American Truck Simulator ve ETS 2 Kariyer Rehberi

Whistle

S İ N İ R L E N M E K
Site yetkilisi
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.567
Çözümler
551
Beğeni
12.262
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
Tırcılık genlerimize işlemiş desem yanlış söylemiş olmam herhalde. :) ETS2 ve ATS'yi aktif oynayan bir sürü türk oyuncu var. Ve bu oyuncuların bazıları @LikapaTR ve ben gibi sıfırdan kariyer kasmak istiyordur. Bizde vakit buldukça onlineda oynarken kariyer kastık. Bu konumuzda ise ATS ve ETS2'de sıfırdan kariyer kasmayı anlatacağım. Her iki oyununda mekanikleri aynı olduğu için tek bir rehber altında birleştirmeye karar verdim. Umarım rehber faydalı olur.

İlk önce yeni profil oluşturalım.....​

Yeni profil oluştururken dikkat etmeniz bazı noktalar var. Yeni profilde hangi çekicileri kullanmak istediğinizi, şirket adınızı vs soracak. Sevdiğiniz çekicilerden bir tanesini seçebilirsiniz.
Profile World of Trucks'a bağlamayı ihmal etmiyoruz. Çünkü harici yükler bazen normal yüklerden daha fazla ücret veriyor. Bu yüzden eğer hesabınız yoksa
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
sitesine gidip yeni hesap oluşturunuz. Hesabınızı oluşturup oyunu tanımladıktan sonra profil ayarlarından online bilgilerinizi giriniz.
Tüm bu ayarlamaları yaptıktan sonra şirketinizi nerede kuracağınızı soracak. Bazı bölgeler gelişim konusunda çok faydalı olabilir. Biz eskiden Los Angeles'ta başlamıştık. Tabii zamanla yeni harita dlcleri vs geldi. :)

ATS Oynayanlar için Bilinmesi Gerekenler​

American Truck Simulator oynuyorsanız ölçü birimlerinin farklı olduğunu fark edeceksiniz. İsterseniz bunları ayarlardan değiştirebilirsiniz ancak amerika'da tır sürüyoruz ve oranın ölçü birimlerini öğrenmemiz gerekecek.

American Truck Simulator'de uzunluk ve hız birimleri mil olarak hesaplanır. 2 çeşit mil vardır. Deniz ve karayolu. Biz karayolunu kullandığımız için karayolu milini ele alacağız. 1 mil 1,6 km'ye denk gelmektedir. Yani oyunda 100 mil uzunluğunda bir iş aldıysanız bunun 160 km uzunlukta olduğunu bilmeniz gerekiyor. Uzunluk birimi mil ile ölçülü olduğu için tırlarda da mevcut hız mph olarak gösterilir.

Yazı yazarak uzatmak yerine aşağıya liste ekliyorum. Listeden bakabilirsiniz.
  • Uzunluk: mil 1 mil => 1,6 km
  • Hız: mph 1 mph => 1,61 kph
  • Sıvı: galon 1 galon => 3,78541178 litreye denk gelmektedir. Ancak düz hesap yapmak isterseniz 3,8 ile çarpabilirsiniz.

İlk Yük​

Oyuna ilk girdiğinizde kısa menzile ait bir yük taşımanızı isteyecek. Yükü belirttiği yere götürünüz. Yükleri teslim ederken teslim seçeneklerden en üstteki seçeneği seçmeyi unutmayın. Hızlı gelişmek için bolca tecrübe puanına ihtiyacınız var. Bu yüzden "Nereye teslim etmemi isterseniz?" seçeneğini seçiniz. Daha önce tır oyunları oynamadıysanız başta zorlanacaksınız ancak zamanla eliniz alışacak.
Örnek için şu videoya bakabilirsiniz :D


Temel Ayarlar​

Oyunu nasıl oynayacağınız tabii ki de sizlerin tercihine kalmış ancak çok sinir olmadan rahat bir şekilde oynamak istiyorsanız bazı ayarları yapabilirsiniz.
Oyun ayarlarından hız limitini, trafik cezalarını kaldırabilirsiniz. Daha sonra fren sıklığını ve dorse kararlılığını arttırabilirsiniz.
İsterseniz gerçekçi dorse bağlamayı da kapatabilirsiniz. Bazen saçma sapan buglar oluyor.

İşleri Almaya Devam Etmek​

Oyuna başlangıçta size ait tırınız olmuyor maalesef. Bu yüzden tek seferlik iş seçeneği gelip işleri almanız gerekiyor. Şirkete ait çekici ve dorse ile teslimat yaparak bir miktar para kazabilir ve seviyenizi yükseltebilirsiniz. Bu oyunda seviye çok önemli oluyor. Seviyeler hakkında bilgiyi yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylı bir şekilde vereceğim.
Başlangıçta bankalar size kredi vermeyecek. Bu yüzden bir süre daha tek seferlik işleri yapıp şoförlük becerilerinizi yükseltmeniz gerekiyor.
İşleri alırken yukarıdaki listeleme kısmından mesafe başına ücret aşağı ok olacak şekilde seçiniz. Mesafe başına ücret gittiğiniz mil (1 mil 1.6 km) kadar ücret ödeyecek. Bu yüzden toplu ücretten daha karlı oluyor. Kısa sürede çok kazanmaya bakın.

Seviye ve Beceri Dağılımı​

Oyunu oynadıkça karakteriniz level atlayacak ve beceri puanları elde edecek. Level atladıkça daha iyi tırlara, dorselere erişebileceksiniz. Her level atladığınızda 1 tane beceri puanı kazanacaksınız.
Sıfırdan kariyer kasarken daha çabuk ilerlemek için becerileri mantıklı bir sıralamada vermeniz hızlı gelişmeniz açısından önem arz etmektedir.
Beceri sıralamasına geçmeden önce oyunda bulunan becerileri size açıklayayım.
  • ADR : Kimyasal, yanıcı, yakıcı gibi işleri almak için.
  • Uzun Yol : Daha uzun mesafeli işleri almak için.
  • Değerli Yük : Değerli yükleri taşımak içindir. Televizyon vs.
  • Hassas Yük : Çabuk kırılacak yükleri taşımak içindir.
  • Tam zamanında teslimat : Acil teslimat gerektiren işleri almak için.
  • Ekonomik Sürüş: Yakıt verimliliğini arttırır.

Oyuna ilk başladığınız gelen ilk 3 beceriyi Uzun Yol'a verin. Daha sonra değerli ve hassas yükleri almak için birer puan verin. Acil teslimatları almak için ise 2 puan verin. Tüm bunları tamamladıktan sonra ADR'yi fulleyin. Eğer gerçekçi yakıt kullanımı seçeneği açıksa ekonomik sürüşe verebilirsiniz. Eğer açık değilse diğer tüm becerileri fulledikten sonra ekonomik sürüşe verebilirsiniz.

İlk Çekicim​

Oyunda bir süre şirkete ait çekiciler ile iş tamamladıktan sonra banka kredi çekmeniz için izin verecek. İlk aşamada direk 400k çekmenizi tavsiye ederim. Çünkü level atladıkça çekicinize daha iyi parçalar gelecek ve bunları takmak isteyebilirsiniz. Ve şirkette çalışacak şoför tutmak isterseniz yeni bir tane daha çekici almanız gerekebilir. İşçi şoförlerle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın ilerisinde vereceğim.

Bankadan krediyi alır almaz hemen bir galeriye koşuyoruz. Yeni kariyer oluşturduğunuz için galeri yerleri haritada ? olarak gözükecektik. Seçtiğiniz markaya ait galeriyi görebilirsiniz. Diğerlerini görmek için bölgeye gidip keşfetmeniz lazım. Çekiciniz yokken keşfetmek için galerilerin bulunduğu yerlere giden tek seferlik işler alabilirsiniz.
Dilerseniz aşağıda verdiğim konulara bakarak çekici yerlerini daha rahat bulabilirsiniz.
  1. American Truck Simulator The NEXT Wastern Star Galeri Yerleri
  2. American Truck Simulator Mack Galeri Yerleri
  3. American Truck Simulator International Çekici Galeri Yerleri
  4. American Truck Simulator Volvo Çekici Galeri Yerleri
  5. American Truck Simulator Kenworth Çekici Galeri Yerleri

Her neyse rehberimize devam edelim. Almak istediğiniz markayı belirlediniz ve galeriyi buldunuz diyelim. Hemen galeriye atlıyoruz ve çekicimizi kendimize göre yapılandırıp satın alıyoruz.

Kendi Çekicim ile İş Yapıyorum​

Oyunda gelişmeye emin adımlar ile ilerliyorsunuz. Bankanında bu konuda çok yardımı oldu tabii ki de :D
Neyse o krediyi aldık ama her gün hesabınızdan kesintiler yapacak ve faiz işleyecek. Hesap bakiyenizin eksiye düşmemesi için işler almanız gerekecek.
Kendi çekiciniz olduğu için artık şirket dorseleri ile iş yapabilirsiniz. Oyunda kendi dorsenizi de alabiliirsiniz ancak bu aşamada level atlayıp beceri geliştirmeye biraz şoför tutmaya bakın derim. Rehberin ilerleyen yerlerinde dorselerden bahsedeceğim.

Kendi çekicimiz olduğu için işlerden 2 ayrı seçenek daha gelecek.
  • Serbest Çalış : Offline işler içindir. Bu işleri teslim ederken aktif internet bağlantısı gerekmez.
  • Harici Sözleşme : Eğer World of Trucks hesabınız profile bağlı ise burada online yükler yer alacaktır. Bu yükleri taşıdığınızda hız limiti uygulanır. 65 / mph hızdan yukarı çıkamazsınız. km'ye çevirirsek 80 - 81 oluyor. ETS2'de de 80 üzerine çıkılmıyor zaten. Harici sözleşmelerde bilmeniz gereken bir diğer hususta. Oynarken aktif internet bağlantısına ihtiyacınız olması gerekmektedir. İnternet bağlantısı yoksa oynayamazsınız. Eğer kaza yapar ve takla atarsanız servis çağırdığınızda iş iptal olacaktır. Bunun haricinde Harici sözleşmeler gerçek zaman ile ölçülür. Mesela işi teslim için 24 saat süre verdiyse bu süre oyun saati ile değil gerçek hayattaki saat iledir.

Kendi Dorsem ile İş Yapıyorum​

Oyunda para ve tecrübe kazandıkça daha iyi dorselere ve tırlara ulaşacağınızı rehberimizde bahsetmiştim. Biraz daha geliştikten sonra dilerseniz kendi dorsenizi alabilirsiniz. Kendi dorseniz ile yükleri taşıyabilirsiniz.

Kendi dorsenizi aldığınız zaman işler kısmında iki ayrı seçenek daha gelecek.
  • Yük Piyasası: Aldığınız dorse ile uyumlu olan offline yükleri listeler.
  • Harici Piyasası: Mantık harici sözleşme ile aynı. Onun dorseye uyumlu yük hali.


Konunun devamı gelecek...
 
Son düzenleme:
Ets2 ye resmi multiplayer desteği geldi mi?
Benim oynadığım zamanlarda bağımsız geliştiricilerin sunduğu multiplayer hizmeti vardı.
 
Yok gelmedi. Hala truckersmp. :)
Şu sıralar yeni şoförler yetiştiyoruz. Herkese aynı şeyleri tekrar tekrar anlatmaktan usandım doğrusu. Bende bildiğim kadarıyla rehber konusu oluşturdum. Daha yazılacak var ancak yoruldum. Sonra devamını getiririm. :D
 
Bu SCS Software MP desteği vermeyerek yıllardır neyin inadını yapıyor anlamıyorum. O zamanlar çok beklenmişti ama demekki yıllar sonra bile hala aynı.

Bu arada emeğinize ellerinize sağlık bende gördükçe eski günlere gidiyorum :D
 
Yükleyin oyunu arada sefer atarız :D
 
Geri
Üst