Whistle

Ruhsuz Filozof
Kurucu
Kurumsal Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.495
Çözümler
546
Beğeni
12.049
Puan
5.864
Son zamanda medya'ya Türkiye El Nino tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Medyada sürekli ülkemiz tropik iklime dönüyor diye birçok makaleler, haberler var. Peki nedir bu tropik iklim? Bu sorumuzun cevabını makalemizin devamında verelim :)

Özetle;
Tropikal İklim
  • Yazları yağışlı tropikal iklimdir.
  • Ekvatoral iklimin iki tarafında yaklaşık 10 - 20 ° enlemleri arasında görülür.
  • Yıllık sıcaklık ortalaması 22 - 23 °C civarındadır.
  • Yıllık sıcaklık farkı 4 C° - 5 °C'dir.
  • Yıllık ortalama yağış 1.000 - 1.500 mm'dir.
  • Bitki örtüsü savandır
  • Yazın En Sıcaklık Ay Ortalaması 49°C
  • Kışın En Soğuk Ay Ortalaması 21°C

Ansiklopedik Bilgi Olarak;

Tropikal iklim yada Savan iklimi, 10° - 20° Kuzey ve Güney enlemleri arasında ve 0° - 10° enlemlerinde 1000 m. den sonra görülür. Ekvatoral kuşak ile çöller arasında bir geçiş iklimidir. Yıllık ortalama sıcaklık 20°C dolayındadır. Yıllık sıcaklık farkı 4 - 5°C dir. Yıllık yağış miktarı 1000 - 2000 mm. arasındadır. Güneş ışınlarının dik geldiği yaz ayları yağışlı, kışlar kuraktır. Tabii bitki örtüsü yüksek boylu ve gür bitki toplulukları olan savanlardır.

Bu iklimle karıştırılan en önemli iklim Muson İklimidir ikisindede yaz yağışları ağırlık kazanır. Grafikler yorumlanırken muson ikliminde yağış dönemi aynı olmasına rağmen ciddi bir yağış farkı vardır. Savan ikliminde sıcaklık ortalamaları daha yüksektir..Savan bitki örtüsü yüksek boylu ot topluluklarıdır, muson ikliminde ise muson ormanları görülür.

Tropikal iklim, Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Moritanya, Brezilya, Venezuela, Kolombiya,Peru ve Bolivya gibi ülkelerde etkili olmaktadır. 10˚-30˚ kuzey ve güney enlemlerinde görülür.

Sıcaklık ortalaması bütün yıl 20 °C’nin üstündedir. Bu iklim bölgesinde güneş ışınları yılda iki kez dik açıyla düşer.

Güneş ışınlarının dik geldiği yaz dönemi Konveksiyonel yağışlı, kışlar kuraktır. Yıllık yağış miktarı 1000–1200 mm arasındadır.

Bitki örtüsüsavan adı verilen otsu bitkilerden ve yer yer akasya ve baobap ağaçlarından oluşur. Savanlar uzun süre yeşil kalan, gür ve uzun boylu ot topluluklarıdır. Savan bitki örtüsü içinde yeraltı sularının yüzeye çıktığı yerlerde ve akarsu boylarında Galeri ormanları görülür

Özellikleri
1-10 ila 20 K. ve G. paralelleri arası ile ekvator çevresindeki yüksek alanlarda savan iklimi görülür.

2-Güney ve Orta Afrika, Güney Amerika’da Brezilya, Venezüella, Peru, Kolombiya

Görüldüğü yerler
  1. Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Bolivya gibi yerlerdir
  2. Yıllık ortalama sıcaklı 20ºC dolayındadır.
  3. Ekvatoral iklime göre yıllık sıcaklık farkları biraz artmıştır(4-5ºC).
  4. Yağış rejimi düzensizdir. Yazları yağışlı (Isınmadan dolayı), kışları kuraktır (Sup tropikal yüksek basınç alanının etkisi).
  5. Yağışlı ve kurak mevsim belirgin olmasına rağmen mevsimler arası sıcaklık farkları azdır. Mevsimler sıcaklığa göre değil yağışa göre belirlenmiştir
  6. Yıllık yağış miktarı 1000-2000mm kadardır.
  7. Karakteristik bitki örtüsü Savandır. Savan, yüksek boylu otlar ile bunlar arasına serpilmiş seyrek ağaçlardan oluşur.
  8. Savanlar, ekvatoral kuşak ile stepler arasında geçişi oluştururlar.
  9. Akarsu boylarında bulunan gür ormanlara “galeri ormanları” denir.
 
Geri
Üst