada denizde olduğundan daha tehlikeli canlılar bulunur. Okyanusta geminizi sürerek seviyenizi atlatabilirsiniz.

Takas: Oyunun deniz üzerinde geçen kısmi ticaret sistemi. Normalde ticaret için at vagonu kullanıyorduk, ancak bunda gemi kullanmamız gerekiyor. Bir eşyayı gemimize yükledikten sonra, bize belirtilen bir adaya götürüyoruz. Bu adada o eşyayı takas ettikten sonra +1 Başka Eşya (Burada genel bir isim verdim, bize başka şekilde geliyor ancak +1 diye artıyor. +1,+2,+3 en son +5 oluyor.) veriyor. Sonrasında bu +1 eşyayı +2 ile takas etmeye başka adaya gidiyoruz. Bu şekilde +5 e kadar devam ettikten sonra, istersek +5 Olan eşyayı satabiliriz (+5 eşya genelde 5m oluyor. Eşyalar bir adet takaslanmıyor, iki ya da üç adet takaslandığından daha fazla para kazanıyoruz satınca.) veya onu da Karga Parası ile takas edebiliriz. Karga Parası da başka eşyalarla takas edilmek için kullanılıyor. Bu işin daha büyük detayları var, ondan dolayı detaya ayrı bir konuda gireceğiz.

Mesleklerin genel anlatımından bahsettiğimize göre, mesleklerin seviyelerinden bahsedelim. Mesleğe acemi olarak başlarsınız, mesleği uyguladıkça tecrübe puanı kazanır ve seviyenizi arttırırsınız. Bu noktada seviyelerden önce şundan bahsetmem gerek, örneğin Becerikli 9 Seviyesindesiniz ve 10 olacaksınız. Burada bir üst seviyeye geçmiyor, Becerikli 10 oluyorsunuz ve onu da %100 noktasına getirince bir üst seviyeye geçiyor. Aklınızda bulunsun :)

Acemi 1 - Acemi 10
Çırak 1 - Çırak 10
Becerikli 1 - Becerikli 10
Profesyonel 1 - Profesyonel 10
Zanaatkar 1 - Zanaatkar 10
Usta 1 - Usta 30
Guru 1 - Guru 50
 
Geri
Üst