Whistle

Ruhsuz Filozof
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.538
Çözümler
549
Beğeni
12.188
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
Yetişkin bir kediye bakmak çok kolaydır. Mamasını, suyunu verirsiniz, kumunu temiz tutarsız ve kedi kendi işini kendisi halledebilir, ilave olarak biraz ilgi alaka, biraz da veteriner hekim desteği ile kediniz ile 15 sene sorunsuz geçirebilirsiniz.

Genelde yavru kediler 2 aylıkken annelerinden ayrılabilir. Bu yaşa geldiklerinde zaten kendi başlarına yemek yemek, tuvaletlerini yapmak ve kendilerini nispeten de olsa koruyabilmek için yeterli donanıma sahiptirler. Peki ya annesiz bir yavru kediyi evlat edinmek zorunda kalırsanız?

İşte bu noktada eğer önceden tecrübeniz yoksa ve tecrübesi olan birinden destek alamıyorsanız neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. (İmkanınız var ise lütfen bir veteriner hekime götürün ve ondan destek alın)

Diyelim ki bulduğunuz kedi henüz yeni doğmuş, gözleri açılmamış, kendi kendine hayatta kalabilecek yetiye sahip değil. İşte yapmanız gerekenler:

1. Yavru Kedinizi Sıcak Tutun.
Bebek kediler 2 haftalık oluncaya kadar vücut ısılarını koruyamazlar. Bu sebepten onu sıcak tutmanız gerekir. Bir kedinin vücut ısısı en düşük 39 derece olmalıdır. Dolayısıyla sizin sıcaklığınız ona az gelecektir. Eğer evinizde yoksa eczanelerde satılan sıcak su torbalarından edinin -bulamıyorsanız iki adet küçük pet su şişesi de kısa süreliğine işinizi görebilir-. Sıcak su torbasına ya da pet şişeye kaynar olmayan ancak yeterince sıcak su doldurun ve kesinlikle sızdırmadığına emin olduktan sonra bir havluya ya da kalınca bir kumaşa sararak bebek kedinin altına yerleştirin. Gece saatlerinde kedinizi ayrıca bir örtüyle nefes almasını engellemeyecek şekilde örtmenizde fayda var. Sık sık su torbasını kontrol edin, soğuyunca yeniden ısıtın.

2. Yavru Kedinizi Besleyin.
İlk iki hafta boyunca bebek kedinizin 2-3 saat aralıklarla beslenmesi gerekir. Kendi kendine yiyemeyeceği için pet shoplarda ve veterinerlerde satılan biberonlardan edinmeniz gerekecektir. Eğer bulamıyorsanız en küçük boy bebek biberonu da işinizi görebilir. O da yoksa, iyice temizlenmiş damlalık da yardımcı olabilir. Eğer bulma ve satın alma şansınız var ise, yine pet shoplarda ve veteriner kliniklerinde annesi sütü yerine geçen kedi süt tozları satılmaktadır. Eğer bulamıyorsanız, laktozu azaltmış ve Taurin'i yüksek bebek mamalarından da kullanabilirsiniz. Kesinlikle sadece süt içirmeyin. Eğer süt vermek zorunda kalacaksınız, sütü mutlaka su ile 1/1 sulandırın. Ama bu dengeli beslenmesine yardımcı olmayacaktır o yüzden içine kesme şeker ile yumurta da ilave etmelisiniz. Kediyi bebek gibi tutarak sırt üstü beslemeyin. Yazının en altındaki fotoğrafta da görüldüğü gibi başı 45 derecelik bir açı yapacak şekilde biberondan emmesini sağlayın. Kedi 2 haftalık olana kadar gün içerisinde 2-3 saatte bir az az da olsa beslenmelidir. Fazla içmesi için zorlamayın. Sık sık beslendiğinden ve midesi küçük olduğundan hemen doyacaktır.

3. Yavru Kedinizin Tuvaletini Yaptırın.
Bebek kediler kendi kendilerine tuvaletlerini yapamazlar. Anneleri genital bölgelerini ve karınlarını yalayarak tuvaletini yapmaya teşvik eder ve sonrasında temizler. Anne kedi ortalarda olmadığından bu zorlu görevi sizin üstlenmeniz gerekecektir. Ilık suyla ıslattığınız pamuğu bastırmadan genital bölgesine ve karnına dairesel masaj yapın. Kısa sürede çişini ve kakasını yapacaktır. Sonrasında önce ılık ıslak pamukla temizleyin sonra da kurulayın. Kedinin idrarı açık renkli ya da hafif sarımtırak olabilir. Koyu ya da kanlı idrar söz konusu ise vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürün. Aynı şekilde, kakasının da ne çok katı ne de çok sulu olmaması gerekir. Eğer sütü fazla kaçırdıysanız daha sulu olacaktır. Şiddetli ishal ya da çok koyu renkli sümüğümsü kaka yapıyorsa mutlaka veteriner hekime götürün.

4. Yavru Kedinizin Gazını Çıkartın.
Aynı insan bebeklerinde olduğu gibi, kedi bebeklerinde de gaz problemi vardır çünkü bağırsakları henüz tam kapasiteyle çalışmaya başlamamıştır. Omzunuza yüz üstü yatırıp tek parmağınızla sırtına hafif hafif vurun. Geğirecektir.

5. Yavru Kedilerde Asla Yapılmaması Gerekenler
1. Kesinlikle yıkamayın.
2. Kesinlikle yerde, halının üzerinde ya da kolayca gezinebileceği bir yerde bırakmayın.
3. Asla yerden yüksek bir yerde bırakmayın.
4. Asla pire damlası damlatmayın.
5. Asla biberona tazyik uygulayarak fazla süt ya da mama içirmeyin, boğulabilir!
6. Asla kaynar su torbası ya da pet şişenin yanına koymayın.

Annesiz bebek kedi bakmak çokça fedakarlık ister. Ancak o gözlerini açınca, bir de 3-4 haftalık olup da kendi kendine mama yemeye, koşmaya oynamaya başlayınca alacağınız haz hiçbir şeye değişilmez.

336960-3-4-617e4.jpg
 
Geri
Üst