Kyknos

Mutsuz
Emekli Üye
Editör
Mesaj
819
Beğeni
657
Puan
821
Ticaret Puanı
0
Rosetta uzay aracından bu sabah TSİ 10.35'te ayrılan Philae keşif aracı, 67P adlı kuyrukluyıldıza ulaşmayı başardı. 67P'ye inen Philae'den sinyal TSİ 18.03'te Dünya'ya ulaştı.



Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uzay aracının 510 milyon kilometre ötede takip ettiği 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına gönderdiği Philae keşif aracı, gök cismine inmeyi başardı.

İlk sinyalini Rosetta'dan ayrıldıktan beş saat sonra gönderen Philae, kuyrukluyıldızın merkezine olan 22.5 kilometrelik yolculuğunu başarıyla tamamlayarak TSİ 18.03'te indiğini doğrulayan sinyali Dünya'ya gönderdi. Philae, yolculuğunu başarıyla tamamlayarak bir kuyrukluyıldıza inen ilk insan yapımı araç olarak tarihe geçti.

Rosetta'nın ayrılmadan sonra Philae'ye ait gönderdiği ilk fotoğrafta, 10 gözlem ve deney cihazı taşıyan aracın ayakları ve donanımları belirdi. Yaklaşık 7 saat süren yolcuğunun ardından alçalmaya başlayan Phiale, Agilkia adı verilen noktaya inişi gerçekleştirdi. ESA, yer merkezinde saat 18.03'te Philae'nin inişi doğrulandı. Bir buzdolabı büyüklüğündeki Philae, çok düşük yerçekim kuvvetinin olduğu 67P'den uzaklaşmamak için ilk önce zıpkınlarını ateşledi, ardından iniş takımlarında yer alan matkaplarla yüzeyi delerek yere tutundu.

Rosetta uçuş direktörü Andrea Accomazzo, Rosetta'nın toplamda 6 milyar kilometreden fazla yol kat ettiği 10 yıl süren yolculuğun ardından gelen başarı hakkında, "Daha fazla mutlu olamazdık" ifadesini kullandı.

phiale_innerr.jpg

Zaman kapsülüne ulaşıldı

Rosetta uzay aracıyla elde edilen tarihi başarı, insanlık için Güneş Sistemi hakkında bugüne kadar elde edilmemiş bilgilere ulaşılmasını sağlayacak. Güneş Sistemi’nin oluştuğu yaklaşık 4.6 milyar yıl öncesine uzanan 67P kuyruklu yıldızı, sadece benzer gök cisimlerinin oluşumu hakkında değil, Jüpiter, Neptün, Uranüs ve Satürn gibi en yaşlı gezegenler hakkında da ipuçları sunacak.

Gökbilimciler, kuyrukluyıldızların Dünya’nın oluşumu hakkında da büyük bilgiler sakladığına inanıyor. Dünya’nın oluşum sürecinde gezegenimize çarparak organik moleküllerin yayılmasını sağlayan kuyrukluyıldızlar, hayatın oluşumuna dair de sırlar saklıyor
philae_landing_002_graphic.jpg


Tarihi an için 10 yıl beklendi

ESA’nın 1.3 milyar dolarlık projesi olan Rosetta, Mart 2004’te Ariane-5 G+ roketiyle ateşlenen Rosetta, 67P kuyruklu yıldızına ilerlediği son 2.5 yıl boyunca uyku modunda tutuldu. 20 Ocak 2014 günü TSİ 12.00’da Dünya’dan gönderilen sinyalle tekrar aktif hale gelen Rosetta, güne panellerini yeniden konumlayarak iticilerini ateşledi ve kuyruklu yıldızın yörüngesine doğru hareketine başladı.

Rosetta Ağustos ayı başında Dünya’dan 510 milyon kilometre ötedeki kuyrukluyıldıza 100 km yaklaşarak yörüngesinde konumlandı. Rosetta, Ekim ayında 67P’nin 10 kilometre yakınına sokularak buzul gök cisminin yörüngesinde hareketine devam etti. Bu süreçte, Philae’nin iniş yapacağı noktanın belirlenmesi için kuyrukluyıldıza ait fotoğraflar Dünya’ya gönderilmeye başlandı.

Agilkia adı verilen iniş noktası, 4 kilometre genişliğindeki kuyrukluyıldızın başı olarak tanımlanan küçük ön kısmında belirlendi. Rosetta’nın 30 kilometre öteden çektiği fotoğrafta, Agilkia gözler önüne serildi:
rosetta_agilkia_inner.jpg

Philae neler yapacak?

2015 sonuna kadar Dünya'ya veri göndermesi beklenen Philae, 67P'den yayılan gazların yanı sıra yüzeydeki mineralleri analiz edecek ve gözlemler gerçekleştirecek. Yüzeyin 20 cm derinine inecek sondajlar yapacak olan Philae, yapacağı kimyasal analizleri Rosetta aracılığıyla Dünya'ya gönderecek. 100 kilo ağırlığındaki Philae'nin elde edeceği bilgilerin kuyruklu yıldızlar ve Güneş Sistemi'nin doğumu hakkında paha biçilmez bilgiler sunması bekleniyor.

Comet Infrared and Visible Analyser (CIVA) donanımı 360 derece fotoğraf çekebilen 7 kameradan oluşan Philae, Dünya'ya 67P'nin son derece detaylı fotoğraflarını gönderecek. Keşif aracı, Rosetta'dan ayrılmadan önce aşağıdaki selfie fotoğrafı çekmişti:
philae_Civa.jpg



Kaynak: Al Jazeera

 
Eminimki hayatımızda çok degişiklere sebeb olacak şeyler kaydetti. :)
 
Vay be artık kuyruklu yıldızlarada keşif araçları koyuyorlar. Cidden büyük başarı. Hızlı giden bir cismin üzerine araç park etmek. :) İnsanlık ve bilim adına hayırlı olması dileğiyle. :)
 
Dünyanın yaşı biliniyordu. Şimdi güneşin yaşını öğrencez bunun sayesinde insanlığa hayırlı olsun.
 
Dünyanın yaşı biliniyordu. Şimdi güneşin yaşını öğrencez bunun sayesinde insanlığa hayırlı olsun.
Evet çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Fakat birde kötü yanı var. Bazı insanlar bilimin bulduğu bu gerçekleri kanıtlar olmasına rağmen yalanlıyorlar.

Örn: Evrim teorisi hakkında söylenenler.
Artık evrimde kanıtlanmış birşey olmasına rağmen hayla yargılayanlar var. :(
 
Geri
Üst